Udvarokon, parkolókban vesztegelhet a Romániában forgalomba bejegyzett, de biztosítás nélküli autók zöme

2022. május 20. – 09:25

Udvarokon, parkolókban vesztegelhet a Romániában forgalomba bejegyzett, de biztosítás nélküli autók zöme
Fotó: Markus Piske / Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániában forgalomba bejegyzett 9,6 millió személygépjármű közül az elmúlt év végén csak 6,7 millió rendelkezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (RCA) – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a romániai biztosítási piacot is ellenőrző és szabályozó Országos Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) pár hete közölt Vasilică Toma szociáldemokrata képviselő kérésére.

A számok szerint tehát a Romániában forgalomba bejegyzett járművek körülbelül 30%-ának a tulajdonosa nem kötött gépjármű-felelősségbiztosítást. Biztosítási brókerek szerint viszont annak ellenére, hogy ez az arány valóban súlyosan magasnak tűnik, ezekből a számokból nem helyes azt a következtetést levonni, hogy Romániában minden harmadik autó biztosítás nélkül közlekedik.

A forgalomba írt, de nem biztosított autók jelentős része ugyanis vélhetően olyan rossz állapotban lévő járművek közül kerül ki, amelyeket vagy valamely városi parkolóban hagyott el, vagy vidéki udvarokon tett félre a tulajdonosa.

Ez még annak ellenére is gyakran előforduló jelenség, hogy Romániában jogszabály rendelkezik arról, hogy abban az esetben, ha az autótulajdonos nem használja a járművét, fel kellene függesztenie a biztosítási kötvényt. A jogszabályok emellett azt is előírják, hogy a tulajdonosnak a rendszámtáblákat az azokat kiállító hatóságnál letétbe kell helyezniük, emellett azt is igazolni kell, hogy a használaton kívüli személygépjármű magánterületen parkol.

A pénzügyi felügyelet most közölt adatai szerint viszont arra lehet következtetni, hogy a nem használt autókra vonatkozó rendelkezéseket nagyon kevesen tarthatják be, még annak ellenére is, hogy a kihágást a viszonylag borsosnak tekinthető 1000 és 2000 lej közötti pénzbüntetéssel, és a jármű forgalmi engedélyének visszavonásával sújtják.

„Valószínűleg a nem biztosított járművek többségével nem közlekednek. A tapasztalataink alapján nem gondolnám, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül való közlekedés tömeges jelenség lenne Romániában. Ugyan előfordulnak ilyen esetek is, de azért az autósok döntő többsége tudja, hogy ezzel nem érdemes szórakozni”

– mondta el a Transtelex megkeresésére egy székelyföldi biztosítási bróker.

A szakember a pénzügyi felügyelet adatait úgy kommentálta, hogy nagy valószínűséggel sok autótulajdonos egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy a forgalomba bejegyzett, de nem használt autókra is felelősségbiztosítást kell kötni. Azt is elmondta, Romániában sokáig annak is volt hagyománya, hogy a keveset használt személygépjárművek vagy a vállalatok tulajdonában álló járművek esetén a tulajdonosok csak a konkrét használat idejére, gyakran mindössze 1 hónapra vásároltak biztosítási kötvényt, ennek a jelenségnek viszont véget vetett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak jelentős emelkedése, és az, hogy a nem teljes évre szóló biztosítási kötvények díja nagyon közel van az éves biztosítási díjakhoz, így pedig egyszerűen nem éri meg egy hónapra biztosítást kötni.

A belügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt évben egyébként a rendőrség 8734 esetben rótt ki büntetést azért Romániában, mert az autósok nem rendelkeztek a jogszabályok által előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

A hatóságok egymásra mutogatnak

Arra a Hotnews portál hívja fel a figyelmet, hogy egy 2006-ban elfogadott jogszabály elvileg arra kötelezi a belügyminisztériumot, és azon belül a rendőrséget, hogy elektronikus módon kövesse a forgalomba bejegyzett gépjárművek esetében, hogy melyek rendelkeznek érvényes biztosítási kötvénnyel. A jogszabály elvileg azt is előírja a rendőrség esetében, hogy 15 napon belül függesszék fel azoknak az autóknak a forgalmi engedélyét, amelyeknek lejár a műszaki vizsgája vagy a kötelező autóbiztosítási kötvénye, emellett értesítsék is erről az érintett autótulajdonosokat.

Hogy az említett jogszabályt a belügyi tárca figyelmen kívül hagyja, arra éppen Lucian Bode belügyminiszter korábbi levele mutat rá, amelyben a tárcavezető a cikk elején már említett Vasilică Toma szociáldemokrata képviselőnek azt írta, hogy minisztériumnak nincsenek arra vonatkozó adatai, hogy Romániában hány forgalomba beírt autó rendelkezik autóbiztosítással.

A Hotnews erre vonatkozó kérdéseire a belügyminisztérium azt válaszolta, hogy bár ebben a tekintetben nagyon sok előrelépés történt az elmúlt években, az aktuális jogszabályi környezet miatt a forgalmi engedély visszavonásának jogi következményei lennének a rendőrségre nézve, emellett a jogszabályok további finomítására lenne szükség a forgalmi engedély felfüggesztése, valamint a dokumentum konkrét fizikai visszatartását illetően is. A belügyminisztérium emellett azt is kiemeli, hogy a rendelkezésükre álló költségvetés, valamint emberállomány sem teszi lehetővé, hogy hatékonyan fellépjenek az ilyen esetekben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!