Mennyivel kerülhet többe idén az alap tanszercsomag?

2022. szeptember 3. – 13:52

frissítve

Mennyivel kerülhet többe idén az alap tanszercsomag?
Diáklányok válogatnak egy kolozsvári papírboltban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kolozsvári hipermarket és papír-írószer üzlet kínálatát pásztáztuk végig. A kínálaton érződik a papír jelentős drágulása a korábbi évekhez képest, de a polcokon megjelentek az olyan olcsó termékek, amelyekkel a kereskedők igyekeznek a korábbihoz hasonló árszintet is tartani.

Már idén tavasszal jelentek meg hírek arról, hogy bajban vannak a papírgyártók. A koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatt az egész csomagoló- és nyomdaipar komoly kihívásokkal nézett szembe az ellátási és logisztikai láncok fennakadásai miatt. Ahogy más területeken is tapasztalhattuk, itt is hasonló volt a forgatókönyv: a hirtelen megugró keresletet nem tudta lefedni a kínálat, késtek az alapanyag-szállítmányok és időközben legalább 50%-os áremelkedésről beszéltek az ágazat szereplői, amelyet a földgáz, kőolaj és villamosenergia drágulása is megfejelt.

A csíkszeredai Papírmadár papír-írószer üzlet munkatársai arról számoltak be a Transtelexnek, hogy a papír alapú tanfelszerelések, például a füzetek és rajztömbök árai tavaly óta fokozatosan növekedtek, a tavalyi évkezdéshez képest pedig legalább 40-60%-os drágulást értek el.

A kereskedők egybehangzó véleménye, hogy a legnagyobb mértékben a füzetek és a rajztömbök drágultak az elmúlt évhez képest.

Az írószerek, vízfestékek és egyéb tanszerek terén is érződik a változás, de azoknál közel sem ekkora mértékben, hanem az inflációs emelkedéssel nagyjából megegyező szinten. Állításuk szerint a legszükségesebb eszközökből álló tanfelszerelés összességében legalább 200-500 lejébe kerülhet idén egy szülőnek, ehhez pedig számos egyéb kiadás is adódhat, főleg ha iskolatáskát vagy éppen új ruhát vagy cipőt is kell vásárolni a gyereknek.

Jól átgondolt vásárlás esetén idén is észszerű áron szerezhetünk be közepesen jó minőségű tanfelszerelést

Már 2019-ben is kísérletet tettünk arra, hogy egy alap tanszercsomagot összeállítva felmérjük az iskolakezdés költségeit. Akkor ugyanabba a kolozsvári hipermarketbe és papír-írószer üzletbe mentünk el, mint idén, hogy a legalapvetőbb taneszközök árait felmérjük. Akkori és mostani kis piackutatásunkkor elsősorban a legolcsóbb termékeket vettük figyelembe és hasonlítottuk össze. Három évvel ezelőtt a két típusú üzlet kínálatát hasonlítottuk össze, idén viszont inkább azon volt a hangsúly, hogy megtudjuk, mekkora volt azóta a drágulás.

Az akkori és mostani általános észrevételeink nagyon hasonlóak: mindkét típusú boltban alapos válogatás és jól meggondolt vásárlás esetén némileg olcsón szerezhetünk be közepesen jó minőségű tanszereket. A papír-írószer üzletnek lényegesen bővebb a kínálata, ám a hipermarketben megtalálható árucikkek általában véve olcsóbbak, a nagy különbség szerintünk azért ennyire kirívó, mert a nagyon drága és csúcsmárka-termékek a hipermarketben egyszerűen nem találhatóak meg. Akit kevésbé érdekel a tanfelszerelés minősége vagy exkluzív egyedisége, annak bőven elég a nagyüzletek kínálata is.

Mi változott 2019-hez képest?

  • Nagyobbnak tűnik az árszakadék a leggyengébb és a gyenge/közepes minőségű termékek esetén, ezt főként az írószerek és rajzkellékek esetén fedeztük fel. Erre jó példa, hogy míg a hipermarketben a legolcsóbb radír 50 bani, a következő árszint már 4 lejnél kezdődik. Ugyanez a benyomásunk volt akkor is, amikor a színes ceruza és filctoll kínálatot néztük meg. A legolcsóbb – a hipermarket saját márkájú 12 darabos kiszerelése – 2,8 lej, a második legolcsóbb, hasonló kiszerelés már 10 lej fölött van, ami még mindig meglehetősen gyenge minőségűnek látszik.
  • Látványosan eltűntek az uzsonnás dobozok. A 2019-es cikkünkben elképedve írtunk arról, hogy egy kisebb bőröndnek kinéző uzsonnás dobozért akár 50-100 lejt is elkértek, annak ellenére, hogy például a 0. osztályosok ingyen kaptak az államtól egy állatkás dobozt. Idén már hiába kerestük ezeket, sehol sem találtuk. Lehetséges, hogy a üzletláncok is azt a következtetést vonták le, hogy teljesen fölösleges ezeket a hatalmas dobozkölteményeket árulni, ami nem csak hogy drága, de teljesen haszontalan is, egyáltalán nem praktikus egy kisiskolás számára, aki egyébként is hatalmas iskolatáskát kell cipeljen az iskolába.
  • Nem menők már a felszerelt tolltartók sem. A hipermarketben egyáltalán nem találtunk ilyet, a papír-írószer üzletben igen, de érdekes módon ezeket a felszerelt tolltartókat alacsonyabb áron kínálták, mint a legolcsóbb üreseket: egy felszerelt tolltartót már 35 lejért is be lehetett szerezni, míg a legolcsóbb, henger alakú tolltartó 37 lej volt ugyanott.

Füzetek

A füzetek érezhetően drágábbak idén, mint három év. Azt vettük azonban észre, hogy a kínálatban megjelentek olyan termékek is, amelyekkel igyekeznek kompenzálni, legalábbis az árszintek tartásának látszatát kelteni a papír drágulását követően. Idén is találtunk 39 banis A5-ös méretű füzetet (40 lapos) a hipermarketben, igaz, látszik a terméken, hogy a gyártók igencsak kimaxolták a takarékoskodást. Ugyanitt az átlagosnak számító A5-ös füzet 1,59 baniba kerül, míg a papír-írószer üzletben az árak 1,9 lejnél kezdődnek.

A füzetek kategóriáján belül a rajtömböknél a legfeltűnőbbek a magasabb árak. Az áruházban 16 lapos tömböt 6,7 lejért találtunk, míg a 20-nál több laposok már 15-20 lej körül alakultak. Érdekes még, hogy a papír-írószer üzletben találtunk 30 lapos tömböt 6,49 baniért is, bár ez kisebb papírforma volt (az A4-es és A5-ös közötti méret).

Írószerek

Az írószerek mostani és három évvel ezelőtti árait összehasonlítva is azt láthatjuk, hogy a hipermarketben és a papír-írószer üzletekben is vannak olyan termékek, amelyekkel igyekeztek tartani a koronavírus-járvány előtti szintet. Ugyanakkor kizárólag az olcsó termékek összehasonlítása torz képet festhet a drágulás valós arányairól, ugyanis idén a közepesen jó és csúcsminőségű termékeket jóval drágábban lehet beszerezni, mint három évvel ezelőtt, az eltérés körülbelül 30-50%, a márkák kínálatától függően. A papír-írószer üzletben olyan 20 darabos színes ceruza szettet is láttunk, ami 200 lejnél is többe került.

Rajzeszközök

Ebben a kategóriában a legolcsóbb vízfestékeket és azokat a csomagolásokat vettük számításba, amelyekben három ecset van. Mivel ezen a téren eleve nem volt akkora krízis a kereslet-kínálat egyensúlytalansága miatt, itt látszólag nem törekedtek arra, hogy nagyon low-budget termékekkel is árnyalják a képet. Ebben a kategóriában azért nem mélyültünk el nagyon, mert a papír-írószer üzletben egyben professzionális termékeket is lehet kapni, a hipermarket kínálatával ebből kiindulva értelmetlennek láttuk az összehasonlítást.

Extrák

Ebbe a kategóriába soroltuk azokat a tanszereket, amelyek a füzeten és írószereken kívül szintén alapvetőek egy tanuló számára, természetesen itt is elsősorban a legolcsóbbakat figyeltük:

Ez az a kategória, ami a legtöbb meglepetést tartogatta, legalábbis olyan szempontból, hogy a legolcsóbb termékek között több típusnál is olcsóbb az idei kínálat, mint 3 évvel ezelőtt. A teljes választék áttekintése után sem éreztük azt a jelentős változást az árak tekintetében, mint mondjuk a füzeteknél vagy a színes filctollaknál. Érdekesség itt még, hogy a hipermarketben talált legolcsóbb hegyezőt 79 baniért is be lehetett szerezni, míg a papír-írószer üzletben ugyanaz a típusú darab már 3,48 lejbe került.

A vonalzóknál volt még egy észrevételünk: a hipermarketben egészen olcsón, 3,5 lejért lehetett találni olyan csomagolást, amelyben több típusú vonalzó: egy hosszú egyenes, egy háromszög alakú és felkör íves, szögmérő vonalzó is volt, az üzletben csak egyféle csomagolást árultak, azt is 23,49 lejért, amelyben csupán egy elemmel láttunk többet.

Iskolatáska – ami miatt megugorhat az iskolakezdésre szánt kiadásunk

A hipermarketben már akár 10 (2019-ben 30) lejtől kaphatóak az iskolatáskák, a legdrágább 350 lej, ami nem föltétlenül gerinckímélő és esztétikus, de legalább tartósnak bizonyult. A szaküzletben 39,9 lej a legolcsóbb (2019-ben 50 lej), itt a legdrágábbat 349,9 lejért kínálják. Ezek már továbbfejlesztett típusok, olyanok, mint a bevásárlószekerek, kerékkel és húzó karral. Meglátásunk szerint az utóbbi helyen sokkal színesebb és nívósabb a kínálat. (Amit személy szerint én a legjobb választásnak tartok, ha sport márkaüzletekben vásárolunk hátizsákot. Nem terheli meg jobban a pénztárcánkat, mint a papír-írószer boltban, de igazán jó minőségű táskákat csak ott láttam.)

Háromból csak egy szülő tud új ruhát és cipőt vásárolni a gyerekének tanévkezdésre - derül ki a CEC Bank és a FinZoom.ro banki összehasonlító portál felméréséből, amely szerint a romániai szülők gyermekenként átlagban 540 lejt költenek az iskolakezdésre.

A közvélemény-kutatás adatai szerint a válaszadók 33,23 százaléka 300 és 500 lej közötti, 31,2 százalék 500 és 1000 lej közötti, 8,11 százalék pedig 1000 lej fölötti összeget szán az iskolakezdésre – számolt be az Agerpres.

A megkérdezettek 47,74 százaléka úgy becsülte, hogy idén mintegy 30 százalékkal több pénzt kell fordítania erre a célra, mint az előző években, míg 12,17 százalék a tavalyihoz hasonló összegű kiadásokra számít. A válaszadók nagy része – 47,1 százalék – a havi fizetéséből állja az iskolakezdéssel járó költségeket, 24,5 százalék korábban pénzt tett félre erre a célra, 11 százalék pedig kölcsönből fedezi a kiadásokat.

Az iskolakezdésre fordított pénz nagy részét a tanszerek emésztik fel, a legtöbben 300 és 500 lej közötti összeget szánnak erre. Ruhára és cipőre a költségvetés 34,82 százaléka, tankönyvekre és füzetekre 21,79 százaléka megy el.

Csak minden harmadik szülő tud új ruhát és cipőt vásárolni a gyerekének tanévkezdésre, és csak minden második gyermek kap új iskolatáskát. Ezzel szemben a gyerekek 3,6 százalékának több új iskolatáskát is vásárolnak a tanév során, ezt is divatcikként tartják számon.

A legtöbben továbbra is a bevásárlóközpontokból és szupermarketekből vásárolnak taneszközöket – a megkérdezettek 43,1 százaléka –, 22 százalék a szaküzletekből, 21 százalék a könyvesboltokból szerzi be a kellékeket A válaszadók mindössze 14 százaléka ejti meg online az iskolakezdési bevásárlást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!