Elégedetlenek a MOL Románia alkalmazottai, a szakszervezetek jogi lépésekkel fenyegetik a vállalatot

2022. június 10. – 16:31

Elégedetlenek a MOL Románia alkalmazottai, a szakszervezetek jogi lépésekkel fenyegetik a vállalatot
A MOL Románia egyik töltőállomása – Fotó: a MOL Románia Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A MOL Románia alkalmazottait képviselő szakszervezetek kollektív munkaügyi vita elindításával fenyegetik a vállalatot, mert az eddig érvényben lévő kollektív munkaszerződés lejártával a cég nem ad többé étkezési utalványokat az alkalmazottaknak, emellett a dolgozók által kért 10%-os béremelésnek sem tett eleget, helyette csupán 7%-os fizetésemelést ajánlott.

A szakszervezetek képviselői azért is elégedetlenek, mert a töltőállomás-hálózatot is működtető olajipari társaság a túlóráért fizetett bérpótlékokon is spórolna, míg eddig az alap órabér 100%-át fizették ki az alkalmazottaknak a plusz órákért, a jövőben ezt az arányt 75%-ra csökkentenék. Utóbbi lépés főleg az üzemanyagraktárakban dolgozó alkalmazottakat érintené, akikről a szakszervezetek által kiküldött közlemény azt állítja, hogy amúgy is rendkívül alulfizetettek.

Az „Energetica” Független Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a MOL Románia Szabad Szakszervezete által kiküldött közleményben az áll, hogy a vállalat a munkavállalóit arra kényszeríti, hogy egyértelműen hátrányos feltételek mellett fogadják el az új kollektív munkaszerződést.

Arra is felhívják a figyelmet a közleményben, hogy a MOL Románia az elmúlt évben 350 millió lejes nyereséget ért el, ami 70 millió lejjel magasabb 2020-hoz képest, a szakszervezetek által kért 10%-os béremelés viszont évente mindössze 240 ezer eurónyi (közel 1,19 millió lej) plusz kiadást jelentene a vállalatnak. A szakszervezetek a közleményben arra is utalnak, hogy a magánszférában és a közszférában is emelkednek a fizetések.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!