Előzetes megállapodás született az EU-ban az európai minimálbérről

2022. június 07. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalói hétfő este megállapodtak az európai minimálbérek megállapítására vonatkozó uniós szabályokról – olvasható az Európai Parlament honlapján. Az új jogszabály minden olyan uniós munkavállalóra vonatkozik majd, aki munkaszerződéssel vagy munkaviszonnyal rendelkezik. Azoknak az uniós országoknak, ahol a minimálbért kizárólag kollektív szerződések védik, nem lesz kötelező bevezetni, sem általánosan alkalmazandóvá tenni ezeket a megállapodásokat.

A megállapodásról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is posztolt a Twitteren:

A Telex összefoglalója szerint a jogszabályok célja, hogy a minimálbérek minden uniós országban biztosítsák a munkavállalók számára a tisztességes életszínvonalat.

Az előzetes megállapodás szerint a minimálbérnek

  • elégnek kell lennie a tisztességes életszínvonal biztosításához
  • ha a jogszabályt megsértik, akkor a munkavállalóknak, képviselőinek és a szakszervezeti tagoknak jogorvoslathoz való jogot kell biztosítani
  • az uniós szabályok tiszteletben tartják a nemzeti hatóságok és a szociális partnerek bérek meghatározására vonatkozó hatáskörét.
  • a kollektív tárgyalásokat meg kell erősíteni azokban az országokban, ahol a jogszabály a munkavállalók kevesebb mint 80%-ára terjed ki.

A szabályozás elfogadása nem jelenti azt, hogy minden uniós országban ugyanannyi lesz a minimálbér, de átláthatóbb lesz a kiszámítása.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának idei adatai szerint Luxemburgban a legmagasabb a minimálbér az EU-ban, ott 2250 euró.