Szándéknyilatkozatot adtak át, hárommilliárd dolláros amerikai hitelből bővülne a cernavodai atomerőmű

2022. november 9. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyiptomban zajló COP27 klímakonferencián Klaus Iohannis román államfő, Virgil Popescu energiaügyi miniszter és John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja részvételével zajlott annak a két szándéknyilatkozatnak az átadása, amelyek azt fejezik ki, hogy a román állam az amerikai Exim Banktól venne fel hitelt a cernavodai atomerőmű fejlesztésének több szakaszára – írja az Agerpres.

A két szándéknyilatkozat egy 50 millió dolláros hitelre vonatkozik, amelyből a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítéséhez szükséges előzetes munkálatokat, a beruházás második fázisát finanszíroznák, valamint egy utólagos 3 milliárd dolláros hitelre, amelyből az atomerőmű fejlesztésének jelentősebb, harmadik szakasza kapna pénzforrásokat. A harmadik szakasz gyakorlatilag magát az építkezési fázist takarja.

„Meg kell teremtenünk az energiabiztonságot, de az energiabiztonság elérése kizárólag az energia rendelkezésre állásán keresztül lehetséges” – mondta Iohannis az eseményen, majd arra is kitért, hogy az innováció és a nukleáris energia lehetővé teszik a zöld átmenetet és a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítését.

John Kerry arról beszélt, hogy 2050-re nem érhető el a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás az atomenergia nélkül. Hozzátette: a projekt megduplázza a cernavodai atomerőmű kapacitását és hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Románia 2020 októberében állapodott meg az Egyesült Államokkal a cernavodai atomerőmű bővítéséről és aláírták a hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében az Egyesült Államok egyrészt finanszírozást biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, másrészt a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg.

A cernavodai atomerőmű első reaktorát 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel Románia villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása a korábbi tervek szerint szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!