Vállalatoknak és önkormányzatoknak szóló uniós támogatásokról döntött a kormány

2022. július 16. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány a pénteki ülésén nagyvállalatoknak, kis- és középvállalkozásoknak, valamint önkormányzatoknak szóló európai uniós támogatásokat hagyott jóvá. A támogatási lehetőségeket az RMDSZ hosszú közleményben részletezi, ebben térnek ki arra, hogy a jogszabály összesen három területre terjed ki: az energetikai hatékonyság növelésére, a kutatás, fejlesztés és innovációra, az intelligens parkok szabályozásával, valamint az élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő, nem veszteséges KKV-k támogatására.

KKV-knak és nagyvállalatoknak szóló támogatások

Erre a célra 350 millió euró keretösszeget különítettek el a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül, amely még kiegészül az állami költségvetésből biztosított társfinanszírozással, 61,7 millió euróval. A támogatások minimális értéke 50 ezer euró, a maximális igényelhető összeg pedig 500 ezer euró, kivéve a de minimis program keretében nyújtott támogatásokat, ahol legtöbb 200 ezer euróra lehet pályázni.

Milyen beruházásokat finanszíroznak? Lehet pályázni energiahatékonysággal kapcsolatos intézkedésekre, valamint az épületek és melléképületek energiafogyasztásának csökkentésére irányuló beruházásokra; megújuló forrásokból (a biomassza kivételével) saját fogyasztásra történő energia beszerzéséhez szükséges speciális berendezésekbe vagy gépekbe történő beruházásokra; emellett az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó beruházásokra is az energiafogyasztás korszerűsítését, nyomon követését és racionalizálását célzó rendszereken keresztül.

Önkormányzatok számára nyújtott támogatások

Itt is 350 millió euró az elkülönített keretösszeg a POIM forrásaiból, amely 61,7 millió euróval egészül ki az európai alapok és beruházások minisztériumának költségvetésén keresztül. Az önkormányzatok 500 ezer euró és 5 millió euró közötti támogatást kaphatnak a saját használatra történő energiatermeléssel kapcsolatos beruházásokra. A megújuló energiaforrásból történő energiatermelés értékesítésére nyújtott támogatások értéke 5 millió euró és 15 millió euró közötti lehet.

Milyen beruházásokat finanszíroznak? Az önkormányzatok pályázhatnak: a megújuló energiaforrásokból előállító létesítményekkel kapcsolatos kiadásokra; új vagy meglévő termelőkapacitások megvalósításával, beszerzésével, korszerűsítésével kapcsolatos kiadásokra a megújuló energiaforrásból történő energia beszerzéséhez; a megújuló forrásokból történő kapcsolt energiatermelésben hő- és villamosenergia-termelésre szolgáló kapacitások megvalósításával, beszerzésével, korszerűsítésével kapcsolatos kiadásokra, beleértve az energiaelosztó hálózatokat is; emellett lehet pályázni az energia átvételének, illetve bekötésének költségeire is az országos energiarendszerbe.

Élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő vállalkozásokat érintő támogatások

Olyan nem veszteséges mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatnak a kiírás (4.1.1.bis) keretében, amelyek az élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykednek. A keretösszeg 179 millió euró, de a sürgősségi kormányrendelet értelmében lehetőség van felülszerződésre, így a támogatások összértéke akár a 400 millió eurót is elérheti. A vállalkozások 50 ezer és 500 ezer euró közötti összegre pályázhatnak, a támogatás értéke a 2021-es pénzügyi évben elért üzleti forgalom legfeljebb ötszöröse lehet. Szükséges ugyanakkor önrész: a középvállalkozások esetében 30-60%, illetve mikro- és kisvállalkozásoknál 25-50%, de ez régiónként változhat. Az erről szóló pályázati kiírás augusztusban jelenik meg, a pályázatokat szeptemberben lehet majd leadni. Az elszámolás végső határideje 2023. december.

Melyek az elszámolható költségek? A pályázat keretében el lehet számolni a termelőterek felújításával, korszerűsítésével kapcsolatos költségeket, a technológiai és funkcionális berendezések beszerzését, a digitalizálással, számítástechnikai eszközök, irodai berendezések beszerzésével kapcsolatos kiadásokat, a termelési, szállítási és forgalmazási tevékenységhez szükséges szállítóeszközök beszerzésének értékét, az energiamegtakarítással kapcsolatos kiadásokat, valamint olyan rendszerek beszerzését, amelyek megújuló vagy alternatív energiaforrásokat használnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!