Kötelező tavaszi drágulás? Megnéztük, mennyibe kerül a húsvéti bevásárlás

2023. április 4. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Azt érezzük, hogy drágult a tojás, drágult a vaj, drágult a cukor, drágult a bárány és még a zöldségek is drágultak. Az Eurostat legutóbbi adatai szerint Romániában idén februárban az egy évvel korábbihoz képest 22,7 százalékos volt az áremelkedés élelmiszerek és nem alkoholos italok esetében. Megnéztük, mennyivel lehet drágább a húsvéti nagy bevásárlás idén, mint egy évvel korábban.

Bárány nélkül nincs húsvét,

és idén még drágábban lehet majd beszerezni, mint a korábbi években. Az Eurostat hivatalos adati szerint idén februárban 29,1 százalékkal drágábban adták a bárány- és kecskehúst (a statisztika együtt kezeli a kettőt), mint egy évvel korábban. Hogy ez milyen jelentős emelkedés, megkerestem a korábbi évek inflációs adatait is. Tavaly februárban 14,9 százalékkal adták drágábban a bárányt, mint 2021 februárjában, míg akkor 6,4 százalékkal került többe, mint 2020 februárjában.

Az általunk megnézett piacokon nem tűnik ilyen drasztikusnak az áremelkedés. A sepsiszentgyörgyi piacon egyelőre még nem árulnak bárányhúst, a megkérdezett árusok szerint szerdától lehet rá számítani, hogy kikerülnek a standokra. Most úgy számolnak, hogy a tavalyi 40 lejnél valamivel drágábban, 40-45 lej körüli áron adják kilóját. A vevők felezve, illetve negyedelve is kérhetik az állatot. Az eladók szerint leginkább ez utóbbi a jellemző.

Volt olyan árus is, akinek az elmondása szerint ők inkább élősúlyban adják el a bárányokat, és mindenki megoldja magának a vágását, ezzel pedig kikerülik a hivatalos macerát. A piacra ugyanis csak olyan állatok kerülhetnek be, amit a lemhényi mészárszéken vágatnak le állatonként 15 lejért. A beszámolók szerint élősúlyban 20-25 lejért értékesítik a bárány kilogrammonkénti ára.

A kolozsvári Széchenyi téri piacon egyelőre nem árulnak bárányt, az árusok elmondása szerint a magyar húsvéton általában mindenki megoldja magának. Rendelésre a környékbeli magyar árusoknál lehet próbálkozni, ők próbálják teljesíteni az igényeket. Ott azt mondták, idén 50 lej lesz a bárányhús kilogrammonkénti ára. Szabadeladásban a Petry üzletében lehet bárányt kapni, ott jelenleg 66 lejért már a nagyhét első napjaiban is lehetett vásárolni. Az eladók érdeklődésünkre kifejtették, a kisebb bárányokat csak félbe vágva (nagyjából 3 kilogramm körül vannak) adják, de a nagyobbakat negyedelve is lehet kérni.

Úgy tűnik, aki húsvétkor bárányhúst akar enni, minimum egy 200 lejes kiadásra számíthat. És ez tényleg csak a minimum.

Az ünnep másik kötelező portékája a tojás,

amiért az Eurostat összesítése szerint Romániában februárban 34,6 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. Összehasonlításként, 2022 februárjában 2021 azonos időszakához képest 9,7 százalékos volt az infláció erre a termékre, míg 2023 februárjában az egy évvel azelőtti árakhoz képest átlagban 2,6 százalékkal drágult a tojás.

A kolozsvári piacon kínált 1,3 lejes, illetve 1,4 lejes házi tojás kifejezetten olcsónak tűnik. Pláne, hogy a külvárosi piacokon már 2 lejért kínálják ugyanazt a portékát. Ráadásul ez nem sokkal drágább, mint amennyiért például a Lidl-ben lehet szabad tartású tyúkok közepes méretű tojásait venni. A sepsiszentgyörgyi piacon most 2 lejért adják a házi tojást, de 1 lej körül áron már termelői tojást is lehetett kapni.

A Romániai Baromfitenyésztők Szövetségének adatai szerint a húsvéti ünnepeket megelőző hónapban a romániaiak a megszokott havi mennyiségnél 50 százalékkal több tojást, átlagban 30 darabot fogyasztanak. Ezzel számolva 30-60 lej közötti összeget fizetnek ki tojásra.

Ha ünnep, akkor sütemények,

és ugyan a hivatalos statisztika nem számol kaláccsal, de a tojás, a vaj vagy a cukor árának az emelkedése a kalács és ez egyéb sütemények árának az emelkedését is magával hozza. Romániában a vaj egy évvel alatt (ebben az esetben is február a referenciahónap) 44,8 százalékkal lett drágább, a cukor esetében pedig 63,6 százalékos emelkedéssel számolnak. Ezek óriási számok a korábbi évek egyszámjegyű inflációjához képest.

Kolozsváron egy szimpla kalácsért most 10-11 lejt kértek a piacon, míg a töltött (főleg a dióval töltött változat) 14,5 és 23 lej között változott. Sepsiszentgyörgyön töltött kalácsot már 9 lejért is lehet venni, ebben az esetben nyilván az egyszerű kalács még olcsóbb, 7,5 lej körül van. Egy konkrét összehasonlítást is néztünk.

A Diószegi szimpla kalácsa húsvétra Sepsiszentgyörgyön 8 lej körül van, míg a kolozsvári Széchenyi téri piacnál lévő üzletükben (a szállítás és a helyiség valószínűleg drágább bérleti díja miatt) 11 lej. A töltött kalácsok esetében kisebb a különbség, Sepsiszentgyörgyön 13 lejért lehet rahátos, diós és mákos kalácsot vásárolni, míg Kolozsváron az említett üzletben 14,5 lej.

Az édességek közül még a csoki jöhetne számításba, de ennek az árát most nem néztük részletesen. A hivatalos statisztika szerint a csokoládé egy év alatt 13,4 százalékkal lett drágább.

A húsvéti kosárunk utolsó összetevője némi friss zöldség. Felelősségteljes polgárként maradjunk a reteknél és a zöldhagymánál, aminek most van az ideje. A piacokon ez tűnik leginkább olyan terméknél, ahol mintha megállt volna az idő. Kolozsváron 2-3 lej között alakul mind a retek, mind a zöldhagyma ára. Aki nagyon keresi, 2 lejért is kaphat, de azért jellemzően 2,5 lej. A megkérdezett árusok szerint ez az ár az elmúlt 3 évben alig változott, talán most jellemzőbb, hogy a zöldhagyma kötését 50 banival drágábban adják, mint az elmúlt években. A sepsiszentgyörgyi piacon hasonló a helyzet, 2-3 lej közötti áron adják a friss zöldséget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!