A reneszánszukat élik a szobanövények, de hogyan lesz ebből működő vállalkozás?

2022. szeptember 28. – 12:27

frissítve

A reneszánszukat élik a szobanövények, de hogyan lesz ebből működő vállalkozás?
Szobanövények a Green Room Plant Studioban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Már rég gondolkodtak vállalkozásalapításban, de a lendületet a járvány alatti lezárások hozták meg Kassay Emesének és anyjának, Mártának a Green Room Plant Studio létrehozásához. A szobanövények értékesítésével foglalkozó vállalkozás egy webáruházzal indult, mára viszont több szolgáltatással is bővült a kínálatuk. Miért élik újra reneszánszukat a szobanövények, és milyennek látják ezt a piacot a kolozsvári vállalkozás alapítói? Vállalkozói profil.

Valamikor a járvány miatti lezárások idejére nyúlik vissza ennek a vállalkozásnak a története. Lehetőséget láttátok abban, hogy mivel mindenki több időt tölt otthon, ezért nagyobb igény mutatkozhat a növényekre, vagy itt inkább arról van szó, hogy annak az időszaknak a hatására ti jutottatok el oda, hogy bele szeretnétek ebbe vágni?

K. E.: Igazából mindkettőnek szerepe volt ebben. A vállalkozás lehetőségéről már régóta beszéltünk, még ha korábban nem is feltétlenül ebben a formában képzeltük el. Nagyon sok ötletünk volt, a növények, a természet, a kinti vagy benti terek rendezése érdekelt különösen, de valahogy sohasem konkretizálódott, hogy pontosan milyen formában szeretnénk belevágni egy vállalkozásba. A világjárvány miatti lezárások ugyanakkor valóban adtak egy löketet, hiszen az emberek kénytelenek voltak otthon maradni, és elkezdtek igényt érezni arra, hogy a körülöttük lévő teret kicsit átrendezzék és élő növényekkel megtöltsék. Ezzel párhuzamosan pedig mi is többet ültünk a kicsi életterünkben, és akkor tört ránk, hogy na jó, akkor most belevágunk.

A lendületet tehát tényleg ez adta, viszont az is igaz, hogy a dísznövények már jó ideje elválaszthatatlanok a családunktól. A házunk mindig tele volt növényekkel, ráadásul el is kezdtem gyűjteni őket, amikor Budapesten mesteriztem. Ha az ember belecsöppen egy ilyen gyűjtőkből álló közösségbe, csak akkor döbben rá igazán, hogy milyen sokan foglalkoznak ezzel, illetve mennyi érdekes és ritka növény létezik. És ha az ember gyűjtővé válik, akkor nyilván foglalkoztatni kezdi, hogy hol lehet beszerezni a legkülönlegesebb és legritkább példányokat. Ekkor jöttünk rá arra, hogy például Romániában a magángyűjtőket leszámítva mindössze öt olyan forrás van, ahonnan ilyen növényekhez hozzá lehet jutni, tehát azt láttuk, hogy egy ilyen profilú vállalkozásra lenne igény.

Ez egy családi, anya-lánya vállalkozás, ami ráadásul az otthonotok körül alakult ki. Magától értetődő volt, hogy ez így fog történni? Milyen előnyei vagy éppen hátrányai vannak egy ilyen családi vállalkozásnak?

K. E.: Én tájépítészetet tanultam és kertrendezéssel, illetve -tervezéssel foglalkoztam. Anyukámat pedig nagyon érdekli a lakberendezés, képzést is végzett ezen a területen. Tehát a térrendezés iránti szenvedély közös bennünk, így mindig is a levegőben volt, hogy együtt csináljunk valamit. Ami pedig a kérdés második felét illeti, talán a legnehezebb a határok megtalálása, hogy mikor tesszük félre a munkát és vagyunk anya-lánya, illetve mikor vagyunk úgymond üzlettársak. De szerintem ezen mindenkinek dolgoznia kell, nálunk is folyamatban van ez a munka.

K. M.: Egyszerre előnyt és hátrányt is jelent, hogy egy helyen van az otthonunk és a növények. Nehéz így kicsit a magán- és szakmai élet közötti egyensúlyt megtalálni, határokat szabni, eldönteni, hogy most nem főzünk, hanem a növényekkel foglalkozunk, vagy e-mailekre válaszolunk. Kicsit olyan ez, mint a home office.

Egy webáruházzal indult az egész, majd ezt követően jöttek különféle kapcsolódó szolgáltatások, a zöld esküvő, a zöld iroda. Hogyan bővült ez a vállalkozás?

K. M.: Talán én úgy közelíteném meg erre a kérdésre a választ, hogy mi nagyon kreatív emberek vagyunk, mindig tele vagyunk ötletekkel. Ugyan nagyon szeretjük, amikor új növények érkeznek hozzánk, minden apró levélnek, foltnak, textúrának elképesztően tudunk örülni, viszont egy idő után az ember megtapasztalja, hogy a növényekkel való kereskedelem is kicsit egyhangúvá tud válni. Emiatt már gyakorlatilag az elején világos volt számunkra, hogy a webáruház létrehozása mellett minket egyéb lehetőségek is érdekelni fognak, és olyan szolgáltatások irányába is el fogunk mozdulni, amelyek kicsit túlmutatnak a dísznövények adás-vételén.

Kassay Emese otthonról irányítja a vállalkozásukat, édesanyjával közösen – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Kassay Emese otthonról irányítja a vállalkozásukat, édesanyjával közösen – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

K. E.: A monotonság ellen persze azzal is lehet tenni a mi esetünkben, ha minél ritkább és különlegesebb növényeket tudunk hozni, követjük, hogy melyek most az aktuális divatnövények, emellett figyelünk és a kínálatunkkal is reagálunk az ügyfeleink igényeire. De a kérdésedre válaszolva, a webáruház utáni következő lépcsőfok mondhatni magától jött, amikor az egyik kolozsvári mozitól megkerestek azzal, hogy két rendezvényükön vállaljuk el az előtér díszítését. Ez a megkeresés volt igazából az első lépés ezen az úton, és most már ott tartunk, hogy ahhoz képest, hogy nem is olyan rég indultunk, egyre több rendezvényre hívnak, emellett idén már esküvőkön is voltunk.

A rendezvények és az esküvők díszítésénél is egyébként az a fő gondolat, hogy a cserepes növényeink bérelhetőek, ezáltal a szervezők még olcsóbban is megoldják a díszítés kérdését, de nem mellékes szempont az sem, hogy ez a lehetőség környezetbarát, hiszen a növények a végén nem végzik a szemétben, vagy egy esküvő esetén az ifjú párnak nem kell megoldania azt is, hogy hazaszállítsa őket.

Hogy kell elképzelni ezeket a szolgáltatásokat: valamennyire standardizált ajánlataitok vannak ilyenkor, vagy mindig az adott megkereséshez alkalmazkodva próbáltok teljesen egyedi megoldást találni?

K. E.: Jelenleg az utóbbi történik, de amennyiben nagyobb igény mutatkozik ezekre a szolgáltatásokra, akkor persze tervben van az is, hogy választható szolgáltatáscsomagokat találjunk ki. Most viszont ez még egyelőre úgy zajlik nálunk, hogy amikor megkeres például egy kávézó vagy iroda, akkor kimegyünk a helyszínre, felmérjük a fényviszonyokat, átbeszéljük, hogy mennyi időt és pénzt tudnak erre szánni, hiszen ezeket a növényeket azért fenn is kell tartani. Annak az átbeszélésére is hangsúlyt kell fektetni, hogy az adott vállalatnál valaki vállalja-e a gondozását a növényeknek, vagy inkább karbantartási szolgáltatást is szeretnének igénybe venni tőlünk.

Igazából az a tapasztalatunk, hogy mindegyik megkeresés egyedi eset, de éppen ezért tartjuk izgalmasnak. Mindenhol valami mást szeretnénk megvalósítani úgy, hogy azért azt is tükrözni tudjuk a munkánkkal, hogy a miénk, de közben egyik hely se nézzen úgy ki, mint valamelyik korábbi munkánk.

Lehetne ezt jól csinálni, ha nem lennél tájépítész is?

K. E.: Semmi sem lehetetlen, jó adag kitartással, kíváncsisággal és céltudatossággal ma már az internet segítségével igazából nagyon sok mindent meg lehet tanulni, viszont ehhez sok munka szükséges, és azért én sem csak úgy a semmiért végeztem el 6 év egyetemet. Viszont az is igaz, hogy aki elkötelezett aziránt, hogy saját magát fejlessze ezen a területen, annak valószínűleg néha a saját hibáiból is kellene tanulnia. Gondolok itt pl. arra, hogy szárazságtűrő növényeket ültet olyan helyre, ahol agyon lesznek öntözve, vagy kevésbé világos helyre ültet magas fényigényű növényeket. De ezek nyilván csak a legalapvetőbb hibák, nem hiszem, hogy aki ezekkel a dolgokkal nincs tisztában, az belevág hasonló tevékenységbe.

Hogy néz ki ez a piac: azért az ügyfelekért a sarki virágboltossal és akár a nagy áruházakkal is versenyeznetek kell. Mivel tudtok ti jobbak lenni, hogy titeket válasszanak?

K. E.: A sarki virágboltok leggyakrabban a vágott virágra koncentrálnak, és inkább mellékesen szoktak megjelenni náluk a cserepes növények, de ezeket általában úgy rendelik „zöld mixként”, hogy nem is feltétlen tudják, mit fognak majd kapni. A nagy áruházaknál viszont már azt lehet tapasztalni, hogy egyre több növény jelenik meg a polcokon, viszont ők valószínűleg üzleti megfontolásból a nagyobb mennyiségekre és a nem annyira ritka növényekre koncentrálnak.

Dieffenbachia Reflector – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Dieffenbachia Reflector – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

K. M.: A nagy áruházaknál és a kertészeti lerakatoknál árusított növényeknél egyrészt az is gondot jelent, hogy a piac sem túl dinamikus, de az elárusítók sem feltétlen motiváltak abban, hogy gondozzák azokat a növényeket. Jó esetben megfelelő időközönként megöntözik, de ennél több figyelmet csak nagyon ritkán kapnak, és ezzel is magyarázható, hogy nagyon gyakran tönkremennek az onnan beszerzett növények, vagy az sem ritka, hogy már eleve betegen árulják.

Ez a magyarázata annak, hogy sok esetben a vásárló hazaviszi az áruházból, és két hét múlva az összes levele lehullik?

K. E.: Egyrészt igen, illetve a nem annyira értő személyeknél az is előfordul, hogy már eleve egy beteg növényt visznek haza, mert nem feltétlen tudják, hogy mire kell figyelni: nem veszik észre a különböző betegségek jeleit a levél alatt, vagy esetleg a már eleve rothadásban lévő gyökereket. És ezek a kereskedők nyilván garanciát nem vállalnak, hiszen teljesen más logika mentén, sokkal nagyobb léptékben gondolkodnak. Mi viszont figyelünk arra, hogy a személyes kapcsolatunk megmaradjon a vásárlóinkkal, illetve a gyűjtőinkkel. Mindig mondjuk, hogy bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzánk, még akkor is, ha nem feltétlenül egy olyan növényről van szó, amit tőlünk vásároltak. Ez a kapcsolat egyébként működik is, gyakran küldenek képeket az ügyfelek a növényeikről, és mi a legjobb tudásunk szerint igyekszünk válaszolni a kérdéseikre.

Hogyan zajlik a növények beszerzése?

K. M.: Már önmagában a beszerzésnek is vannak kalandos részei, egyrészt nyilván meg kell keresni, hogy honnan lehet ezeket a növényeket jó árban nyugat-európai nagykereskedőktől megrendelni, majd kedvesnek kell lenni a sofőr bácsikkal, hogy a szállításnál nagyon vigyázzanak rá, illetve ne az autópálya szélén akarják majd átadni a megrendelésünk, ha kis túlzással akarok élni. Szóval igazán mozgalmas tud lenni, az elején viszont az okozott fejtörést, hogy a holland beszállítók egy sok évvel ezelőtti eset miatt, amikor korlátozták bizonyos vágott virágokat szállító teherautók belépését Romániába, nem szívesen működnek együtt romániai cégekkel.

K. E.: Az elején többször előfordult, hogy a holland beszállítók több hónapos levelezés után közölték, hogy a megadott cégadataink teljesen rendben vannak ugyan, ők viszont nem szállítanak Romániába, legfennebb csak Magyarországig. Ezzel a problémával nagyon sokszor találkoztunk, és kifejezetten dühítő volt, viszont idővel és jó adag türelem mellett kialakultak ezek a kapcsolatok is, most már nincsenek ilyen jellegű nehézségeink.

A logisztikával sem? Szerintem sokakban felmerül a kérdés, hogy azért ezek a növények viszonylag nehezebben szállíthatóak ilyen hosszú távolságokon.

K. E.: Igen, a logisztika kulcsfontosságú valóban, de már nekünk is van olyan holland beszállítónk, amely kifejezetten az ilyen termékek szállítására specializálódott cégekkel működik együtt. Nekünk gyakorlatilag semmi dolgunk a szállítás szervezésével, a holland partner csak küldi egy e-mailben, hogy mikor érkezik a megrendelésünk. Néha az is előfordul, hogy azt ígérik, majd fél órával az érkezés előtt hív a sofőr, ami miatt előfordulnak néha vicces helyzetek, már csak abból kiindulva is, hogy a kapunk előtt egy hatalmas teherautó nem tud megállni. A hosszabb távolságok miatt viszont nem kell szerencsére aggódnunk, hiszen ezek a teherautók már jellemzően csak növényeket szállítanak a raktérben szabályozott hőmérséklet mellett, és már a határon sem kell hosszú sorokat kiállniuk, tehát viszonylag hamar megérkezik a rendelésünk.

Emese, egy korábbi interjúban te úgy fogalmaztál, hogy a szobanövények a reneszánszukat élik. Ez miben érhető tetten? Mi az, ami újból divatba jött, és keresik is a vásárlók?

K. E.: Nagyon érdekes, hogy olyan növények, amelyeket annak idején az ember inkább a nagyszüleinél látott, vagy esetleg még most is fellelhetők a Monostor vagy Mărăști negyedi tömbházak lépcsőházaiban, most újra divatba jöttek. A filodendronokat, a monsterákat vagy a különböző viaszvirág típusokat valószínűleg régebb akár ingyen is megkaphattad volna a nagymamádtól, most viszont hirtelen egészen magas ár mellett kell megvásárolnod, ha hozzá szeretnél jutni.

Kassay Márta egy szarvasagancs páfrányt mutat meg nekünk – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Kassay Márta egy szarvasagancs páfrányt mutat meg nekünk – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

K. M.: Ennek az a magyarázata, hogy a növénydivatot is a ciklikusság jellemzi. Örülnek a vásárlók a kisebb extráknak, mint például a foltos leveleknek, de divatba jöttek a pöttyös növények, a rózsaszín foltosokat, a kicsit sárgásabb példányokat is nagyon keresik. Vannak olyan különlegesebb növények, amelyek egészen elképesztő árakon, több ezer euróért cserélnek gazdát. Van például egy fehér foltos növény, amelyet egy időben szinte lehetetlen volt megvásárolni, még egy vágathoz is nagyon nehezen lehetett hozzájutni. A gyűjtők rengeteg pénzt voltak hajlandóak kifizetni érte, még annak ellenére is, hogy egy vágatról van szó, ami mondhatni, jó szerencsével megfogan.

K. E.: Nagyon izgalmas egyébként megtapasztalni, ahogyan emelkedik vagy éppen csökken egy egy növény ára. Van például egy érdekesebb fikusz fajta, amihez tavaly Európában alig lehetett hozzájutni, és ha más kontinensről szeretnéd ilyen esetben beszerezni, akkor amúgy is drágább, hiszen a mindenféle szállítási költségek mellett még át kell esnie egy úgynevezett növény-egészségügyi vizsgálaton is, amely során azt nézik meg, hogy a növénnyel ne hozzunk be például nálunk nem honos betegségeket. Szóval ez a fikusz fajta emiatt is nagyon sokba került, viszont idén rátaláltunk egy nagykereskedőnél, amely ugyan egészen magas áron adta, de mi így is nagyon boldogok voltunk, hiszen Romániában gyakorlatilag nem lehetett akkor még hozzájutni. Mindössze pár hét leforgása alatt viszont változások álltak be, a növény egyre több helyen kezdett megjelenni a piacon, és viszonylag rövid idő alatt felére csökkent az ára. Rendkívül dinamikus ez a piac, és igen gyakran nagyon észnél kell lenni.

Nagyon sok gyűjtő van, aki ezzel foglalkozik?

K. E.: Szerintem egy laikus számára egészen meghökkentő élmény is lehet, ha kicsit utánanéz annak, hogy például milyen gyűjtőknek létrehozott csoportok léteznek a Facebookon. Ezekben a csoportokban rendkívül szigorúak a szabályok, a gyűjtők pedig nagyon tudatosak. Mondok egy példát: ha az ember mondjuk vásárol egy drága növényt az Egyesült Államokból, és pénzkeresési céllal vágatot tesz ki ezekbe a csoportokba, akkor a szabályok szerint mindig le kell írnia azt is, hogy mióta van nála a növény, képen mellékelnie kell az anyanövényt, pontosan jeleznie kell azt is, hogy egy csúcsvágatról vagy oldalsó vágatról van szó, hiszen előbbinél nagyobb az esély arra, hogy megél, emiatt többet is ér. Nyilván nem mindegy, hogy meg van már gyökerezve vagy sem, illetve aktív vagy nem aktív bogról beszélünk.

Mik a jövőbeli céljaitok? Hová szeretnétek eljutni pár év múlva?

K. E.: Minden nap vannak újabb terveink, amiknek a megvalósításában inkább az jelenti az akadályt, hogy a családunktól kapott nagyon sok segítség ellenére azért még mindig csak ketten vagyunk ebben a vállalkozásban, és több ötletünk megvalósítása is újabb feladatkörök létrejöttét feltételezné. Ha kicsit konkrétabb célokat kellene megfogalmazni, akkor mindketten el tudnánk képzelni egy szép boltot is a városban, ahol trópusi növények vannak. Worshopokon is gondolkodunk a növénygondozásról, az átültetésről vagy a balkonzöldítésről, illetve más szakemberek meghívását is terveznénk ezekre az eseményekre. Emellett nagyon szívesen vállalnánk még több esemény díszítését, mert az új feladatok, helyszínek, emberek mindig nagyon izgalmasak tudnak lenni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!