Egy lépéssel közelebb, hogy elkészüljön az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya

2023. augusztus 25. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta csütörtökön a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya Nyárádszereda és Leghin közötti kettes szakaszának műszaki-gazdasági mutatóit – írja az Agerpres.

A CNAIR vezérigazgatója, Cristian Pistol Facebook-bejegyzése szerint a Nyárádszereda és Leghin közötti 159,2 kilométeres sztrádaszakaszon öt csomópont lesz: a 13A jelzésű országúttal (Szováta), a 13B jelzésű országúttal (Gyergyóalfalu), a 12-es országúttal (Gyergyóditró), a 15-ös országúttal (Gyergyótölgyes) és a 15B jelzésű országúttal (Pipirig) való találkozásnál. Ugyanakkor 119 híd, 19 felüljáró, 117 völgyhíd, 179 áteresz és 47, összesen 11,64 km hosszú alagút épül.

Miután a kormány is jóváhagyja a sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit, kidolgozzák a közbeszerzési dokumentációt – áll még a bejegyzésben.

A Marosvásárhely és (a Iași megyei) Ungheni közötti A8-as autópálya a Romániát nyugatról keletre átszelő transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) része. Az első két szakaszának a megépítésére a tavalyi év végén írtak ki pályázatot, ezek közül a Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakasz volt az egyik, míg a Marosvásárhelyt Nyárádszeredával összekötő 24,4 kilométeres szakasz a másik. A Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakaszának megtervezésére és kivitelezésére kiírt versenytárgyalás győztesét a júliusban jelentették be, míg az A3-as autópálya folyatásként épülő Marosvásárhely Nyárádszereda közötti szakasz megépítésére nyolcan jelentkeztek az áprilisi határidőig, ebben az esetben még nem hirdetett győztest a CNAIR. A legutóbbi hírek szerint szeptemberben derülhet ki, hogy ki építheti meg ezt a sztrádaszakaszt.

A Nyárádszereda és Leghin közötti szakaszra vonatkozó környezetvédelmi engedélyt április végén kapták meg. A 159,2 km-es távra a műszaki-gazdasági paraméterek elfogadása után írhatják ki a kivitelezési pályázatot.

A ZF azt írja, hogy a csaknem 160 kilométeres szakasz összesen 6,4 milliárd euróba fog kerülni, azaz kilométereként 40 millió euró. Megjegyzik azt is, hogy 12 millió euróval több, mint az A1-es autópálya Nagyszeben és Pitești közötti hegyi szakasza. Állításuk szerint, ha elkészül, ez lesz a valaha épített legdrágább és legösszetettebb út Romániában, sőt Európai szinten is az élmezőnybe tartozik majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!