Repülőrajt után mélyrepülés: mi történt a leggazdagabb román startupjával a világraszóló tőzsdére lépés után?

2022. április 22. – 10:32

Repülőrajt után mélyrepülés: mi történt a leggazdagabb román startupjával a világraszóló tőzsdére lépés után?
Daniel Dines, a UiPath alapító-vezérigazgatója előadást tart egy konferencián 2020 júliusában – Fotó: Daniel Dines Linkedin-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen egy évvel ezelőtt, 2021. április 21-én vitték az amerikai tőzsdére az első román unikornist, az akkor 36 milliárd dollárt érő UiPathet. Amilyen tökéletesen indult minden, annyira ellentétesen folytatódott a történet: a startup tőzsdei árfolyama mindössze egyetlen év alatt 70%-ot esett, a cég tőzsdei kapitalizációja alapján már 11 milliárd dollárt sem ér. Vajon kudarc-e a román kirakatstartup eddigi teljesítménye, és mekkora lehet most a leggazdagabbként számon tartott román, az alapító-vezérigazgató Daniel Dines vagyona?

A UiPath és annak alapítójának sztorijáról, az Onești-en született Daniel Dinesről már korábban is írtunk. A startup-alapító már 2019 szeptemberében annyira felkapott techgurunak számított a tengerentúlon is, hogy az amererikai Forbes címlapján szerepelt, a magazin nagyinterjút közölt vele, amelyben a botok, vagyis a digitális robotok urának nevezték.

A Forbes 2019 szeptemberi címlapja
A Forbes 2019 szeptemberi címlapja

Hosszú út vezetett a Forbes címlapjáig, az üzleti magazinban közölt interjúban különösen nem fektettek nagy hangsúlyt erre, de Dines kezdeti évei egészen mesébe illőek voltak: a kilencvenes években alig 300 dolláros havi fizetésért kezdett dolgozni programozóként egy olyan cégnél, amelynél nem rendelkeztek elég számítógéppel, ezért csak éjszakai műszakban tudták foglalkoztatni. A kisebb projektek után 2000-ben Seattle-be költözött, és 5 évig a Microsoftnál dolgozott. Amerikából 2005-ben költözött haza, mert saját bevallása szerint hajtotta a vállalkozói kedv. Céget alapított, és hosszú évekig egy háromszobás bukaresti panellakásban más nagyvállalatok termékeinek fejlesztésével foglalkoztak.

A mindössze tízszemélyes cégnél 2012-ben egy váltást követően saját terméken kezdtek el dolgozni. Az igazi áttörést az jelentette, hogy két évvel később már el is adták az első saját fejlesztésű megoldásukat, aminek hatására egyre több nagyvállalati ügyfél kezdett el érdeklődi a kis bukaresti startup folyamatautomatizálási megoldásai iránt, amely egyszerűbben fogalmazva olyan digitális robotokat jelent, amik képesek kiváltani az embert bizonyos ismétlődő feladatok végzése esetében, hogy senkinek ne kelljen adatokat másolgatni, űrlapokat vagy jelentéseket kitöltögetni.

A cég terméke és a robotizált folyamatautomatizálás, vagy rövidebben RPA piac annyira ígéretesnek tűnt, hogy ezt követően egymásnak adták a kilincset a kockázati befektetők, majd egy jól előkészített folyamat végén 2021. április 21-én bekövetkezett a több szempontból is romániai premiernek számító tőzsdei bevezetés is: a UiPath első romániai vállalatként a New York-i tőzsdére ment, a cég több tulajdonosa, főként az alapító Dines pedig mesés vagyonra tett szert.

Mit mutatnak a számok egy évvel a tőzsdei bevezetés után?

Egy évvel ezelőtt minden álomszerűen indult. A vállalat részvényei az első kereskedési napon még 69 dolláros árfolyamon forogtak a Wall Streeten, ami meghaladta az elemzői várakozásokat. A részvények ára azóta viszont meredeken esett, egészen 20 dollárig, ami azt jelzi, hogy a vállalat New York-i tőzsdén bemutatott első 12 hónapja egy jókora 70%-os zakóval záródott.

A vállalat eddigi rossz tőzsdei teljesítményét sokkal lényegretörőbben is meg lehet fogalmazni: a román kirakatstartup 2021 áprilisa óta 25 milliárd dollárt veszített a tőzsdei értékéből, tehát egy éve még 36 milliárd dolláros volt a cég piaci kapitalizációja, most viszont csak a 11 milliárd dollárt közelíti.

A tőzsdei mutatók kedvelőinek érdekes lehet, hogy a startup a 2021-es pénzügyi évet 892 millió dolláros üzleti forgalommal, és 10,9 milliárd dolláros piaci kapitalizációval zárta. A papírok P/S mutatója, ami egy részvény ára és az egy részvényre jutó árbevétel közötti kapcsolatot mutatja, 12,2 volt, miközben közvetlenül a tőzsdei jegyzést követően ez a mutató még 58,3-as szinten is állt. Mivel a cég még nem ért el nyereséget, ezért a részvény árfolyamához képest az egy részvényre jutó nyereséget mérő P/E mutatót nem lehet számítani.

Ilyen árfolyam visszaesés mellett különösen érdekes, hogy mi történt annak a Daniel Dinesnek a vagyonával, aki a tőzsdei bevezetéssel nem csak Románia leggazdagabb embereként ért révbe, hanem még Közép-Kelet-Európa milliárdosai között is dobogóközeli helyre került. Dines vagyonát a UiPath alapítójaként nyilván a tulajdonában levő részvények adják. Kissé bonyolítja a helyzetet, hogy a cég vezérigazgatói pozícióját is betöltő informatikus tulajdonában több típusú részvény is van, 27 millió A osztályú és 82,4 millió B osztályú értékpapírral rendelkezik, amelyek összesített értéke a Ziarul Financiar elemzése szerint 2,2 milliárd dollár jelenleg. Ez ahhoz képest kevés, hogy éppen egy éve 7,7 milliárd dollárt tett ki a startup alapító vagyona, sőt, még a 2020-as évre vonatkozó, a részvények tőzsdei bevezetését megelőző időszakban is 5 milliárd dollár fölé lőtték be.

Repülőrajt után mélyrepülés, de nincs itt semmi látnivaló

Az igazán érdekes kérdés tehát, hogy mi nem működött jól a Romániából indult startupnál. A UiPath vezetőit a jelentős tőzsdei visszaeséssel kapcsolatban több román lap is próbálta megszólaltatni, nyilatkozni viszont a jelek szerint ebben a témában nem igazán akarnak. Magyarázkodniuk persze nem is kell, a helyzetükben nincs semmi drámai, a tőzsdei árfolyamok már csak így működnek, sok álomszerű emelkedést és csúnya visszaesést is megélhetnek.

A UiPath-nél a Business Magazin tőkepiaci szakértők segítségét kérve legalább három olyan magyarázatot is bemutatott, amelyek mindenképp hozzájárultak a látványos visszaeséshez:

  1. A UiPath egyrészt már a tőzsdei bevezetéskor jelentősen túl volt árazva. Ahhoz képest, hogy a vállalat üzleti forgalma bőven egymilliárd dollár alatt volt, a cég értékét a tőzsdei árfolyam alapján 36 milliárd dollárra lőtték be. A helyzet megértésében sokat segítenek a tőzsdei mutatók: míg a UiPath esetében tavaly áprilisban egy részvény ára 58,3-szor volt magasabb, mint az egy részvényre jutó árbevétel (P/S mutató), addig ugyanez a mutató olyan sztárpapírok esetén, mint az Amazon, a Google vagy a Tesla csak 4,1, 7,9 és 21,1 körül alakult. Persze nem a legszerencsésebb eltérő iparágakban szereplő vállalatok mutatóit hasonlítani, de ezek a számok legalább azt bizonyítják, hogy a UiPath részvényei nagyon drágák voltak közvetlenül a tőzsdei bevezetést követően.
  2. A második ok szorosan kapcsolódik az elsőhöz. Az erős indulás után sok tulajdonos szabadulni akart a vállalat részvényeitől, hiszen már 2021 elején sokan számítottak arra, hogy könnyen rosszra fordulhat a tőkepiaci hangulat. Nem csak befektetési alapok, hanem valószínűleg a startup kezdeti alkalmazottai is adtak el a részvényeikből annak érdekében, hogy szép nyereséget realizáljanak. Erre a tőzsdei bevezetést követő időszak tökéletes volt.
  3. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy éppen a UiPath tőzsdére lépése után a technológiai szektort egyre több befektető kezdte veszélyesen túlárazottnak tekinteni, ami miatt számos intézményi befektető váltott stratégiát, és látott neki a tech részvényekkel kapcsolatos kitettségek leépítéséhez. Ennek a folyamatnak nem feltétlenül a nagy cégek, hanem éppen az alacsony bevétellel, nulla profittal rendelkező feltörekvő startupok részvényei itták meg a levét. Több tíz olyan amerikai tőzsdén jegyzett vállalat van, amely nagyon hasonló árfolyamzuhanáson van túl, mint a UiPath.

A romániai alapítású startup helyzete tehát nem egyedi, sőt, tulajdonképpen sokkal nagyobb szerepe van benne a tőzsdén zajló folyamatoknak, mint a vállalat konkrét fejlődésének. Ilyen körülmények között az is érthető, hogy a startup vezetőinek nem feltétlen van hozzáfűznivalójuk a történtekhez. Az viszont tény, hogy már most sokkal nehezebb pályán mozognak, mint egy évvel ezelőtt: nem olyan nagy a tőkepiacokra jellemző pénzbőség, és egyre nagyobb a verseny.

A New York-i tőzsde épülete 2021. április 21-én, a UiPath részvények tőzsdére bocsátásának napján – Fotó: a UiPath Linkedin-oldala
A New York-i tőzsde épülete 2021. április 21-én, a UiPath részvények tőzsdére bocsátásának napján – Fotó: a UiPath Linkedin-oldala

Azzal is érvelnek elemzők, hogy az amerikai tőzsdén látható dinamikákhoz képest a vállalat az indokoltnál nagyobb visszaesést szenvedett el. A jelenség mögött az lehet, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed főként az Egyesült Államokban is tomboló infláció hatására új kamatemelési ciklust indított el, a magasabb kamatlábak pedig átvitt értelemben a tőzsdei kereskedelem során is drágábbá teszik a pénzt. A folyamatok hatására egyre több befektető dönt úgy, hogy az úgynevezett „növekedési”, nagy potenciállal bíró vállalatok papírjai helyett, mint amilyen a UiPath is, inkább az „érték alapú” vállalatok értékpapírjaiba helyezik át a befektetéseiket.

A feltörekvő cégek, amelyek működése jellemzően még veszteséges, ilyen körülmények között drágábban juthatnak a fejlődésükhöz szükséges tőkéhez, és fennáll a veszélye, hogy ennek hatására akár a fejlődési ütemük is lassulni kezd. A UiPath esetében az elemzők rendre pozitívumként emelik ki, hogy a startup évente átlagosan 58%-os növekedést tudott tartani az árbevételében, kérdéses, hogy ez az ütem mennyiben lesz tartható a jövőben.

A Business Magazinnak megszólaló elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a startup által megcélzott piacban, a robotizált folyamatautomatizálásban hatalmas a potenciál. Nagyon sok nagyvállalat ugyanis úgy próbál nyereséges maradni, hogy közben az infláció világszerte rendkívüli mértékben megemelkedett, emellett egyre nagyobb kihívás az is, hogy munkaerőt találjanak. Ezek a körülmények kedvezőek lehetnek a UiPath számára, hiszen egyre több vállalat kényszerülhet arra, hogy az ő folyamatautomatizálási megoldásaikat vegyék igénybe.

Emellett nagyon könnyű félremagyarázni azt is, hogy a startup egy éve még 36 milliárd dollárt ért, most viszont 11 milliárd körüli szintre csökkent az értéke. A mostani piaci kapitalizáció is hatalmas, figyelembe véve, hogy a kis bukaresti tömbházlakásból induló startup jelenleg többet ér, mint számos nagy hagyományokkal rendelkező romániai bank vagy energetikai vállalat úgy, hogy egyelőre még – a kezdeti fázisban levő techcégektől egyáltalán nem szokatlan módon – nyereséget sem tudott felmutatni.

Sokan válhattak dollármilliomossá a UiPath-nek köszönhetően. Most nem lehet tudni mi van velük

A UiPath indulása annyira sikeres volt, hogy még a pénzügyi hatásától is sokan már a romániai startup-közösség berobbanására vártak. Közvetlenül a tőzsdei bevezetést követően ugyanis sokan kalkuláltak úgy, hogy a startup akár száznál is több személyt tehetett dollármilliomossá a tulajdonosai közül. Azt ugyan nyilvános adatokból nem lehet tudni, hogy a startupnak összesen hány romániai tulajdonosa van, de Sergiu Neguț, egy bukaresti fintech startup vezetője tavaly még azzal érvélt, hogy a UiPath-hez hasonló sikeres kezdő startupok gyakran kisebb részesedést adnak az alkalmazottaiknak azért, hogy ne tudják tőlük elcsábítani a jó szakembereket a magasabb fizetést kínáló multinacionális vállalatok.

Ezek a részesedések 2021 áprilisában még jelentős összegeket érhettek, a szakértők pedig arra számítottak, hogy ezek a kisebb vagyonok akár újabb romániai startupok elindulásához járulhatnak hozzá. Erre elméletben két lehetőség is lenne abból kiindulva, hogy működnek ezek a folyamatok a fejlett startup ökoszisztémákban: vagy a UiPath tapasztalattal felvértezett szakemberei lépnek ki, és indítanak saját startupot, vagy pedig kockázati befektetőként kezdenek el viselkedni, és egyszerűen befektetnek egy ígéretesnek tűnő projektbe.

Ez így nagyon egyszerűen és szépen hangzana, a gond csak az, hogy jelenleg szinte semmit nem tudunk arról, hogy mi van ezekkel az emberekkel. A dolgok mostani állása szerint legjobban az járt, aki a tavalyi tőzsdei bevezetés környékén adott túl a részesedésén, és tett zsebre hatalmas összeget. Valószínű viszont az is, hogy többen kivárásra játszódtak, jelenleg is tulajdonosok, és a startup értékének visszaesése miatt nem is áll szándékukban, hogy túladjanak a részükön. Ők abban bízhatnak, hogy a UiPath üzleti teljesítménye a felemásra sikerült tőzsdei kaland ellenére azért folyamatosan növekedik, és nem kizárt, hogy innen felfele vezethet az útja.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!