Készülnek a romániai munkáltatók is a fizetések átláthatóvá tételére, egyre több álláshirdetésben szerepel az összeg

2023. április 5. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik állásportál adatai szerint jelenleg közel 10.000 álláshirdetésükben van feltüntetve a kínált bér, és ezek egynegyedét kiskereskedelmi munkáltatók adták fel, írja az Agerpres. Az eJobs annak kapcsán adott ki közleményt erről, hogy az Európai Parlament (EP) a napokban elfogadta a fizetések és a vállalati bérpolitika átláthatóvá tételéről szóló irányelvet, amelynek célja elsősorban a nemek közötti bérkülönbségek csökkentése.

Az állásportál képviselői szerint az irányelv az utóbbi évek egyik legjelentősebb munkaerőpiaci intézkedése, amelynek hatásait a munkavállalók és a munkaadók is érezni fogják. Előbbiek évek óta várják a fizetések átláthatóvá tételét, a munkaadók 40 százaléka azonban még nincs felkészülve erre.

Az eJobs értékesítési igazgatója, Roxana Drăghici rámutatott, már több mint egy éve beszélnek arról, hogy közeledik az idő, amikor a bérek nem lesznek bizalmasak. Ez sok pro és kontra véleményt szült, de most, hogy az irányelvet elfogadták, és határidőt szabtak meg a tagállamoknak a nemzeti jogrendjükbe való átültetésére, a munkáltatók kezdenek konkrét lépéseket tenni ebbe az irányba – nyomatékosította.

Elmondta azt is, hogy az eJobs.ro platformon jelenleg fellelhető álláshirdetések közül csaknem 10 ezerben közlik a bért is. Ez a hirdetések mintegy 30 százalékát teszi ki. Az irányelv elfogadásának bejelentésétől mostanig több mint 1500 olyan álláshirdetés jelent meg a platformon, amelyben szerepel a kínált bér. Az év elejétől 29 ezer ilyen álláshirdetést tettek közzé a munkáltatók.

Roxana Drăghici kiemelte, túl azon, hogy a munkáltatóknak kötelező módon alkalmazniuk kell majd az új előírásokat, a vállalatok tudatában vannak ezek pozitív hatásainak. Ezek közé sorolta, hogy a kínált bér közzétételével csökken az álláshely betöltéséhez szükséges idő, mert a fizetés ismeretében az érdeklődők célzottan jelentkeznek, ugyanakkor a piaci átlagnál magasabb bért kínálók előnybe kerülnek.

„Adataink azt mutatják, hogy a kínált bért is feltüntető hirdetésekre 40 százalékkal többen jelentkeznek, mint a többire”

– magyarázta. Hozzátette, eddig a kiskereskedelem, a szolgáltatások, a szórakoztatóipar (különösen a kaszinók és a szerencsejáték-szolgáltatók), az élelmiszeripar, a turizmus, a logisztika és a szállítás, valamint az outsourcing-szolgáltatások terén tevékenykedő vállalatok tanúsították a legnagyobb nyitottságot e tekintetben.

A Salario adatai szerint ezeken a területeken a nettó átlagfizetések 3000 és 4600 lej között mozognak. A turizmusban dolgozók átlagosan 3000 lejt keresnek havonta, a call centerekben dolgozók 3400 lejt, az értékesítéssel foglalkozók 3900 lejt. A logisztikában dolgozók nettó átlagfizetése 3700 lej, az élelmiszeriparban dolgozóké 3500 lej, a szállítás terén tevékenykedőké 4000 lej, a kaszinókban, szórakoztatóiparban dolgozóké 4200, az autóiparban dolgozóké pedig 4600 lej.

Az eJobs.ro-n jelenleg több mint 30.000 álláshirdetés érhető el, és havonta több mint 2 millió egyedi felhasználó veszi igénybe az állásplatform szolgáltatásait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!