Brassó körül is helyiérdekű vasút épülne, aminek a sepsiszentgyörgyiek is örülhetnek

2022. május 6. – 16:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újra kiírták a közbeszerzést a Brassó környékére tervezett helyiérdekű vasút (tren metropolitan) megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A közbeszerzési eljárás újraindítására azért volt szükség, mert az első licitet felfüggesztették, ugyanis több cég nem titkosította a munkálatok elvégzésére vonatkozó árajánlatát, emellett az is gond volt, hogy az ajánlattevők nem vettek figyelembe minden értékelési kritériumot.

A közbeszerzést most az előző kiíráshoz hasonlóan 13 millió lej értékben tették közzé, a munkálatok elvégzésére másfél év állna rendelkezésre. A vállalatok jelentkezését június 3-ig várják.

Az EU-s forrásokból finanszírozott projekt Brassó metropoliszi övezetében és annak vonzáskörzetében összesen 683 kilométernyi vasútvonal fejlesztését tenné lehetővé, köztük a Brassó és az épülő vidombáki repülőteret összekötő vasútvonalat is, amely az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontjáig, Törcsvárig érne. Törcsváron a jelenleg múzeumként működtetett Törcsvári kastély található, amely évente 1 millió vendéget vonz.

A tervek emellett több székelyföldi települést is érintenek. A T5-ösnek nevezett 32 kilométeres vonal például Szászhermány, Prázsmár (ezek még Brassó megyében találhatók), Kökös, Uzon érintésével Sepsiszentgyörgyig érne. Sepsiszentgyörgynek tehát Brassóval közvetlen, a vidombáki reptérrel közvetett HÉV-összeköttetése lenne, amennyiben megvalósítják a beruházást.

A brassói helyiérdekű vasút javasolt útvonalai – Forrás: Románia Szállítási és Infrastruktúráért Felelős Minisztériuma
A brassói helyiérdekű vasút javasolt útvonalai – Forrás: Románia Szállítási és Infrastruktúráért Felelős Minisztériuma

A tervek szerint a következő vonalak megvalósíthatóságáról készül tanulmány:

  • T1. Brassó – Deresztye – Alsótömös – Felsőtömös – Predeál (300-as vasúti fővonalon végeznék el a fejlesztéseket, hogy helyiérdekű szerelvény is használhassa; 26 km);
  • T2. Brassó – Bertalan – Keresztényfalva – Barcarozsnyó – Zernyest (203-as vasúti vonal; 27 km);
  • T3. Brassó – Bertalan – Vidombák – Feketehalom (200-as vasúti fővonal; 14 km);
  • T4. Brassó – Bertalan – Méhkertek – Botfalu – Barcaföldvár – Szászveresmart (300-as vasúti fővonal; 24 km);
  • T5. Brassó – Szászhermány – Prázsmár – Kökös – Uzon – Sepsiszentgyörgy (400-as vasúti fővonal; 32 km);
  • T6. Brassó – Szászhermány – Bodola – Keresztvár – Bodzaforduló (403-as vasúti vonal; 43 km);
  • T7. Brassó – Bertalan – Vidombák – Brassói Nemzetközi Repülőtér (Vidombák) – Botfalu (12 km);
  • T8. (Brassó -) Barcarozsnyó – Újtohán – Törcsvár (11 km)
  • T9. (Brassó -) Botfalu – Szászhermány / Prázsmár – Deresztye (22 km)

Ha elkészülnének a munkálatok, Brassó lenne a második olyan város Romániában Bukarest után, amelynek a helyiérdekű vasúthálózata közvetlenül kapcsolódna a város melletti repülőtérhez. A várost a reptérrel összekötő vasútvonal 21,5 kilométer hosszú lenne, a beruházás értéke pedig előzetes becslések szerint 739 millió lejre lenne tehető.

Akárcsak Kolozsváron, a Brassóba tervezett helyiérdekű vasútnál is javarészt a már meglévő vasúti infrastruktúrát fejlesztenék úgy, hogy az helyiérdekű vonatok számára is megfelelő legyen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!