Leállt az orosz kőolajszállítás a Barátság vezeték déli ágán. Magyarország az egyik leginkább érintett állam

2022. augusztus 9. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Öt napja nem érkezik olcsó orosz kőolaj a Barátság kőolajvezeték déli ágán, a leginkább érintett ország Magyarország lehet. Az olajszállítás azért állt le, mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt – írja a Telex.

Oroszország ezen a földgázvezetéken naponta körülbelül 250 ezer hordónak megfelelő kőolajat szállít Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba. Romániát a kőolajvezeték nem érinti.

A magyar kőolajipari óriás, a Mol a hírrel kapcsolatban azt közölte, hogy Magyarországnak több hétre elég tartalékja van, de keresik a megoldást, és akár a díjfizetés átvállalásáról is tárgyalnának.

Az orosz nyersolajvezeték-üzemeltető cég, a Transznyeft tájékoztatása szerint az orosz kőolaj szállítása augusztus 4-én állt le Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. A hírről a Bloomberg és az orosz RIA Novosztyi hírügynökség is beszámolt. Azt írják, hogy az ukrán állami olajvezeték-üzemeltető Ukrtransznafta miatt áll az orosz nyersolaj eljuttatása a Barátság olajvezeték déli ágán keresztül ebben a három EU-tagállamba. Ugyanakkor Belaruszon keresztül Lengyelországba és Németországba továbbra is érkezik orosz olaj.

A Barátság kőolajvezeték – Forrás: MTI
A Barátság kőolajvezeték – Forrás: MTI

A problémát az okozza, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt a Transznyeft nem tud fizetni a tranzitért a pénzt előre követelő Ukrtransznaftának, az ukrán cég számlájára elindított utalásukat a banki rendszer visszafordította. „A kifizetéseket kiszolgáló Gazprombank arról értesített minket, hogy a kifizetést az uniós előírásoknak, vagyis a hetedik szankciócsomagnak megfelelően visszautalták” – írja az orosz cég közleménye.

A Transznyeft egyelőre alternatív fizetési lehetőségeket keres, hogy ismét szállíthassa Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába az orosz kőolajat.

A Bloomberg megjegyzi: a tranzitszállítások leállítása miatt ismét emelkedni kezdett az olajár. A Brent olaj jegyzése 1,3 százalékkal 98 dollár közelébe nőtt. A Bloomberg arra is kitért, hogy az orosz kőolajszállítások megszakadása ismét felveti az ellátási kockázatok, miközben az európai olajpiacon most is csekélyek a tartalékkapacitások.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!