Mennyivel kerülhet többe idén az alap tanszercsomag?

2022. szeptember 3. – 13:52

frissítve

Mennyivel kerülhet többe idén az alap tanszercsomag?
Diáklányok válogatnak egy kolozsvári papírboltban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kolozsvári hipermarket és papír-írószer üzlet kínálatát pásztáztuk végig. A kínálaton érződik a papír jelentős drágulása a korábbi évekhez képest, de a polcokon megjelentek az olyan olcsó termékek, amelyekkel a kereskedők igyekeznek a korábbihoz hasonló árszintet is tartani.

Már idén tavasszal jelentek meg hírek arról, hogy bajban vannak a papírgyártók. A koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatt az egész csomagoló- és nyomdaipar komoly kihívásokkal nézett szembe az ellátási és logisztikai láncok fennakadásai miatt. Ahogy más területeken is tapasztalhattuk, itt is hasonló volt a forgatókönyv: a hirtelen megugró keresletet nem tudta lefedni a kínálat, késtek az alapanyag-szállítmányok és időközben legalább 50%-os áremelkedésről beszéltek az ágazat szereplői, amelyet a földgáz, kőolaj és villamosenergia drágulása is megfejelt.

A csíkszeredai Papírmadár papír-írószer üzlet munkatársai arról számoltak be a Transtelexnek, hogy a papír alapú tanfelszerelések, például a füzetek és rajztömbök árai tavaly óta fokozatosan növekedtek, a tavalyi évkezdéshez képest pedig legalább 40-60%-os drágulást értek el.

A kereskedők egybehangzó véleménye, hogy a legnagyobb mértékben a füzetek és a rajztömbök drágultak az elmúlt évhez képest.

Az írószerek, vízfestékek és egyéb tanszerek terén is érződik a változás, de azoknál közel sem ekkora mértékben, hanem az inflációs emelkedéssel nagyjából megegyező szinten. Állításuk szerint a legszükségesebb eszközökből álló tanfelszerelés összességében legalább 200-500 lejébe kerülhet idén egy szülőnek, ehhez pedig számos egyéb kiadás is adódhat, főleg ha iskolatáskát vagy éppen új ruhát vagy cipőt is kell vásárolni a gyereknek.

Jól átgondolt vásárlás esetén idén is észszerű áron szerezhetünk be közepesen jó minőségű tanfelszerelést

Már 2019-ben is kísérletet tettünk arra, hogy egy alap tanszercsomagot összeállítva felmérjük az iskolakezdés költségeit. Akkor ugyanabba a kolozsvári hipermarketbe és papír-írószer üzletbe mentünk el, mint idén, hogy a legalapvetőbb taneszközök árait felmérjük. Akkori és mostani kis piackutatásunkkor elsősorban a legolcsóbb termékeket vettük figyelembe és hasonlítottuk össze. Három évvel ezelőtt a két típusú üzlet kínálatát hasonlítottuk össze, idén viszont inkább azon volt a hangsúly, hogy megtudjuk, mekkora volt azóta a drágulás.

Az akkori és mostani általános észrevételeink nagyon hasonlóak: mindkét típusú boltban alapos válogatás és jól meggondolt vásárlás esetén némileg olcsón szerezhetünk be közepesen jó minőségű tanszereket. A papír-írószer üzletnek lényegesen bővebb a kínálata, ám a hipermarketben megtalálható árucikkek általában véve olcsóbbak, a nagy különbség szerintünk azért ennyire kirívó, mert a nagyon drága és csúcsmárka-termékek a hipermarketben egyszerűen nem találhatóak meg. Akit kevésbé érdekel a tanfelszerelés minősége vagy exkluzív egyedisége, annak bőven elég a nagyüzletek kínálata is.

Mi változott 2019-hez képest?

  • Nagyobbnak tűnik az árszakadék a leggyengébb és a gyenge/közepes minőségű termékek esetén, ezt főként az írószerek és rajzkellékek esetén fedeztük fel. Erre jó példa, hogy míg a hipermarketben a legolcsóbb radír 50 bani, a következő árszint már 4 lejnél kezdődik. Ugyanez a benyomásunk volt akkor is, amikor a színes ceruza és filctoll kínálatot néztük meg. A legolcsóbb – a hipermarket saját márkájú 12 darabos kiszerelése – 2,8 lej, a második legolcsóbb, hasonló kiszerelés már 10 lej fölött van, ami még mindig meglehetősen gyenge minőségűnek látszik.
  • Látványosan eltűntek az uzsonnás dobozok. A 2019-es cikkünkben elképedve írtunk arról, hogy egy kisebb bőröndnek kinéző uzsonnás dobozért akár 50-100 lejt is elkértek, annak ellenére, hogy például a 0. osztályosok ingyen kaptak az államtól egy állatkás dobozt. Idén már hiába kerestük ezeket, sehol sem találtuk. Lehetséges, hogy a üzletláncok is azt a következtetést vonták le, hogy teljesen fölösleges ezeket a hatalmas dobozkölteményeket árulni, ami nem csak hogy drága, de teljesen haszontalan is, egyáltalán nem praktikus egy kisiskolás számára, aki egyébként is hatalmas iskolatáskát kell cipeljen az iskolába.
  • Nem menők már a felszerelt tolltartók sem. A hipermarketben egyáltalán nem találtunk ilyet, a papír-írószer üzletben igen, de érdekes módon ezeket a felszerelt tolltartókat alacsonyabb áron kínálták, mint a legolcsóbb üreseket: egy felszerelt tolltartót már 35 lejért is be lehetett szerezni, míg a legolcsóbb, henger alakú tolltartó 37 lej volt ugyanott.

Füzetek

A füzetek érezhetően drágábbak idén, mint három év. Azt vettük azonban észre, hogy a kínálatban megjelentek olyan termékek is, amelyekkel igyekeznek kompenzálni, legalábbis az árszintek tartásának látszatát kelteni a papír drágulását követően. Idén is találtunk 39 banis A5-ös méretű füzetet (40 lapos) a hipermarketben, igaz, látszik a terméken, hogy a gyártók igencsak kimaxolták a takarékoskodást. Ugyanitt az átlagosnak számító A5-ös füzet 1,59 baniba kerül, míg a papír-írószer üzletben az árak 1,9 lejnél kezdődnek.

A füzetek kategóriáján belül a rajtömböknél a legfeltűnőbbek a magasabb árak. Az áruházban 16 lapos tömböt 6,7 lejért találtunk, míg a 20-nál több laposok már 15-20 lej körül alakultak. Érdekes még, hogy a papír-írószer üzletben találtunk 30 lapos tömböt 6,49 baniért is, bár ez kisebb papírforma volt (az A4-es és A5-ös közötti méret).

Írószerek

Az írószerek mostani és három évvel ezelőtti árait összehasonlítva is azt láthatjuk, hogy a hipermarketben és a papír-írószer üzletekben is vannak olyan termékek, amelyekkel igyekeztek tartani a koronavírus-járvány előtti szintet. Ugyanakkor kizárólag az olcsó termékek összehasonlítása torz képet festhet a drágulás valós arányairól, ugyanis idén a közepesen jó és csúcsminőségű termékeket jóval drágábban lehet beszerezni, mint három évvel ezelőtt, az eltérés körülbelül 30-50%, a márkák kínálatától függően. A papír-írószer üzletben olyan 20 darabos színes ceruza szettet is láttunk, ami 200 lejnél is többe került.

Rajzeszközök

Ebben a kategóriában a legolcsóbb vízfestékeket és azokat a csomagolásokat vettük számításba, amelyekben három ecset van. Mivel ezen a téren eleve nem volt akkora krízis a kereslet-kínálat egyensúlytalansága miatt, itt látszólag nem törekedtek arra, hogy nagyon low-budget termékekkel is árnyalják a képet. Ebben a kategóriában azért nem mélyültünk el nagyon, mert a papír-írószer üzletben egyben professzionális termékeket is lehet kapni, a hipermarket kínálatával ebből kiindulva értelmetlennek láttuk az összehasonlítást.

Extrák

Ebbe a kategóriába soroltuk azokat a tanszereket, amelyek a füzeten és írószereken kívül szintén alapvetőek egy tanuló számára, természetesen itt is elsősorban a legolcsóbbakat figyeltük:

Ez az a kategória, ami a legtöbb meglepetést tartogatta, legalábbis olyan szempontból, hogy a legolcsóbb termékek között több típusnál is olcsóbb az idei kínálat, mint 3 évvel ezelőtt. A teljes választék áttekintése után sem éreztük azt a jelentős változást az árak tekintetében, mint mondjuk a füzeteknél vagy a színes filctollaknál. Érdekesség itt még, hogy a hipermarketben talált legolcsóbb hegyezőt 79 baniért is be lehetett szerezni, míg a papír-írószer üzletben ugyanaz a típusú darab már 3,48 lejbe került.

A vonalzóknál volt még egy észrevételünk: a hipermarketben egészen olcsón, 3,5 lejért lehetett találni olyan csomagolást, amelyben több típusú vonalzó: egy hosszú egyenes, egy háromszög alakú és felkör íves, szögmérő vonalzó is volt, az üzletben csak egyféle csomagolást árultak, azt is 23,49 lejért, amelyben csupán egy elemmel láttunk többet.

Iskolatáska – ami miatt megugorhat az iskolakezdésre szánt kiadásunk

A hipermarketben már akár 10 (2019-ben 30) lejtől kaphatóak az iskolatáskák, a legdrágább 350 lej, ami nem föltétlenül gerinckímélő és esztétikus, de legalább tartósnak bizonyult. A szaküzletben 39,9 lej a legolcsóbb (2019-ben 50 lej), itt a legdrágábbat 349,9 lejért kínálják. Ezek már továbbfejlesztett típusok, olyanok, mint a bevásárlószekerek, kerékkel és húzó karral. Meglátásunk szerint az utóbbi helyen sokkal színesebb és nívósabb a kínálat. (Amit személy szerint én a legjobb választásnak tartok, ha sport márkaüzletekben vásárolunk hátizsákot. Nem terheli meg jobban a pénztárcánkat, mint a papír-írószer boltban, de igazán jó minőségű táskákat csak ott láttam.)

Háromból csak egy szülő tud új ruhát és cipőt vásárolni a gyerekének tanévkezdésre - derül ki a CEC Bank és a FinZoom.ro banki összehasonlító portál felméréséből, amely szerint a romániai szülők gyermekenként átlagban 540 lejt költenek az iskolakezdésre.

A közvélemény-kutatás adatai szerint a válaszadók 33,23 százaléka 300 és 500 lej közötti, 31,2 százalék 500 és 1000 lej közötti, 8,11 százalék pedig 1000 lej fölötti összeget szán az iskolakezdésre – számolt be az Agerpres.

A megkérdezettek 47,74 százaléka úgy becsülte, hogy idén mintegy 30 százalékkal több pénzt kell fordítania erre a célra, mint az előző években, míg 12,17 százalék a tavalyihoz hasonló összegű kiadásokra számít. A válaszadók nagy része – 47,1 százalék – a havi fizetéséből állja az iskolakezdéssel járó költségeket, 24,5 százalék korábban pénzt tett félre erre a célra, 11 százalék pedig kölcsönből fedezi a kiadásokat.

Az iskolakezdésre fordított pénz nagy részét a tanszerek emésztik fel, a legtöbben 300 és 500 lej közötti összeget szánnak erre. Ruhára és cipőre a költségvetés 34,82 százaléka, tankönyvekre és füzetekre 21,79 százaléka megy el.

Csak minden harmadik szülő tud új ruhát és cipőt vásárolni a gyerekének tanévkezdésre, és csak minden második gyermek kap új iskolatáskát. Ezzel szemben a gyerekek 3,6 százalékának több új iskolatáskát is vásárolnak a tanév során, ezt is divatcikként tartják számon.

A legtöbben továbbra is a bevásárlóközpontokból és szupermarketekből vásárolnak taneszközöket – a megkérdezettek 43,1 százaléka –, 22 százalék a szaküzletekből, 21 százalék a könyvesboltokból szerzi be a kellékeket A válaszadók mindössze 14 százaléka ejti meg online az iskolakezdési bevásárlást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!