Vadászni kell a mustárt a francia boltokban

2022. július 28. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban akadozik a mustárellátás, vannak olyan boltok, ahol limitálják a megvásárolható mennyiséget is – írja a Telex.

A Washington Post arról számol be, hogy van olyan kisbolt, amely két hónappal ezelőtt kapott utoljára mustár-szállítmányt a francia Carrefourtól, azóta nincs újabb, és nem is tudni, mikor lesz.

A lap szerint a párizsi Monoprix-ben csak kicsit jobb a helyzet, oda múlt héten érkezett egy mustárszállítmány – egyhavi szünet után. Volt, aki naponta ment megkérdezni, érkezett-e már mustár hozzájuk. Egy kisebb vidéki település egyik boltjában napi egy üvegben limitálták a megvásárolható mennyiséget, de volt, aki ezt is kicselezte: megvásárolta az egyiket, aztán visszament a másikért, de azt már egy másik eladónál fizette ki.

Egy francia üzletben felirat figyelmezteti az ügyfeleket, hogy egy vásárló csak egy darab mustárt vehet – Fotó: Mathieu Thomasset/AFP
Egy francia üzletben felirat figyelmezteti az ügyfeleket, hogy egy vásárló csak egy darab mustárt vehet – Fotó: Mathieu Thomasset/AFP

A Washington Post azt írja, sokan úgy vélik, azért van mustárhiány, mert az ellátási nehézségektől tartva többen felvásárolták a meglévő készleteket, csakhogy nem kizárólag ott, hanem a teljes európai ellátásban vannak fennakadások az utóbbi hetekben.

A témával részletesen foglalkozott szerdán a G7, és azt írták, a probléma kialakulásáért a klímaváltozás is felelős, mert a fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában a termés kb. fele odaveszett a szárazság miatt. A franciaországi mustár jelentős, kb. 80 százalékban pedig erre az importra épül, ami viszont idén már nem ér oda. A kieső mennyiséget ukrán vagy orosz beszerzéssel szerették volna pótolni, csakhogy jött a háború: ukrán forrás így nincs, az oroszra meg szankciókat vetettek ki. Kanadában a helyzetet közben az is rontotta, hogy a termelők idén inkább átálltak a mustárról a nagyobb hasznot hozó gabonákra.

Iparági vezetők szerint vissza kell állni a franciáknak a belföldi alapanyag-ellátásra, nemesíteni kell saját fajtákat, amik bírják a megváltozott klimatikus viszonyokat az országban, csakhogy ehhez idő kell, addig márpedig a mustár hiánycikk maradhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!