Egy átlagos romániai család jövedelmének harmadát élelmiszerre költi

2023. január 13. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy romániai család jövedelmének pontosan harmadát, 33,3%-át költi élelmiszerre a statisztikai intézet szerdán közzétett, 2022 harmadik negyedévére vonatkozó adatai szerint. Sokkal többet, mint egy évvel korábban.

Ha az élelmiszerre fordított kiadások arányát 2021 hasonló időszakához viszonyítjuk, a növekedés 0,9 százalékpontos. Ha viszont a pandémiát megelőző időszakhoz mérjük ugyanezt a mutatót, akkor már 2 százalékpontos emelkedést mutatnak a számok, ami arra utal, hogy az elmúlt években lassan, de biztosan csökkent a romániai háztartások életszínvonala.

A fenti arányok abszolút értelemben azt jelentik, hogy egy család havonta átlagosan körülbelül 200 lejjel költ többet élelmiszerre, mint egy évvel korábban, ami 19,9%-os emelkedésnek felel meg. Ezt részben nyilván az élelmiszerárak emelkedése magyarázza, az élelmiszer jellegű termékek esetében 2022 szeptemberében (tehát a tavalyi harmadik negyedév végén) mért infláció 19,1% volt – mutat rá az összefüggésre elemzésében a többnyire szakpolitikai kérdésekkel foglalkozó Curs de Guvernare nevű portál.

A lap ugyanakkor azt is kiemeli, hogy az alábbi ábrán is szereplő arányokat könnyű félreértelmezni, amire példaként azt hozzák fel, hogy a világjárvány kitörését követő 2020-as harmadik negyedévben szintén nagyon magasnak tűnik a háztartások élelmiszerre fordított kiadása, ugyanakkor éppen ebben az időszakban számottevő mértékben estek vissza a háztartások egyéb, vakációs, szabadidős, illetve kulturális kiadásai, ami magyarázatul szolgál arra, hogy arányaiban miért költött többet egy háztartás élelmiszerre mindössze 5%-os élelmiszerár-infláció mellett.

Milyen területeken voltak a legjelentősebb változások?

A tavalyi harmadik negyedéves adatokból kiderül, hogy egy átlagos romániai háztartásra vetítve a közlekedésre, szállításra fordított kiadások aránya emelkedett jelentősen. A teljes havi kiadásból 7,4%-ot tesznek ki ezek a tételek, amiben például az üzemanyagárak 2022-es emelkedésének is szerepe volt. Érdemes azt is megjegyezni, hogy 2022 második negyedévében, az április és június közötti időszakban még ennél is rosszabb volt a helyzet, a kormány által bevezetett üzemanyagár-kompenzáció viszont némiképp javított a helyzeten.

Az adatok azt is alátámasztják, hogy az energiaárak plafonálása is érzékelhető hatással volt a háztartások kiadási struktúrájára. Míg a 2022-es évet úgy indítottuk, hogy egy átlagos háztartás jövedelmének a 19,1%-át az energiaszámlák kifizetésére, esetleg tűzifára vagy más tüzelőanyagra fordította, addig 2022 harmadik negyedévére ez az arány 15,8%-ra csökkent.

Sokat elárul az az összevetés is, miszerint a családok arányaiban kevesebbet költöttek alkoholos italokra, ruházati termékekre, bútoripari cikkekre, sportra és kultúrára, de ami igazán aggasztó, hogy legnagyobb arányban az egészségüggyel kapcsolatos kiadásaik estek vissza.

A munkanélküliek mellett a vidéken élők a legkiszolgáltatottabbak

Egy romániai háztartás egyébként átlagosan havonta 2321,6 lejt költött egy főre vetítve 2022 harmadik negyedévében, ami 2021 azonos időszakához képest 18,8%-os növekedésnek felel meg. Ráadásul az adatok szerint azokban az alacsony jövedelmű háztartásokban, ahol a családfő munkanélküli, az addigi kiadásokhoz képest átlagosan 27,8%-kal nőttek a havi költségek. Azokban a háztartásokban pedig, ahol a családfő alkalmazotti státuszban van, a havi kiadások 15,6%-kal növekedtek ugyanebben az időszakban. Az eltérést nyilván az magyarázza, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkező családok pénzük jóval nagyobb részét kénytelenek élelmiszerre és energiaszámlákra elkölteni, tehát éppen azokra a tételekre, amelyeknek az átlagára a legnagyobb mértékben nőtt az elmúlt időszakban.

A mostani statisztikák szerint a munkanélküliek mellett még a vidéken élők azonosíthatók be rendkívül kiszolgáltatottként a mostani helyzetben, miközben egy városi környezetben lévő háztartásnak a havi kiadásai 15,1%-kal nőttek a vizsgált egy éves időszakban, addig egy vidéki háztartás esetében ugyanez a növekedés ennél is jóval magasabb, eléri a 26,2%-ot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!