Isten éltessen Európa! A ZF tíz mutatóval vizsgálja, hol tart Románia az EU-hoz képest

2022. május 9. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Május 9-én nem csak a második világháború befejezésére emlékezünk, hanem az Európa-napot, az Európai Unió születésnapját is ünnepeljük. Robert Schuman ugyanis 1950. május 9-én terjesztette elő „a békés kapcsolatok fenntartásának érdekében” az Európát újjászervező javaslatát, a Schuman-nyilatkozatot.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap ezalkalomból készített egy 10 pontos összehasonlítást arról, hogy néhány érdekesebb gazdasági-társadalmi mutató mentén hol tart az EU-hoz 2007-ben csatlakozó Románia a többi tagállamhoz képest.

  1. Napraforgó és kukorica termelés (1. hely az EU-ban) – Talán nem annyira széles körben ismert, hogy Románia az Európai Unió legnagyobb kukorica és napraforgó termelője. Csak napraforgót 2800 tonnát termelt 2021-ben az ország, összehasonlításképp a második helyen álló Franciaország 2000 tonnát.
  2. Gabonatermelés (4. hely) – Tavaly összesen 2,2 millió hektáron termesztettek 10 millió tonna gabonát a romániai gazdák, ami azért EU-s szinten nem egy kiemelkedő termelékenységi mutató. Ennek ellenére Romániát csak Franciaország, Németország és Lengyelország tudja megelőzni a gabonatermelés mennyiségét tekintve.
  3. Az internet sebessége (1. hely) – Románia köztudottan jól áll ebben, és ez azért is teremt jó helyzetet az ország gazdasága számára, mert az IT&C egyre nagyobb szeletet hasít ki az ország gazdasági teljesítményéből. Miközben Romániában körülbelül 200 mbps a szélessávú internet letöltési sebessége, addig az EU-ban ugyanez a szám 100 mbps körül van.
  4. Bortermelés (6. hely) – Természetesen esélyünk sincs megközelíteni a bortermelésben olyan nagy hagyományokkal rendelkező országokat, mint Olaszország, Spanyolország vagy Franciaország. Miközben Románia 5 millió hektoliter bort termelt 2020-ban, az előbb felsorolt országok mindegyike 30 millió hektoliter fölött teljesített ugyanebben az évben.
  5. Autógyártás (7. hely) – Németország évente 3,4 millió autót gyárt, ehhez képest a 438 ezer legyártott autóról szóló romániai statisztika elsőre talán nem is tűnik túl erősnek, de így is a 7. helyre elég összesítésben. Olyan országokat előzünk a 2020-as statisztikák szerint, mint például Magyarország (433 ezer) vagy Lengyelország (221 ezer).
  6. Minimálbér (19. hely a 21-ből) – Romániában a bruttó minimálbér 515 euró (2550 lej), de ezzel kapcsolatban a ZF is megjegyzi, hogy ez a szám tulajdonképpen a munkáltató majdnem teljes munkaerőköltségét is megmutatja. Az EU-ban 21 olyan ország van, ahol törvényileg szabályozzák a minimálbért. A legmagasabb minimálbár Luxemburgban van meghatározva, havi bruttó 2260 euró.
  7. Autópálya-hálózat (21. hely) – Lakosságszám szerint Románia az EU hatodik legnagyobb népességgel rendelkező országa, az autópálya-hálózat hossza mégis csak a 21. helyre elegendő az EU-ban. Romániában jelenleg 931 kilométer autópályán lehet közlekedni, összehasonlításképp Magyarországon közel 1700 kilométerre tehető ez a szám.
  8. Egészségügyi kiadások (26. hely) – Ezt a kiadási tételt az összehasonlíthatóság érdekében a statisztikusok GDP-arányosan közlik, tehát a gazdaság méretéhez képest nézik, hogy melyik ország mennyit fordít egészségügyi kiadásokra. A legfrissebb ezzel kapcsolatos Eurostatos adatok szerint Románia 2019-ben a saját GDP-jének mindössze 5,7%-át fordította erre a célra, miközben az EU-s átlag 9,9%. A legtöbbet a saját gazdasági erejükhöz képest is Németország (11,7%) és Franciaország (11%) fordít az egészségügyi rendszerük fenntartására.
  9. GDP/fő (26. hely) – Ugyan az EU-s csatlakozás óta Románia egy főre jutó bruttó hazai összterméke jelentősen emelkedett, még mindig csak az utolsó előtti helyen állunk ebben a mutatóban a tagállamok közül, csak Bulgáriát tudjuk megelőzni. 2021 végén az Eurostat adatai szerint Románia egy főre jutó reál-GDP-je 9400 euró volt, amivel csak Bulgáriát (5900 euró) tudtuk megelőzni, és továbbra is fényévekre vagyunk a luxemburgi 87 ezer euró egy főre jutó GDP-től.
  10. Felzárkózás – Az előző ponthoz kapcsolódik: amikor 2007-ben Románia csatlakozott az EU-hoz, akkor az ország egy főre jutó GDP-je az EU-s átlag 44%-át érte el. Az egyik legfontosabb életszínvonalat mutató indikátor mostanra 72%-ra (a román egy főre jutó GDP az EU-s átlaghoz képest) emelkedett. A ZF azt is kiszámolta, hogy ebben az ütemben Romániának 105 évbe kerül utolérni Németországot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!