A Magyarországgal szembeni kereskedelmi hiánya mutat rá igazán, hogy bőven vannak gondjai a román gazdaságnak

2023. március 10. – 07:36

A Magyarországgal szembeni kereskedelmi hiánya mutat rá igazán, hogy bőven vannak gondjai a román gazdaságnak
Gabonaszállítás a konstancai kikötőben, 2022. augusztusában – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Évek óta visszatérő téma, hogy Románia a viszonylag nagy külkereskedelmi hiányát Németország mellett legnagyobb részt két közép-kelet-európai régiós országnak, Lengyelország és Magyarországnak köszönheti. Amivel viszont már kevesebbet foglalkoztak a kereskedelmi kapcsolatokról szóló elemzések, hogy a Magyarországgal szembeni kereskedelmi hiányunk nem feltétlenül a kereskedett termékek mennyiségéhez vezethető vissza, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy a román kivitelt Magyarországra jellemzően alacsonyabb hozzáadott értékű – gyakorlatilag olcsóbb – javak képezik, mint a határ túloldaláról származó importot.

Az elmúlt év első 11 hónapjában Románia számottevően javította a Magyarországgal szembeni kereskedelmi pozícióját a kereskedett javak mennyiségét illetően. Ami viszont egy sokkal lényegesebb megközelítést, a kereskedelmi mérlegben szereplő javak pénzügyi értékét illeti, még mindig jelentős mértékben Magyarország felé billen a mérleg nyelve. A helyzetet kicsit még egyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni:

Romániának ugyan sikerült elérnie, hogy mennyiségben többet exportáljon Magyarországra, mint amennyit onnan importál, de a kereskedelmi kapcsolatok pénzügyi értékében Magyarország még mindig sokkal jobban áll.

A román külkereskedelmi hiány kérdésével kifejezetten sokat foglalkozó Curs de Guvernare nevű szakpolitikai portál szerint a legfrissebb külkereskedelmi statisztikák továbbra is azt támasztják alá, hogy Romániának komoly versenyképességi és strukturális kihívásokat kellene sürgősen megoldania.

A portál egyébként azt is megjegyzi, Románia Magyarországgal szembeni kereskedelmi pozíciója még annak ellenére sem tudott számottevően javulni, hogy főleg az elmúlt év második felében Magyarország a forint jelentős leértékelődésével is kénytelen volt megküzdeni, emellett az infláció szintje is magasabb volt ott, mint Romániában, ami egyébként a jelentős kereskedelmi kapcsolatok miatt a román gazdaságnak is plusz sérülékenységet okozott, hiszen a magyar termékekkel a magasabb magyar inflációt is importálta Románia a határ túloldaláról.

Mennyiségekben Romániának sikerült előrelépni, értékben nem annyira

Mutatjuk a konkrét számokat is: miközben a kereskedett javak mennyiségét illetően Románia 2021-et még 1,6 milliárd tonnás kereskedelmi hiánnyal zárta Magyarországgal szemben, addig 2022 első 11 hónapjában sikerült kereskedelmi többletet elérnie, ami a korábbi statisztikához képest még akkor is figyelemre méltó, ha ez a többlet mindössze 106,1 millió tonnányi terméket jelent.

Ahogy arra viszont már utaltunk, ha nem a termékek mennyiségét, hanem egy sokkal relevánsabb szempontot, a kereskedett javak értékét vesszük figyelembe, Románia Magyarországgal szembeni kereskedelmi hiánya még mindig tetemes, de legalább a 2021-es 2,4 milliárd eurós hiány után körülbelül 1,3 milliárd euróra csökkent. A korrekció 44,1%-os.

Azt szintén a Curs de Guvernare elemzése csoportosítja, hogy a fenti dinamikákban milyen termékekkel való kereskedelemnek volt számottevő szerepe:

  • ásványi termékek: só, kén, talaj- és kőfélék, gipsz, mész és cement, ércek, salak és hamu, ásványi üzemanyagok, ásványolajok és lepárlási termékek, bitumenes anyagok, ásványi viasz.
  • növényi eredetű termékek: élő növények, gyümölcsök, zöldségek, kávé, tea, gabonafélék, malomipari termékek, magvak stb.

Az első kategória esetén az árak robbanásszerű emelkedése, valamint az exportált mennyiségek növekedése is hozzájárul ahhoz, hogy Románia 1,1 milliárd eurós kereskedelmi többletet könyvelhetett el Magyarországgal szemben a tavalyi első 11 hónapban, ami az előző év azonos időszakában még 80,8 millió eurós deficithez képest jelentős előrelépés. A kereskedett mennyiségek a két ország között ebben a termékkategóriában 1,3 milliárd tonnára tehetők.

Ami a második kategóriát, a növényi eredetű termékek kereskedelmét illeti, ebben Románia elsősorban a gabonakereskedelmi számok terén tűnik ki. A növényi eredetű termékek kereskedelmében ugyanakkor az ország kereskedelmi pozícióját Magyarországgal szemben sokkal inkább a jelentős mennyiségek, és kevésbé a kereskedett javak magas hozzáadott értéke hozza jobb helyzetbe. A tonnában kifejezett kereskedelmi hiány a 2021-es 1,4 milliárd tonnáról mindössze 31,7 millió tonnára csökkent, ami pénzügyi tekintetben azt jelentette, hogy a 2021-es 282,2 millió eurós kereskedelmi deficitet ebben a termékkategóriában sikerült 30,3 millió eurós kereskedelmi többletre feltornászni.

Csak az élelmiszerek esetében a Magyarországgal szembeni kereskedelmi hiány eléri a félmilliárd eurót

Miután felsoroltuk azokat a termékkategóriákat, ahol Románia kereskedelmi pozíciója javult Magyarországgal szemben, most jöjjenek azok a kategóriák, amelyek negatív hatással vannak arra. A vegyiparban keletkezett kereskedelmi hiány például 19,5%-kal nőtt 800 millió euróra. A gépek, berendezések és elektromos eszközök kategória az eddigi negyedik helyről a másodikra jött fel a kereskedelmi hiány nagysága szerint, és már meghaladja az 526 millió eurót.

Nagyon sokat elárul a román gazdaság strukturális problémáiról az is, hogy Magyarországgal szemben az élelmiszeripari termékek, italok, alkoholtartalmú termékek, ecet és dohányipari termékek esetében 31%-kal, 466,6 millió euróra nőtt 2022 első 11 hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva a kereskedelmi deficit.

A műanyagok és műanyag cikkek esetén mért Magyarországgal szembeni külkereskedelmi hiány 9,1%-os növekedést követően megközelítette a 400 millió eurót, az élőállat-kereskedelemből származó hiány pedig közel harmadával, 321,3 millió euróra emelkedett.

A Magyarországgal szembeni kereskedelmi deficit legnagyobb forrásaiKereskedelmi deficit összege
Vegyipari és kapcsolódó termékek-823,2 millió euró
Gépek, berendezések, elektronikus eszközök, és ezek részei-526,4 millió euró
Élelmiszeripari termékek, italok, alkoholtartalmú termékek, ecet és dohányipari termékek-466,6 millió euró
Műanyagok és műanyagból készült termékek-399,0 millió euró
Élő állatok és állati eredetű termékek-321,3 millió euró
Textiltermékek és ezekből készült termékek-132,3 millió euró
Cellulóz, papír, papírpép-59,4 millió euró
Kőből készült termékek, cement, azbeszt, kerámiatermékek-54,4 millió euró
Áruk és különböző termékek-49,6 millió euró
Nyersbőr, készbőr, és bőrből készült termékek-35,4 millió euró

Romániának egyébként a 2022-es teljes külkereskedelmi hiánya 34,1 milliárd euró volt, ami 10,4 milliárd eurós, 44%-os növekedés 2021-hez képest. Az export értéke 23,1%-kal, az import ennél nagyobb mértékben, 28,1%-kal emelkedett az Országos Statisztikai Hivatal intézet adatai szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!