A munkáltatók is 3000 lejes minimálbért javasolnak, de azt kérik a kormánytól, ne emeljék a járulékokat

2022. november 17. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanács szerdai ülésén a gazdasági paraméterek alakulásáról és a tisztességes életszínvonal biztosításához szükséges törvényes keret kidolgozásáról tárgyalt a szociális partnerekkel. A kormány közleménye szerint a minimálbér jövő évi növelése volt a legfontosabb napirendi pont.

„Az érdekegyeztető tanácsban tett javaslatok továbbra is megfontolás tárgyát képezik, és a 2023-as bruttó minimálbér szintjéről szóló döntés alapját fogják képezni; e kérdésről a jövő hét elején tartanak egy újabb megbeszélést” – olvasható a közleményben.

Florin Jianu, a kis- és középvállalkozások országos tanácsának (CNIPMMR) elnöke a megbeszélés után adott sajtónyilatkozatában elmondta, az általa képviselt munkáltatók egyetértenek a bruttó minimálbér 3000 lejre történő emelésével, de azt javasolják, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulásokat továbbra is 2550 lej után kelljen fizetni.

„Ez 1963 lej nettó jövedelmet jelentene, szemben a kormány 1800 lejes javaslatával, ami úgy jön ki, hogy a 3000 lejes bérből 200 lej után nem kell adókat és illetékeket fizetni” – hangsúlyozta Jianu.

Ennek fejében a CNIPMMR az energiaárak ellenőrzés alatt való tartását kérte a kormánytól, hogy a kis- és középvállalkozások veszteségeit kompenzálni lehessen addig is, amíg az új szabályozás január elsején hatályba lép.

Radu Burnete, a Concordia munkáltatói szövetség vezérigazgatója szerint az általa képviselt munkáltatók is egyetértenek a minimálbér növelésének szükségességével. Javaslatuk szerint azonban ne csupán a minimálbérért dolgozók részesüljenek adómentességben a 450 lej után, hanem minden alkalmazott.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!