EU-csúcs: a gázársapkáról nem, de a közös gázvásárlás lehetőségéről sikerült megállapodni

2022. október 21. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Éjjel kettőig tárgyaltak az uniós miniszterelnökök, állami vezetők Brüsszelben az energiaárakról. Abban egyetértés volt, hogy le kell szorítani az energiaárakat, a gázárplafon bevezetéséről azonban nem sikerült megegyezni. Arról döntöttek az uniós vezetők, hogy megvizsgálják a gázárak korlátozásának lehetőségeit, az Európai Bizottság új kiegészítő indexet dolgoz ki – írja a Telex.

Az EU immár „szilárd ütemtervvel” rendelkezik az energiaválság kezeléséhez, a tagállami vezetők megadták a szükséges stratégiai iránymutatást – mondta a brüsszeli csúcs után Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az MTI beszámolója szerint. A bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására. Ursula Von der Leyen szerint a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására. A keret magában foglal majd egy költség-haszon elemzést is – tette hozzá.

Az uniós csúcs energiaügyekkel foglalkozó megbeszélésének zárónyilatkozata szerint azonnali prioritás a háztartások és a vállalkozások védelme, és az unió globális versenyképességének megőrzése. A gazdaság ellenállóképességének fokozása érdekében az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe. Az Európai Tanács szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között arra az esetre, ha nemzeti, regionális és uniós szinten akadozna, vagy teljesen leállna az energiaellátás. A szöveg szerint

a vezetők önkéntes közös gázvásárlásban állapodtak meg a nemzeti igényeknek megfelelően, valamint a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalások felgyorsítását szorgalmazták.

Az egység és a tagállamok közötti szolidaritás érvényesült az energiaügyekkel kapcsolatban. Erről beszélt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az ülés után. A tagállami vezetők szerinte eltökéltek az energiaárak leszorítása, a kínálat szélesítése és az energiakereslet csökkentése mellett.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!