Egy átlagos romániai család jövedelmének harmadát élelmiszerre költi

2023. január 13. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy romániai család jövedelmének pontosan harmadát, 33,3%-át költi élelmiszerre a statisztikai intézet szerdán közzétett, 2022 harmadik negyedévére vonatkozó adatai szerint. Sokkal többet, mint egy évvel korábban.

Ha az élelmiszerre fordított kiadások arányát 2021 hasonló időszakához viszonyítjuk, a növekedés 0,9 százalékpontos. Ha viszont a pandémiát megelőző időszakhoz mérjük ugyanezt a mutatót, akkor már 2 százalékpontos emelkedést mutatnak a számok, ami arra utal, hogy az elmúlt években lassan, de biztosan csökkent a romániai háztartások életszínvonala.

A fenti arányok abszolút értelemben azt jelentik, hogy egy család havonta átlagosan körülbelül 200 lejjel költ többet élelmiszerre, mint egy évvel korábban, ami 19,9%-os emelkedésnek felel meg. Ezt részben nyilván az élelmiszerárak emelkedése magyarázza, az élelmiszer jellegű termékek esetében 2022 szeptemberében (tehát a tavalyi harmadik negyedév végén) mért infláció 19,1% volt – mutat rá az összefüggésre elemzésében a többnyire szakpolitikai kérdésekkel foglalkozó Curs de Guvernare nevű portál.

A lap ugyanakkor azt is kiemeli, hogy az alábbi ábrán is szereplő arányokat könnyű félreértelmezni, amire példaként azt hozzák fel, hogy a világjárvány kitörését követő 2020-as harmadik negyedévben szintén nagyon magasnak tűnik a háztartások élelmiszerre fordított kiadása, ugyanakkor éppen ebben az időszakban számottevő mértékben estek vissza a háztartások egyéb, vakációs, szabadidős, illetve kulturális kiadásai, ami magyarázatul szolgál arra, hogy arányaiban miért költött többet egy háztartás élelmiszerre mindössze 5%-os élelmiszerár-infláció mellett.

Milyen területeken voltak a legjelentősebb változások?

A tavalyi harmadik negyedéves adatokból kiderül, hogy egy átlagos romániai háztartásra vetítve a közlekedésre, szállításra fordított kiadások aránya emelkedett jelentősen. A teljes havi kiadásból 7,4%-ot tesznek ki ezek a tételek, amiben például az üzemanyagárak 2022-es emelkedésének is szerepe volt. Érdemes azt is megjegyezni, hogy 2022 második negyedévében, az április és június közötti időszakban még ennél is rosszabb volt a helyzet, a kormány által bevezetett üzemanyagár-kompenzáció viszont némiképp javított a helyzeten.

Az adatok azt is alátámasztják, hogy az energiaárak plafonálása is érzékelhető hatással volt a háztartások kiadási struktúrájára. Míg a 2022-es évet úgy indítottuk, hogy egy átlagos háztartás jövedelmének a 19,1%-át az energiaszámlák kifizetésére, esetleg tűzifára vagy más tüzelőanyagra fordította, addig 2022 harmadik negyedévére ez az arány 15,8%-ra csökkent.

Sokat elárul az az összevetés is, miszerint a családok arányaiban kevesebbet költöttek alkoholos italokra, ruházati termékekre, bútoripari cikkekre, sportra és kultúrára, de ami igazán aggasztó, hogy legnagyobb arányban az egészségüggyel kapcsolatos kiadásaik estek vissza.

A munkanélküliek mellett a vidéken élők a legkiszolgáltatottabbak

Egy romániai háztartás egyébként átlagosan havonta 2321,6 lejt költött egy főre vetítve 2022 harmadik negyedévében, ami 2021 azonos időszakához képest 18,8%-os növekedésnek felel meg. Ráadásul az adatok szerint azokban az alacsony jövedelmű háztartásokban, ahol a családfő munkanélküli, az addigi kiadásokhoz képest átlagosan 27,8%-kal nőttek a havi költségek. Azokban a háztartásokban pedig, ahol a családfő alkalmazotti státuszban van, a havi kiadások 15,6%-kal növekedtek ugyanebben az időszakban. Az eltérést nyilván az magyarázza, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkező családok pénzük jóval nagyobb részét kénytelenek élelmiszerre és energiaszámlákra elkölteni, tehát éppen azokra a tételekre, amelyeknek az átlagára a legnagyobb mértékben nőtt az elmúlt időszakban.

A mostani statisztikák szerint a munkanélküliek mellett még a vidéken élők azonosíthatók be rendkívül kiszolgáltatottként a mostani helyzetben, miközben egy városi környezetben lévő háztartásnak a havi kiadásai 15,1%-kal nőttek a vizsgált egy éves időszakban, addig egy vidéki háztartás esetében ugyanez a növekedés ennél is jóval magasabb, eléri a 26,2%-ot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!