Két dunai vízerőművet építene Románia Bulgáriával

2023. január 18. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden tették közzé Bulgáriában az ország 30 éves energiafejlesztési stratégiáját, amely többek között két Dunára tervezett vízerőmű megépítését is magába foglalja – írja a bolgár 24Chasa cikkére hivatkozva a G4media. A portál szerint a bolgár hatóságok a létesítmények megépítését Romániával közösen tervezik, a román-szerb együttműködéssel a Vaskapu-szorosban létrejött két vízerőmű mintájára. A projektben a bolgár fél partnereként a Vaskapu I és Vaskapu II erőműveket is működtető Hidroelectrica venne részt.

A két tervezett vízerőmű közül az egyik Nicopole és Turnu Măgurele térségében épülne, a kapacitása 840 MW lenne. Ennek kapcsán a G4media úgy tudja, hogy már készült megvalósíthatósági tanulmány a projekttel kapcsolatban. A másik tervezett vízerőműnél viszont csak most kezdődött a hatástanulmányok elkészítése. Ez Călărași közelében, Silistra mellett lenne felépítve, a kapacitásával kapcsolatban azonban egyelőre nincsenek információk.

A portál azt is megjegyzi, hogy a vízerőművek témájában már voltak találkozók Románia és Bulgária energiaügyi mkiniszterei között. Februárban várhatóan a projektről memorandumot is aláír a két ország, az erőművek megépítése azonban legalább 5 évet venne igénybe. Érdekesség még a projekt kapcsán, hogy az erőművekkel együtt egy újabb híd is épülne a Dunán.

Az új projektek kapcsán összehasonlításkét érdemes megjegyezni, hogy a Vaskapu több mint 1100 MW beépített kapacitással rendelkezik, ami az ország villamos energia szükségleteinek akár a 15%-át is képes előállítani. Ehhez képest a Turnu Măgurele mellé tervezett erőmű kapacitása is meglehetősen nagy lenne, és a Vaskapuval együtt jelentős arányt szakítana ki az ország energiatermeléséből.

Ami a bolgár energiastratégiát illeti, szerepel a kedden bemutatott dokumentumban még egy három gátból álló, a görög-bolgár határra épülő vízerőmű is, emellett 4 nukleáris reaktorral bővítenék a Belene, míg kettővel a Kozlodujban találhatő atomerőműveket. Az is szerepel a stratégiában, hogy az ország szénbányáit 2038-ig fokozatosan bezárják, emellett megnövelnék évi 3 milliárdról 5 milliárd köbméterre a bolgár-görög földgázkonnektor kapacitását. Ami a villamos energiát illeti, a stratégiában jelentős projektként jelenik meg a szállítókapacitások növelése Törökország irányából Románián át Magyarország felé.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!