Gyorsvasút megépítésének lehetőségét vizsgálják Konstanca és Nagyvárad között

2022. április 28. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Egy romániai gyorsvasút megépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését javasolja a Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium – szúrta ki több portál is az erről szóló határozatot.

Csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése 120 millió euróba kerülhet, és azt vizsgálnák a szakértők, hogy milyen feltételek mellett lenne megépíthető a Konstancát Bukarest érintésével Nagyváraddal összekötő gyorsvasút.

A végső cél az lenne, hogy Konstancától egészen Budapestig lehessen utazni nagysebességű vonattal, illetve a fejlesztéseknek köszönhetően az azonos besorolású európai vasúthálózatokkal is létesüljön összeköttetés.

A szakminisztérium célja, hogy 2026-ig elemezze a gyorsvasút megépítésének lehetőségét. Megfogalmaznak egy 2023-ra vonatkozó céldátumot is, amire a nagysebességű vasútvonalra vonatkozó előtanulmánynak kell elkészülnie.

Akár 17 milliárd euróba is kerülhet, 200 km/h-val száguldhat

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló javaslat szerint Románia olyan infrastruktúra megépítésében érdekelt, amelyen 200 km/h-s sebességet meghaladó szerelvények közlekedhetnének. Bár a megvalósíthatósági tanulmány célja éppen az, hogy a beruházás várható költségeit is meghatározza, jelenlegi becslések szerint körülbelül 17 milliárd euróba kerülne a román tengerpartot a román-magyar határral összekötő gyorsvasút megépítése.

A költségek tehát igencsak magasak, a szállítási tárca részéről azt is kiemelik viszont, hogy az Európai Unió részéről jelentős források lesznek elérhetőek az elkövetkezendő időszakban vasúti fejlesztésekre. Igaz, a megvalósíthatósági tervre vonatkozó határidők miatt az is borítékolható, hogy a beruházások jelentős részét inkább a soron következő finanszírozási ciklusokból lehetne fedezni.

A szaktárca szerint a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése során a megbízott vállalatnak olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy a gyorsvasút kiszolgálja az ország legnagyobb városait, valamint Románia gazdasági fejlődésével kapcsolatos érdekeit is szolgálja.

Arról is megosztottak információkat, hogy a szállítási minisztérium szakemberei által készített előzetes tanulmány szerint a gyorsvasút elkészítésében két lehetséges megközelítés is van:

  • Egyrészt épülhetne egy olyan gazdasági és társadalmi szempontból fenntartható, teljesen új vonal, amely Bukarest, Pitești, Argyasudvarhely, Nagyszeben, Szászmedgyes, Marosvásárhely (a város a hivatalos dokumentumokban zárójelben szerepel), Kolozsvár, Zilah, Nagyvárad és Biharpüspöki érintésével készülne el.
  • Illetve másik megközelítésként egy olyan hibrid útvonal lehetőségét is megemlítik, amely már meglévő, de felújított, és akár a 160 km/h-s sebességet is lehetővé tevő vasúti szakaszok bevonásával készülne. Itt viszont azt is megjegyzik, hogy a 160 km/h-s sebesség főként a domborzati szempontból hátrányosabb, hegyi szakaszokon lenne elfogadott.

Magyarország előrébb jár

A magyar kormány már 2020 elején kiírta a közbeszerzési eljárást a Budapest-Kolozsvár nagysebességű vasútvonal tervezési munkálataira. Az akkori tenderkiírás szerint a tervezés során körülbelül 250-300 kilométer hosszú, jellemzően 250-350 kilométer per órás sebességű, legalább évi 500 ezer utast szállító vasúti pálya megépítésével kell számolni.

A Budapest és Kolozsvár közötti vasúti távolság körülbelül 415 kilométer, az akkori kiírás nyilvánvalóan kizárólag a magyarországi szakasz megépítésére vonatkozott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!