Adrian Câciu volt pénzügyminiszter az elhibázott költségvetésről: Ez mindannyiunk felelőssége

2023. szeptember 5. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

A 2023-as költségvetés az Országos Előrejelzési Bizottság és a Nemzeti Bank prognózisain alapult, a hiány pedig alapvetően az előrejelzésekből, becslésekből és az adóhatóság (ANAF) bevételeinek alakulásából származik – jelentette ki kedden Adrian Câciu európai alapokért felelős tárcavezető.

Az idei költségvetést összeállító volt pénzügyminiszter az európai ügyekért felelős képviselőházi bizottság ülésén tartott meghallgatása után nyilatkozott a sajtónak az Agerpres szerint.

Az újságírók azt kérdezték tőle: elismeri-e a felelősségét abban, hogy Románia idén nem tudja tartani a 4,4 százalékos céldeficitet? „Végső soron ez mindannyiunk felelőssége. Ezt a büdzsét a kormány és mindkét költségvetési-pénzügyi bizottság jóváhagyta a költségvetés jelenlegi bírálóinak a vezetésével. Románia elnöke is kihirdette” – válaszolta Câciu.

Emlékeztetett, hogy az idei büdzsé tervezetét az Országos Előrejelzési Bizottság és a Nemzeti Bank prognózisai alapján dolgozta ki tavaly a pénzügyminisztérium. Csakhogy a jegybank jóslatai ellenére az infláció 2024-nél korábban, már idén augusztustól egy számjegyűre csökkent. „Tehát az eltérés alapvetően az előrejelzésekből, a becslésekből és az ANAF bevételeinek alakulásából származik” – magyarázta.

Emlékeztett arra is, hogy a Ciucă-kormány már idén tavasszal bevezetett költséglefaragó intézkedéseket, és leváltották az adó- és a vámhatóság vezetőit is, ami stabilizálta a költségvetési hiány csökkenését.

Câciu hangsúlyozta, az első félév végére 2,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt tervezett a pénzügyminisztérium, de végül csak 2,3 százalékos volt. Magyarázata szerint azért tervezett a tárca ekkora hiánnyal, mert a korábbi évektől eltérően a 2023-as költségvetési kiadások jelentős részét nem a második, hanem az első félévre időzítette.

A miniszter elmondta azt is, hogy a múlt évhez képest lelassult a gazdaság növekedése, az állampolgárok számára azonban jó hír, hogy az infláció a vártnál korábban mérséklődött. Megjegyezte azt is, hogy az augusztus végére prognosztizált 2,7 százalékos deficit nem jelent katasztrófát. „Néhányan képmutatóan túl sokszor költségvetési lyukakat emlegettek, amelyek valójában a Románia által vállalt hiányt jelentették” – jelentette ki, hozzátéve, hogy év végére abszolút értékben 68 milliárd lejes deficit várható.

Câciu leszögezte: a kormány által tervezett fiskális intézkedéseknek éppen az a céljuk, hogy jövőre ne legyen szükség megszorításokra. „Ha önök továbbra is túlköltekezést, közpénzpazarlást szeretnének, akkor kritizáljanak minket. Mi a bírálatokat vállalva elutasítjuk ezeket a kiadásokat” – mondta az európai alapokért felelős miniszter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!