Fordulat: már őszre elpárologhat az orosz költségvetés brutális többlete

2022. szeptember 14. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusra elpárolgott a tavasszal még brutálisra duzzadó orosz fizetési mérleg-többlet, és mivel Oroszországban a bevételek növekedése lassul, a kiadásoké viszont gyorsul, ősszel bekopogtat az orosz gazdaságban is a költségvetési hiány, ami az eddigiekhez képest komoly fordulatot jelent – derül ki az orosz gazdasági minisztériumnak a 2022-es év első nyolc hónapjáról publikált, és a Bloomberg által összefoglalt adataiból.

Kissé leegyszerűsítve eddig az volt a helyzet, hogy miközben a megugró szénhidrogén-áraknak és az érintetlen exportlehetőségeknek köszönhetően Oroszország bevételei folyamatosan nőttek, addig a nyugati cégek kivonulásának köszönhetően a behozatal enyhén mérséklődött, és ez kettős tendencia évtizedes rekordot eredményezett a második negyedévben mért 70,1 milliárd dolláros szufficittel – írja a fejleményekkel kapcsolatban a Telex. Azonban miután az Európai Unió szankciókat vetett ki az orosz kőolajimportra, Moszkva pedig a vezetékeket el-elzárogatva a tavalyi harmadára csökkentette az Európába irányuló földgáz mennyiségét, az orosz exportbevételek szárnyalása jelentősen lelassult. Mindeközben viszont a Kreml két kézzel kezdte el a pénzt szórni, hogy az átlagemberek minél kevesebbet érezzenek a nyugati szankciók hatásaiból (arról nem is beszélve, hogy a hadiállapot deklarálása nélkül is irtózatos összegekbe kerül az ukrajnai hadviselés) és a rezsimet ne temesse maga alá az összeomlófélben lévő gazdaság.

Ez a két tendencia augusztusra oda vezetett, hogy a többlet elpárolgott, Natalia Lavrova közgazdász pedig úgy látja, szeptemberre már deficitbe csúszik az orosz költségvetés (ami önmagában még nem tragédia). Lavrova ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország a 2022-es költségvetés egyensúlyát 100 dollár/hordós kőolajárhoz kötötte, de jövőre ehhez már hordónkénti 108 dolláros kőolajárra lesz szükség.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!