Leállt az orosz kőolajszállítás a Barátság vezeték déli ágán. Magyarország az egyik leginkább érintett állam

2022. augusztus 9. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Öt napja nem érkezik olcsó orosz kőolaj a Barátság kőolajvezeték déli ágán, a leginkább érintett ország Magyarország lehet. Az olajszállítás azért állt le, mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt – írja a Telex.

Oroszország ezen a földgázvezetéken naponta körülbelül 250 ezer hordónak megfelelő kőolajat szállít Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba. Romániát a kőolajvezeték nem érinti.

A magyar kőolajipari óriás, a Mol a hírrel kapcsolatban azt közölte, hogy Magyarországnak több hétre elég tartalékja van, de keresik a megoldást, és akár a díjfizetés átvállalásáról is tárgyalnának.

Az orosz nyersolajvezeték-üzemeltető cég, a Transznyeft tájékoztatása szerint az orosz kőolaj szállítása augusztus 4-én állt le Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. A hírről a Bloomberg és az orosz RIA Novosztyi hírügynökség is beszámolt. Azt írják, hogy az ukrán állami olajvezeték-üzemeltető Ukrtransznafta miatt áll az orosz nyersolaj eljuttatása a Barátság olajvezeték déli ágán keresztül ebben a három EU-tagállamba. Ugyanakkor Belaruszon keresztül Lengyelországba és Németországba továbbra is érkezik orosz olaj.

A Barátság kőolajvezeték – Forrás: MTI
A Barátság kőolajvezeték – Forrás: MTI

A problémát az okozza, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt a Transznyeft nem tud fizetni a tranzitért a pénzt előre követelő Ukrtransznaftának, az ukrán cég számlájára elindított utalásukat a banki rendszer visszafordította. „A kifizetéseket kiszolgáló Gazprombank arról értesített minket, hogy a kifizetést az uniós előírásoknak, vagyis a hetedik szankciócsomagnak megfelelően visszautalták” – írja az orosz cég közleménye.

A Transznyeft egyelőre alternatív fizetési lehetőségeket keres, hogy ismét szállíthassa Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába az orosz kőolajat.

A Bloomberg megjegyzi: a tranzitszállítások leállítása miatt ismét emelkedni kezdett az olajár. A Brent olaj jegyzése 1,3 százalékkal 98 dollár közelébe nőtt. A Bloomberg arra is kitért, hogy az orosz kőolajszállítások megszakadása ismét felveti az ellátási kockázatok, miközben az európai olajpiacon most is csekélyek a tartalékkapacitások.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!