EU-csúcs: a gázársapkáról nem, de a közös gázvásárlás lehetőségéről sikerült megállapodni

2022. október 21. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Éjjel kettőig tárgyaltak az uniós miniszterelnökök, állami vezetők Brüsszelben az energiaárakról. Abban egyetértés volt, hogy le kell szorítani az energiaárakat, a gázárplafon bevezetéséről azonban nem sikerült megegyezni. Arról döntöttek az uniós vezetők, hogy megvizsgálják a gázárak korlátozásának lehetőségeit, az Európai Bizottság új kiegészítő indexet dolgoz ki – írja a Telex.

Az EU immár „szilárd ütemtervvel” rendelkezik az energiaválság kezeléséhez, a tagállami vezetők megadták a szükséges stratégiai iránymutatást – mondta a brüsszeli csúcs után Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az MTI beszámolója szerint. A bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására. Ursula Von der Leyen szerint a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására. A keret magában foglal majd egy költség-haszon elemzést is – tette hozzá.

Az uniós csúcs energiaügyekkel foglalkozó megbeszélésének zárónyilatkozata szerint azonnali prioritás a háztartások és a vállalkozások védelme, és az unió globális versenyképességének megőrzése. A gazdaság ellenállóképességének fokozása érdekében az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe. Az Európai Tanács szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között arra az esetre, ha nemzeti, regionális és uniós szinten akadozna, vagy teljesen leállna az energiaellátás. A szöveg szerint

a vezetők önkéntes közös gázvásárlásban állapodtak meg a nemzeti igényeknek megfelelően, valamint a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalások felgyorsítását szorgalmazták.

Az egység és a tagállamok közötti szolidaritás érvényesült az energiaügyekkel kapcsolatban. Erről beszélt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az ülés után. A tagállami vezetők szerinte eltökéltek az energiaárak leszorítása, a kínálat szélesítése és az energiakereslet csökkentése mellett.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!