Udvarokon, parkolókban vesztegelhet a Romániában forgalomba bejegyzett, de biztosítás nélküli autók zöme

2022. május 20. – 09:25

Udvarokon, parkolókban vesztegelhet a Romániában forgalomba bejegyzett, de biztosítás nélküli autók zöme
Fotó: Markus Piske / Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániában forgalomba bejegyzett 9,6 millió személygépjármű közül az elmúlt év végén csak 6,7 millió rendelkezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (RCA) – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a romániai biztosítási piacot is ellenőrző és szabályozó Országos Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) pár hete közölt Vasilică Toma szociáldemokrata képviselő kérésére.

A számok szerint tehát a Romániában forgalomba bejegyzett járművek körülbelül 30%-ának a tulajdonosa nem kötött gépjármű-felelősségbiztosítást. Biztosítási brókerek szerint viszont annak ellenére, hogy ez az arány valóban súlyosan magasnak tűnik, ezekből a számokból nem helyes azt a következtetést levonni, hogy Romániában minden harmadik autó biztosítás nélkül közlekedik.

A forgalomba írt, de nem biztosított autók jelentős része ugyanis vélhetően olyan rossz állapotban lévő járművek közül kerül ki, amelyeket vagy valamely városi parkolóban hagyott el, vagy vidéki udvarokon tett félre a tulajdonosa.

Ez még annak ellenére is gyakran előforduló jelenség, hogy Romániában jogszabály rendelkezik arról, hogy abban az esetben, ha az autótulajdonos nem használja a járművét, fel kellene függesztenie a biztosítási kötvényt. A jogszabályok emellett azt is előírják, hogy a tulajdonosnak a rendszámtáblákat az azokat kiállító hatóságnál letétbe kell helyezniük, emellett azt is igazolni kell, hogy a használaton kívüli személygépjármű magánterületen parkol.

A pénzügyi felügyelet most közölt adatai szerint viszont arra lehet következtetni, hogy a nem használt autókra vonatkozó rendelkezéseket nagyon kevesen tarthatják be, még annak ellenére is, hogy a kihágást a viszonylag borsosnak tekinthető 1000 és 2000 lej közötti pénzbüntetéssel, és a jármű forgalmi engedélyének visszavonásával sújtják.

„Valószínűleg a nem biztosított járművek többségével nem közlekednek. A tapasztalataink alapján nem gondolnám, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül való közlekedés tömeges jelenség lenne Romániában. Ugyan előfordulnak ilyen esetek is, de azért az autósok döntő többsége tudja, hogy ezzel nem érdemes szórakozni”

– mondta el a Transtelex megkeresésére egy székelyföldi biztosítási bróker.

A szakember a pénzügyi felügyelet adatait úgy kommentálta, hogy nagy valószínűséggel sok autótulajdonos egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy a forgalomba bejegyzett, de nem használt autókra is felelősségbiztosítást kell kötni. Azt is elmondta, Romániában sokáig annak is volt hagyománya, hogy a keveset használt személygépjárművek vagy a vállalatok tulajdonában álló járművek esetén a tulajdonosok csak a konkrét használat idejére, gyakran mindössze 1 hónapra vásároltak biztosítási kötvényt, ennek a jelenségnek viszont véget vetett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak jelentős emelkedése, és az, hogy a nem teljes évre szóló biztosítási kötvények díja nagyon közel van az éves biztosítási díjakhoz, így pedig egyszerűen nem éri meg egy hónapra biztosítást kötni.

A belügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt évben egyébként a rendőrség 8734 esetben rótt ki büntetést azért Romániában, mert az autósok nem rendelkeztek a jogszabályok által előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

A hatóságok egymásra mutogatnak

Arra a Hotnews portál hívja fel a figyelmet, hogy egy 2006-ban elfogadott jogszabály elvileg arra kötelezi a belügyminisztériumot, és azon belül a rendőrséget, hogy elektronikus módon kövesse a forgalomba bejegyzett gépjárművek esetében, hogy melyek rendelkeznek érvényes biztosítási kötvénnyel. A jogszabály elvileg azt is előírja a rendőrség esetében, hogy 15 napon belül függesszék fel azoknak az autóknak a forgalmi engedélyét, amelyeknek lejár a műszaki vizsgája vagy a kötelező autóbiztosítási kötvénye, emellett értesítsék is erről az érintett autótulajdonosokat.

Hogy az említett jogszabályt a belügyi tárca figyelmen kívül hagyja, arra éppen Lucian Bode belügyminiszter korábbi levele mutat rá, amelyben a tárcavezető a cikk elején már említett Vasilică Toma szociáldemokrata képviselőnek azt írta, hogy minisztériumnak nincsenek arra vonatkozó adatai, hogy Romániában hány forgalomba beírt autó rendelkezik autóbiztosítással.

A Hotnews erre vonatkozó kérdéseire a belügyminisztérium azt válaszolta, hogy bár ebben a tekintetben nagyon sok előrelépés történt az elmúlt években, az aktuális jogszabályi környezet miatt a forgalmi engedély visszavonásának jogi következményei lennének a rendőrségre nézve, emellett a jogszabályok további finomítására lenne szükség a forgalmi engedély felfüggesztése, valamint a dokumentum konkrét fizikai visszatartását illetően is. A belügyminisztérium emellett azt is kiemeli, hogy a rendelkezésükre álló költségvetés, valamint emberállomány sem teszi lehetővé, hogy hatékonyan fellépjenek az ilyen esetekben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!