Gyorsvasút megépítésének lehetőségét vizsgálják Konstanca és Nagyvárad között

2022. április 28. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Egy romániai gyorsvasút megépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését javasolja a Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium – szúrta ki több portál is az erről szóló határozatot.

Csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése 120 millió euróba kerülhet, és azt vizsgálnák a szakértők, hogy milyen feltételek mellett lenne megépíthető a Konstancát Bukarest érintésével Nagyváraddal összekötő gyorsvasút.

A végső cél az lenne, hogy Konstancától egészen Budapestig lehessen utazni nagysebességű vonattal, illetve a fejlesztéseknek köszönhetően az azonos besorolású európai vasúthálózatokkal is létesüljön összeköttetés.

A szakminisztérium célja, hogy 2026-ig elemezze a gyorsvasút megépítésének lehetőségét. Megfogalmaznak egy 2023-ra vonatkozó céldátumot is, amire a nagysebességű vasútvonalra vonatkozó előtanulmánynak kell elkészülnie.

Akár 17 milliárd euróba is kerülhet, 200 km/h-val száguldhat

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló javaslat szerint Románia olyan infrastruktúra megépítésében érdekelt, amelyen 200 km/h-s sebességet meghaladó szerelvények közlekedhetnének. Bár a megvalósíthatósági tanulmány célja éppen az, hogy a beruházás várható költségeit is meghatározza, jelenlegi becslések szerint körülbelül 17 milliárd euróba kerülne a román tengerpartot a román-magyar határral összekötő gyorsvasút megépítése.

A költségek tehát igencsak magasak, a szállítási tárca részéről azt is kiemelik viszont, hogy az Európai Unió részéről jelentős források lesznek elérhetőek az elkövetkezendő időszakban vasúti fejlesztésekre. Igaz, a megvalósíthatósági tervre vonatkozó határidők miatt az is borítékolható, hogy a beruházások jelentős részét inkább a soron következő finanszírozási ciklusokból lehetne fedezni.

A szaktárca szerint a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése során a megbízott vállalatnak olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy a gyorsvasút kiszolgálja az ország legnagyobb városait, valamint Románia gazdasági fejlődésével kapcsolatos érdekeit is szolgálja.

Arról is megosztottak információkat, hogy a szállítási minisztérium szakemberei által készített előzetes tanulmány szerint a gyorsvasút elkészítésében két lehetséges megközelítés is van:

  • Egyrészt épülhetne egy olyan gazdasági és társadalmi szempontból fenntartható, teljesen új vonal, amely Bukarest, Pitești, Argyasudvarhely, Nagyszeben, Szászmedgyes, Marosvásárhely (a város a hivatalos dokumentumokban zárójelben szerepel), Kolozsvár, Zilah, Nagyvárad és Biharpüspöki érintésével készülne el.
  • Illetve másik megközelítésként egy olyan hibrid útvonal lehetőségét is megemlítik, amely már meglévő, de felújított, és akár a 160 km/h-s sebességet is lehetővé tevő vasúti szakaszok bevonásával készülne. Itt viszont azt is megjegyzik, hogy a 160 km/h-s sebesség főként a domborzati szempontból hátrányosabb, hegyi szakaszokon lenne elfogadott.

Magyarország előrébb jár

A magyar kormány már 2020 elején kiírta a közbeszerzési eljárást a Budapest-Kolozsvár nagysebességű vasútvonal tervezési munkálataira. Az akkori tenderkiírás szerint a tervezés során körülbelül 250-300 kilométer hosszú, jellemzően 250-350 kilométer per órás sebességű, legalább évi 500 ezer utast szállító vasúti pálya megépítésével kell számolni.

A Budapest és Kolozsvár közötti vasúti távolság körülbelül 415 kilométer, az akkori kiírás nyilvánvalóan kizárólag a magyarországi szakasz megépítésére vonatkozott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!