Nehéz ennél a videónál jobban összefoglalni, hogy mi történt az élelmiszer-inflációval a régióban

2023. február 1. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi év végére a régió majdnem összes országában 20% fölé emelkedett az élelmiszer-infláció. Romániában a mutató 22,7% volt decemberben, Magyarországon viszont annyival rosszabb a helyzet, hogy még Cristian Popa, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja is kitér rá, igaz, rövid Facebook bejegyzésében csak néhány kulcsszóban sorolja a problémákat.

A bejegyzés egyébként nem csak a gyorselemzés, hanem az alábbi, élelmiszer-infláció alakulását mutató videó miatt is izgalmas.

„Ami az ultralaza monetáris politikákkal és a magas költségvetési hiánnyal kezdődött a járvány kontextusában, azt felerősítették az ellátási láncokban keletkező zavarok, az energiapiaci sokk és az Ukrajnában kitört háború. Tökéletes vihar” – írja bejegyzésében Popa, aki LinkedIn oldalán és Facebookon gyakran oszt meg rövid elemzéseket.

Popa az inflációt egy alattomos adónak nevezi, amely különösen az alacsony jövedelműeket érinti a legérzékenyebben, hiszen esetükben az élelmiszerek jelentős súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban. Megjegyzi, Romániában ugyan az élelmiszerek hasonló mértékben drágultak, mint más régiós országokban, abban viszont élen járunk az EU-ban, hogy nálunk az átlagos fogyasztói kosár egyharmadát élelmiszerek teszik ki, tehát a magas élelmiszer-infláció fájdalmasabban hat, mint máshol.

A szerinte aggasztó magyarországi helyzetről azt írja, hogy a szárazság miatt visszaesett a magyar mezőgazdasági termelés, valamint arra is kitér, hogy a forint leértékelődésének következtében jelentősen drágult az import. Ezt követően a kormányzati szinten elkövetett hibákra is rámutat. „A budapesti kormány bizonyos élelmiszerek esetében ársapka bevezetése mellett döntött, az árak rögzítése viszont nem működött és soha nem is fog működni, ezúttal is hiányhoz, üres polcokhoz és 50%-ot is megközelítő élelmiszer-inflációhoz vezetett. Kár, hogy a 27%-os áfakulcs (amely egyébként a legmagasabb az EU-ban) csökkentését nem fontolják meg” – zárul a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsi tagjának bejegyzése.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!