Étolaj- és vajtermelőket gyanúsít azzal a Versenytanács, hogy összejátszottak az árak emelésénél

2023. március 30. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Előre be nem jelentett ellenőrzést tartott a Versenytanács 13 napraforgóolaj-, vaj- és cukortermelőnél. Kartellezéssel gyanúsítják az érintett nagyvállalatokat, tehát azzal, hogy egymás közti megállapodások szerint jártak el akkor, amikor meghatározták a termékeik árát.

Az ellenőrzésekről a Versenytanács küldött ki közleményt, amelyet az Economica közölt. Eszerint három nyomozás részeként több napraforgóolaj-előállításban és -forgalmazásban érdekelt cég – a Bunge Románia, az Expur és az Ardealul – székhelyén és munkapontjain is bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak az intézmény munkatársai. Emellett olyan vajgyártásban és -forgalmazásban működő vállalatokhoz is kiszálltak, mint az Albalact, a Covalact, a Dorna Lactate, a Friesland Campina, a Lacto Food, illetve az Olympos brand alatt termékeket gyártó Fabrica de Lapta Brașov.

Ami a cukorgyártókat illeti, az intézmény az Agrana Románia, a Pfeifer & Langen Románia és Lucsor Impexnél tartott vizsgálatot.

„Az a gyanúnk, hogy egyes gyártók kihasználva a jelenlegi gazdasági helyzetet, konkrétabban az infláció növekedését, megállapodtak bizonyos termékek eladási árának további emeléséről, így pedig meg nem érdemelt nyereségre tettek szert. Ha a vizsgálatok során ilyen jellegű gyakorlatokat találunk, akkor drasztikusan szanckionálni fogjuk az érintett vállalatokat” – idézi a közlemény Bogdan Chirițoiut, a Versenytanács elnökét.

A közlemény arra is kitér, hogy a be nem jelentett ellenőrzéseket a Bukaresti Fellebviteli Bíróság is engedélyezte, ezt a döntést az indokolja szerintük, hogy minden olyan dokumentumot be kell szerezni, amelyek igazolhatják a vállalatok versenyellenes magatartását. A közlemény ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a vizsgálatok miatt nem szabad megelőlegezni a vállalatok bűnösségét, ebben az esetben is mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

A versenytörvény tiltja a társaságok közötti minden olyan megállapodást és összehangolt magatartást, amely megakadályozza, korlátozza vagy torzítja a versenyt a romániai piacon, különös tekintettel azokra, amelyek vételi vagy eladási árakat vagy egyéb kereskedelmi feltételeket határoznak meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!