Romániai autópálya-körkép: jó hírrel is kecsegtet az év vége, de nagyobb előrelépés idén sem történt

2022. december 2. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában jelenleg 451 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építésére összesen 5,9 milliárd euró értékben van leszerződve az állam kivitelezőkkel. Ez ahhoz képest jól hangzik, hogy az országos autópálya-hálózat hossza még mindig nem éri el a már régóta áhított 1000 kilométeres lélektani határt, miközben a területileg fele akkora Magyarországon az 1800 kilométert is meghaladja. De a mindössze 6,9 millió lakosú Bulgária esetében is eléri a 800 kilométert. A 451 kilométernyi előkészítés vagy építés alatt álló sztráda ezekhez a számokhoz képest jó szám, az erdélyiek számára viszont már nem annyira jó hír, hogy mindössze 70 kilométert tesznek ki azok a szakaszok, amelyek ebből az észak-erdélyi (A3-as) autópálya részei lesznek.

A nagy infrastrukturális beruházásokat nyomon követő civil szervezet, a Pro Infrastruktúra Egyesület a napokban tett közzé friss helyzetértékelést a közösségi médiában, amelyből kiderül, hogy ugyan a romániai autópálya-hálózat ebben az évben nagyon közel kerülhet az ezres határhoz, de pár kilométer híján még mindig nem fogja elérni. Jelenleg 941,58 kilométert tesz ki a teljes hazai sztráda-hálózat hossza, míg a használatban lévő gyorsforgalmi utak összesen elérik a 39,85 kilométert. Arra, hogy ez a szám még idén bővüljön, csak az A1-es autópálya részét képező 13,17 kilométeres Nagyszeben-Bojca szakasz átadása jelent esélyt. A civil szervezet szerint ez reálisan meg is történhet még idén, de ezzel kapcsolatban az országos közútkezelő társaság képviselői is december közepi dátumokat emlegettek.

Románia autópálya térképe a 130km.ro szakportál összeállításában. A térképen zölddel a forgalomnak már átadott, narancs színnel pedig azok a szakaszok vannak feltűntetve, amelyeknek már van leszerződtetett kivitelezője. Feketével a tervezett, de még kivitelezővel nem rendelkező szakaszok vannak jelölve – Forrás: 130km.ro
Románia autópálya térképe a 130km.ro szakportál összeállításában. A térképen zölddel a forgalomnak már átadott, narancs színnel pedig azok a szakaszok vannak feltűntetve, amelyeknek már van leszerződtetett kivitelezője. Feketével a tervezett, de még kivitelezővel nem rendelkező szakaszok vannak jelölve – Forrás: 130km.ro

Hogy halad a legjobban várt észak-erdélyi autópálya?

Ugyan nem feltételezne különösebb mérnöki vagy pénzügyi bravúrt, jelenleg lehetetlen megjósolni azt a dátumot, amikor az Erdély gazdasági fővárosaként számon tartott Kolozsvárnak közvetlen autópálya összeköttetése lesz Bukaresttel vagy Budapesttel. Sőt, az egyik kivitelező korábbi csődje miatt jelenleg még ott sem tartunk, hogy Kolozsvárról legalább a „szomszédos” nagyvárosba, Marosvásárhelyre egyhuzamban autópályán lehessen eljutni.

Az utóbbi esetében legalább már látszik a fény az alagút végén annak köszönhetően, hogy a még hiányzó Maroskece-Aranyosgyéres (15,6 kilométer) szakasznak hosszas jogi huzavona után lett építője. Az országos közútkezelő társaság ugyanis szerződést írt alá a korábban már több útépítési projektben is bizonyító Strabag-Geiger párossal. A romániai bürokrácia útvesztőire jó példa, hogy míg az építővel a 420 millió lej értékű szerződést most ősszel, október 26-án írták alá, a konkrét munkavégzést lehetővé tevő miniszteri rendelet viszont csak november 21-én lett aláírva. A szakasz elkészültének határideje 2024 augusztusa, a munkálatok jelenlegi állása pedig a hivatalos adatok szerint 37,8% – a munkálatokat a csődbe jutó korábbi kivitelező végezte el eddig, az építkezést folytató Strabag-Geiger páros innen folytatja a munkát.

Ahogy arról többször is írtunk, a CNAIR 2015-ben a Straco Group által vezetett konzorciumra bízta az A3-as pálya Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszának megépítését, de a cég a munkálatoknak alig 40 százalékát végezte el, majd a pénzügyi gondjai miatt leállt az építkezéssel. A Straco ellen csődeljárás indult, a CNAIR végül tavaly felbontotta vele a szerződést. Az újabb versenytárgyalás nyomán augusztusban a Strabag és a Geiger konzorciumát hirdették ki győztesen, amely a hányattatott sorsú szakaszon vállalta, hogy három hónap alatt elvégzi a tervezést, 18 hónap alatt pedig befejezi az építkezést a hiányzó részen. Az útszakaszon két hidat, hét felüljárót és egy csomópontot kell megépíteni. A munkálatokat, amelyekre az építő tíz éves garanciát vállalt, a CNAIR vissza nem térítendő európai uniós támogatásokból finanszírozza.

A Kolozsvártól nyugatra tervezett autópálya-szakaszok közül jelenleg három esetében halad a munka. Viszonylag jó ütemmel készül a Magyarnádas-Magyarzsombor (Nădășelu-Zimbor) közötti 30,06 kilométeres autópálya. Erre a szakaszra 2020. decemberének utolsó napjaiban írták alá a kivitelezési szerződést a román UMB cégcsoporttal, az építkezés megkezdését lehetővé tevő miniszteri rendelet 2021. január 25-én lett kiállítva. Az összesen 1,3 milliárd lej értékű építkezést a kivitelező 2025 februárjáig kell befejezze, a Pro Infrastruktúra Egyesület által gyűjtött adatok szerint viszont az építkezés jól áll, a munkálatok 43%-át már elvégezték.

Szintén a Mihai Umbrărescu nevéhez kötődő UMB végzi a Magyarnádas-Magyarzsombor szakasz folytatását, a 12,2 kilométeres Magyarzsombor-Vaskapu (Zimbor-Poarta Sălajului) közötti autópálya. Ennek a szakasznak a kivitelezési szerződését ugyan 2020 júliusában már aláírták, de itt is sokkal relevánsabb dátum a 2021. május 31., amikor az építkezést lehetővé tevő miniszteri rendelet is kibocsátásra került. A kivitelezési szerződés értéke 836 millió lej, és az építkezésnek elvileg 2024 augusztusában kellene végződnie, de a Pro Infrastruktúra Egyesület becslései szerint ennél a szakasznál kisebb késések jelentkeztek, ezért az átadás inkább 2024 utolsó negyedévére csúszhat át. Az építkezés előrehaladását jelző mutató jelenleg 21%-on áll.

Az észak-erdélyi autópályán jelenleg még egy 13,5 kilométeres szakaszon, Szilágynagyfalu és Berettyószéplak között dolgoznak. A török Nurol által végezett munkálatok teljesítése jelenleg 60%-nál tart, a 2021 februárjában (ekkor adták ki a szükséges miniszteri rendeletet, a szerződést még 2020 szeptemberében aláírták az építővel) megkezdett építkezés elkészültének határideje 2023 februárja lenne, a civil szervezet szerint ugyanakkor a dolgok jelenlegi állása mellett sokkal reálisabb, hogy valamikor 2023 közepe vagy második fele környékén adják majd át ezt a szakaszt, amely az átadását követően egy ideig biztosan nem számíthat nagy forgalomra, lévén hogy sem az előtte, sem az utána tervezett szakaszon még nem zajlanak építkezések.

SzakaszTelepülésekHosszÁllapotHatáridő
2A3Maroskece-Aranyosgyéres15,691 km37,86%2024 augusztus
3A2/3B1Magyarnádas-Magyarzsombor30,060 km43,40%2025 február
3B2Magyarzsombor-Vaskapu12,240 km21,10%2024 augusztus
3B5Szilágynagyfalu-Berettyószéplak13,554 km60,00%2023 február

Mi a helyzet a többi romániai szakaszon?

Az országos szempontból másik nagy jelentőségű autópályán, az A1-esen jelenleg 6 szakasz építésére van szerződés aláírva kivitelezőkkel, igaz a hatból két esetben még nem állították ki az építkezések elkezdését lehetővé tevő miniszteri rendeleteket. A leghamarabb az A1-es sztrádán – ahogy azt a cikk elején is említettük – a Nagyszeben-Bojca szakasz készülhet el, amely a Pro Instrastruktúra Egyesület szerint is már idén átadásra kerülhet. Értékelhető előrehaladás van még a 30,3 kilométeres Argyasudvarhely-Pitești (Curtea de Argeș-Pitești) szakaszon, ahol 2021 szeptembere óta kezdődtek a munkálatok, és ha minden jól megy, 2025 végéig be is fejeződhetnek.

A Bojca-Cornetu (31,3 kilométer) és a Tigveni-Argyasudvarhely (9,8 kilométer) szakaszokon ugyanakkor bár már ebben az évben elkezdődhettek volna a munkálatok, egyelőre még nem indultak meg a munkagépek. Ennek ellenére jelenleg inkább arra lehet jobb eséllyel fogadni, hogy hamarabb lesz a határral autópálya-összeköttetése az A1-es sztrádának köszönhetően Bukarestnek, mint az A3-as sztrádán keresztül Kolozsvárnak vagy Marosvásárhelynek, amit főként arra alapozva lehet állítani, hogy az A1-es részét adó Nagyszeben-Pitești sztráda minden szakaszának van már leszerződött építője.

SzakaszTelepülésekHosszÁllapotHatáridő
Nagyszeben-Pitești 1Nagyszeben-Bojca13,170 km90,44%2024 április
Nagyszeben-Pitești 2Bojca-Cornetu31,330 km0,00%2028 március
Nagyszeben-Pitești 3Cornetu-Tigveni37,400 km0,00%engedély nélkül
Nagyszeben-Pitești 4Tigveni-Argyasudvarhely9,861 km0,00%2027 március
Nagyszeben-Pitești 5Argyasudvarhely-Pitești30,350 km23,70%2025 szeptember
Luos-Déva 2Marzsina-Holgya13,160 km0,00%engedély nélkül

Érdemes még röviden kitérni arra, hogy a Bukarest körgyűrűjének is tekinthető A0-s autópálya több szakasza is elkészülhet már 2023-ban és 2024-ben, emellett jelentős előrelépésnek is tekinthető, hogy az idei év második felében összesen négy szerződést is aláírtak az A7-es, Moldvát Ploiești-en keresztül Bukaresttel összekötő autópálya szakaszainak építésére, amelyek közül az első már 2024-ben átadásra kerülhetnek.

Ha a táblázatok mellett interaktív térképeken is böngésznétek a romániai autópálya-helyzetet, akkor érdemes a Pro Infrastruktúra Egyesület folyamatosan frissülő felületén körülnézni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!