Egy lépéssel közelebb, hogy elkészüljön az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya

2023. augusztus 25. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta csütörtökön a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya Nyárádszereda és Leghin közötti kettes szakaszának műszaki-gazdasági mutatóit – írja az Agerpres.

A CNAIR vezérigazgatója, Cristian Pistol Facebook-bejegyzése szerint a Nyárádszereda és Leghin közötti 159,2 kilométeres sztrádaszakaszon öt csomópont lesz: a 13A jelzésű országúttal (Szováta), a 13B jelzésű országúttal (Gyergyóalfalu), a 12-es országúttal (Gyergyóditró), a 15-ös országúttal (Gyergyótölgyes) és a 15B jelzésű országúttal (Pipirig) való találkozásnál. Ugyanakkor 119 híd, 19 felüljáró, 117 völgyhíd, 179 áteresz és 47, összesen 11,64 km hosszú alagút épül.

Miután a kormány is jóváhagyja a sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit, kidolgozzák a közbeszerzési dokumentációt – áll még a bejegyzésben.

A Marosvásárhely és (a Iași megyei) Ungheni közötti A8-as autópálya a Romániát nyugatról keletre átszelő transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) része. Az első két szakaszának a megépítésére a tavalyi év végén írtak ki pályázatot, ezek közül a Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakasz volt az egyik, míg a Marosvásárhelyt Nyárádszeredával összekötő 24,4 kilométeres szakasz a másik. A Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakaszának megtervezésére és kivitelezésére kiírt versenytárgyalás győztesét a júliusban jelentették be, míg az A3-as autópálya folyatásként épülő Marosvásárhely Nyárádszereda közötti szakasz megépítésére nyolcan jelentkeztek az áprilisi határidőig, ebben az esetben még nem hirdetett győztest a CNAIR. A legutóbbi hírek szerint szeptemberben derülhet ki, hogy ki építheti meg ezt a sztrádaszakaszt.

A Nyárádszereda és Leghin közötti szakaszra vonatkozó környezetvédelmi engedélyt április végén kapták meg. A 159,2 km-es távra a műszaki-gazdasági paraméterek elfogadása után írhatják ki a kivitelezési pályázatot.

A ZF azt írja, hogy a csaknem 160 kilométeres szakasz összesen 6,4 milliárd euróba fog kerülni, azaz kilométereként 40 millió euró. Megjegyzik azt is, hogy 12 millió euróval több, mint az A1-es autópálya Nagyszeben és Pitești közötti hegyi szakasza. Állításuk szerint, ha elkészül, ez lesz a valaha épített legdrágább és legösszetettebb út Romániában, sőt Európai szinten is az élmezőnybe tartozik majd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!