Az energiaügyi miniszter szerint Románia meglesz orosz kőolaj nélkül is

2022. május 4. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szó sincs arról, hogy Románia ne találna kőolajforrásokat az ország működéséhez – jelentette ki a Hotnews szerint Virgil Popescu energiaügyi miniszter azzal a fejleménnyel kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, az Európai Unió fél éven belül leállítaná az orosz kőolaj vásárlását.

Popescu elmondta, hogy Románia kőolajtermelése a hazai fogyasztás 30%-át éri el, és már korábban tárgyaltak arról a hazai kőolajipari vállalatokkal, hogy mi történne abban az esetben, ha orosz kőolaj nélkül kellene az országnak boldogulnia. A miniszter arra is emlékeztetett, az OMV Petrom és az OMV Csoport is azzal kapcsolatban tett bejelentést korábban, hogy követik a fejleményeket, és számításba veszik, hogy Oroszországon kívüli forrásokból vegyék a nyersanyagot.

„Románia kőolajtermelése jelenleg a nemzeti fogyasztás 30%-át teszi ki. A román kőolaj jellemzően a Braziban található OMV Petrom finomítóba kerül. A Petromidia finomítót, építéséből adódóan, az uráli kőolajra kalibrálták, amely Kazahsztánból, Oroszországból vagy más forrásokból származik, tehát a finomítási technológiának is van jelentősége. Nem hiszem viszont, hogy problémát okoznak számunkra, hogy az ország működéséhez szükséges kőolajhoz jussunk” – mondta Virgil Popescu.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerda reggel bejelentette az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot. Ebben az orosz kőolajimport fél éven belüli teljes betiltását javasolja.

„Ez teljes importtilalmat jelent majd minden orosz olajra, tengeri és csővezetékes, nyers és finomított olajra egyaránt. Gondoskodni fogunk arról, hogy az orosz olajat rendezett módon, fokozatosan kivonjuk a forgalomból, oly módon, hogy magunknak és partnereinknek is alternatív ellátási útvonalakat biztosíthassunk, és a lehető legkisebbre csökkentsük a globális piacokra gyakorolt hatást. Ezért az orosz nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását pedig az év végéig fokozatosan megszüntetjük” – jelentette be Von der Leyen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!