Elégedetlenek a MOL Románia alkalmazottai, a szakszervezetek jogi lépésekkel fenyegetik a vállalatot

2022. június 10. – 16:31

Elégedetlenek a MOL Románia alkalmazottai, a szakszervezetek jogi lépésekkel fenyegetik a vállalatot
A MOL Románia egyik töltőállomása – Fotó: a MOL Románia Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A MOL Románia alkalmazottait képviselő szakszervezetek kollektív munkaügyi vita elindításával fenyegetik a vállalatot, mert az eddig érvényben lévő kollektív munkaszerződés lejártával a cég nem ad többé étkezési utalványokat az alkalmazottaknak, emellett a dolgozók által kért 10%-os béremelésnek sem tett eleget, helyette csupán 7%-os fizetésemelést ajánlott.

A szakszervezetek képviselői azért is elégedetlenek, mert a töltőállomás-hálózatot is működtető olajipari társaság a túlóráért fizetett bérpótlékokon is spórolna, míg eddig az alap órabér 100%-át fizették ki az alkalmazottaknak a plusz órákért, a jövőben ezt az arányt 75%-ra csökkentenék. Utóbbi lépés főleg az üzemanyagraktárakban dolgozó alkalmazottakat érintené, akikről a szakszervezetek által kiküldött közlemény azt állítja, hogy amúgy is rendkívül alulfizetettek.

Az „Energetica” Független Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a MOL Románia Szabad Szakszervezete által kiküldött közleményben az áll, hogy a vállalat a munkavállalóit arra kényszeríti, hogy egyértelműen hátrányos feltételek mellett fogadják el az új kollektív munkaszerződést.

Arra is felhívják a figyelmet a közleményben, hogy a MOL Románia az elmúlt évben 350 millió lejes nyereséget ért el, ami 70 millió lejjel magasabb 2020-hoz képest, a szakszervezetek által kért 10%-os béremelés viszont évente mindössze 240 ezer eurónyi (közel 1,19 millió lej) plusz kiadást jelentene a vállalatnak. A szakszervezetek a közleményben arra is utalnak, hogy a magánszférában és a közszférában is emelkednek a fizetések.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!