Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a villamosenergia ára az EU-ban

2023. április 27. – 09:20

Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a villamosenergia ára az EU-ban
Hőerőmű Bukarestben – Fotó: Daniel Mihăilescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában 112 százalékkal emelkedtek a háztartási villamosenergia-árak 2022 második felében az előző év azonos időszakához képest, ami a legmagasabb arány az EU-tagországok közül, derül ki az Eurostat összesítéséből.

Az áram az EU valamennyi tagországában drágult a jelzett időszakban, kivéve Máltát (-3%, nemzeti valutában) és Hollandiát (-7%). Románia után Csehországban (+97%), Dániában (+70%), Litvániában (+65%) és Lettországban (+59%) regisztrálták a legnagyobb áremelkedést, míg a legalacsonyabbat Luxemburgban (+3%), Ausztriában és Németországban (+4%), valamint Lengyelországban és Bulgáriában (+5%).

Euróban kifejezve az átlagos háztartási villamosenergia-árak 2022 második felében Magyarországon (10,8 euró/100 kWh), Bulgáriában (11,5 euró) és Máltán (12,8 euró) voltak a legalacsonyabbak, míg Dániában (58,7 euró), Belgiumban (44,9 euró) és Írországban (42,0 euró) a legmagasabbak.

A gázárak mind a 27 uniós tagországban emelkedtek, nemzeti valutában a legnagyobb mértékben Csehországban (+231%), Romániában (+165%), Lettországban (+157%), Litvániában (+112%) és Belgiumban (+102%). Mindössze két esetben volt 20% alatti a növekedés: Horvátországban (+14%) és Szlovákiában (18%).

Euróban kifejezve az átlagos háztartási gázárak 2022 második felében Magyarországon (3,5 euró/100 kWh), Horvátországban (4,5 euró) és Szlovákiában (4,9 euró) voltak a legalacsonyabbak, míg Svédországban (27,5 euró), Dániában (20,8 euró) és Hollandiában (19,3 euró) a legmagasabbak. A földgáz háztartási ára Svédországban 157 százalékkal magasabb volt az uniós átlagárnál, itt azonban a földgázfelhasználás nagyon korlátozott.

Az Eurostat szerint a háztartási villamosenergia-árak és a gázárak emelkedése sosem volt még ilyen magas EU-s szinten.

Az uniós statisztikai szolgálat ugyanakkor megjegyzi, hogy az energiaárak az utóbbi időben a stabilizálódás jeleit mutatják, részben az uniós kormányok politikájának és beavatkozásának köszönhetően. Ezek a kormányzati intézkedések, miközben csökkentették a végső fogyasztók energiaárát, megterhelték az államháztartásokat, jegyzi meg a közlemény.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!