Szándéknyilatkozatot adtak át, hárommilliárd dolláros amerikai hitelből bővülne a cernavodai atomerőmű

2022. november 9. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyiptomban zajló COP27 klímakonferencián Klaus Iohannis román államfő, Virgil Popescu energiaügyi miniszter és John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja részvételével zajlott annak a két szándéknyilatkozatnak az átadása, amelyek azt fejezik ki, hogy a román állam az amerikai Exim Banktól venne fel hitelt a cernavodai atomerőmű fejlesztésének több szakaszára – írja az Agerpres.

A két szándéknyilatkozat egy 50 millió dolláros hitelre vonatkozik, amelyből a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítéséhez szükséges előzetes munkálatokat, a beruházás második fázisát finanszíroznák, valamint egy utólagos 3 milliárd dolláros hitelre, amelyből az atomerőmű fejlesztésének jelentősebb, harmadik szakasza kapna pénzforrásokat. A harmadik szakasz gyakorlatilag magát az építkezési fázist takarja.

„Meg kell teremtenünk az energiabiztonságot, de az energiabiztonság elérése kizárólag az energia rendelkezésre állásán keresztül lehetséges” – mondta Iohannis az eseményen, majd arra is kitért, hogy az innováció és a nukleáris energia lehetővé teszik a zöld átmenetet és a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítését.

John Kerry arról beszélt, hogy 2050-re nem érhető el a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás az atomenergia nélkül. Hozzátette: a projekt megduplázza a cernavodai atomerőmű kapacitását és hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Románia 2020 októberében állapodott meg az Egyesült Államokkal a cernavodai atomerőmű bővítéséről és aláírták a hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében az Egyesült Államok egyrészt finanszírozást biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, másrészt a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg.

A cernavodai atomerőmű első reaktorát 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel Románia villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása a korábbi tervek szerint szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!