OECD-jelentés: Romániában nőtt legnagyobb mértékben a munkával töltött órák száma az EU-ban

2022. július 16. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 5 évben az EU-s országok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a munkával töltött órák száma. A romániaiak mellett csak a lengyelek, az amerikaiak, a horvátok és a norvégok esetében nőtt a munkaidő 2017 és 2021 között – derül ki egy OECD jelentésből, amelyet a Hotnews szemlézett.

Az OECD jelentése érdekes összefüggésekre mutat rá: míg az amerikai dolgozók esetében a járvány kitörése óta átlagosan 1%-kal nőtt a munkaórák száma, addig ugyanez az összehasonlítás az európai országokban átlagosan 2%-os csökkenést mutat.

A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy míg az európai vállalatok igyekeztek elkerülni az elbocsátásokat a járvány miatti leállások alatt, és inkább csökkentett munkaidővel próbáltak túllépni a nehézségeken, addig az Egyesült Államokban a vállalatok könnyebben léptek az elbocsátások útjára, azok az amerikaiak pedig, akik megtartották a munkájukat, ugyanannyit vagy még többet dolgoztak. A Hotnews cikke arra a fontos részletre is rámutat, hogy az amerikai gazdaság leállása rövidebb ideig is tartott, mint Európában – ami persze hozzájárult ahhoz, hogy az EU most kicsit jobb színben tűnjön fel ezeknél a számoknál.

Az adatokról a Wall Street Journal is ír. Elemzésükben megjegyzik, hogy az amerikaiakban ugyan jellemzően az a kép él az európaiakról, hogy kevesebbet dolgoznak náluk, emellett a pihenéssel, például szabadsággal töltött idejük is irigylésre méltó, ennek ellenére az amerikai lapnál rámutatnak arra, hogy nem minden európai számára választás kérdése az, hogy mennyi időt töltenek munkával, és mennyit pihenéssel. Példaként azt hozzák fel, hogy egy gazdag északi ország állampolgáránál a munkáról pihenésre, szabadságolásra való váltás jellemzően választás kérdése, a déli országokban viszont erről messze nem az alkalmazott dönt. Hozzáteszik azt is egy decemberi OECD jelentésre hivatkozva, hogy a részmunkaidőben dolgozó európaiak harmada nem önszántából választotta ezt a munkavállalási formát.

Visszatérve a munkaórák számának változására: Romániában 2017 és 2021 között közel 3%-kal emelkedett az egy személyre jutó átlagos munkaórák száma. Ez akkor is soknak tűnik, ha a régiós országokhoz viszonyítunk, hiszen ugyanez az összevetés Lengyelországban 1%-os növekedést, Magyarországon 2,9%-os, Bulgáriában 1,5%-os, Csehországban 1,4%-os, Szlovákiában 7,6%-os csökkenést mutat. Miközben egy EU-s állampolgár átlagosan 1565 órát dolgozik egy évben, addig Romániában ugyanez a szám 1838 óra. Az OECD adatait itt lehet böngészni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!