Két dunai vízerőművet építene Románia Bulgáriával

2023. január 18. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden tették közzé Bulgáriában az ország 30 éves energiafejlesztési stratégiáját, amely többek között két Dunára tervezett vízerőmű megépítését is magába foglalja – írja a bolgár 24Chasa cikkére hivatkozva a G4media. A portál szerint a bolgár hatóságok a létesítmények megépítését Romániával közösen tervezik, a román-szerb együttműködéssel a Vaskapu-szorosban létrejött két vízerőmű mintájára. A projektben a bolgár fél partnereként a Vaskapu I és Vaskapu II erőműveket is működtető Hidroelectrica venne részt.

A két tervezett vízerőmű közül az egyik Nicopole és Turnu Măgurele térségében épülne, a kapacitása 840 MW lenne. Ennek kapcsán a G4media úgy tudja, hogy már készült megvalósíthatósági tanulmány a projekttel kapcsolatban. A másik tervezett vízerőműnél viszont csak most kezdődött a hatástanulmányok elkészítése. Ez Călărași közelében, Silistra mellett lenne felépítve, a kapacitásával kapcsolatban azonban egyelőre nincsenek információk.

A portál azt is megjegyzi, hogy a vízerőművek témájában már voltak találkozók Románia és Bulgária energiaügyi mkiniszterei között. Februárban várhatóan a projektről memorandumot is aláír a két ország, az erőművek megépítése azonban legalább 5 évet venne igénybe. Érdekesség még a projekt kapcsán, hogy az erőművekkel együtt egy újabb híd is épülne a Dunán.

Az új projektek kapcsán összehasonlításkét érdemes megjegyezni, hogy a Vaskapu több mint 1100 MW beépített kapacitással rendelkezik, ami az ország villamos energia szükségleteinek akár a 15%-át is képes előállítani. Ehhez képest a Turnu Măgurele mellé tervezett erőmű kapacitása is meglehetősen nagy lenne, és a Vaskapuval együtt jelentős arányt szakítana ki az ország energiatermeléséből.

Ami a bolgár energiastratégiát illeti, szerepel a kedden bemutatott dokumentumban még egy három gátból álló, a görög-bolgár határra épülő vízerőmű is, emellett 4 nukleáris reaktorral bővítenék a Belene, míg kettővel a Kozlodujban találhatő atomerőműveket. Az is szerepel a stratégiában, hogy az ország szénbányáit 2038-ig fokozatosan bezárják, emellett megnövelnék évi 3 milliárdról 5 milliárd köbméterre a bolgár-görög földgázkonnektor kapacitását. Ami a villamos energiát illeti, a stratégiában jelentős projektként jelenik meg a szállítókapacitások növelése Törökország irányából Románián át Magyarország felé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!