Kezdődik a négynapos munkahétről szóló tervezet vitája; a munkaügyi miniszter szkeptikus

2022. április 19. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus szakbizottságaiban már a héten elkezdődik annak a törvénytervezetnek a vitája, amely megteremtené a négynapos munkahéthez szükséges jogszabályi keretet. A tervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) politikusai nyújtották be.

Amennyiben a jogszabály-tervezetet elfogadják, lehetővé válik, hogy egy alkalmazott napi 8 órás munkaidő helyett napi 10 órában – tehát a heti 40 órás teljes munkaidőt 4 nap alatt teljesítve – dolgozzon. A négynapos munkahét nem opcionális jellegű lenne, arról a munkaadónak és a munkavállalónak közösen kellene megállapodnia.

A tervezet indoklása két fő kedvezményezetti kört emel ki. A fiatalabb korosztályt, amely valószínűleg könnyebben alkalmazkodik a napi 10 órás munkaidőhöz, valamint a gyermekes szülőket, akiknek négynapos munkahét szintén vonzó lehetőség lehet a heti 3 szabadnap miatt.

Az intézkedésnek emellett a kezdeményezők szerint bizonyos ágazatokban költségmegtakarító hatása is van. A tervezet egyik kidolgozója, Daniel Fenechiu PNL-s szenátor szerint vannak olyan ágazatok, ahol a munkavégzés időigényessége miatt heti a 40 órás munkaidő teljesíthető 4 nap alatt.

Fenechiu erre példaként az IT-szektort, a kommunikációs- és a kreatív iparágat említette, valamint a vendéglátószektort, ahol a heti műkődési idő leggyakrabban 7 napból áll. Úgy érvelt, hogy az általuk benyújtott törvénytervezet lehetővé tenné egy vendéglátóipari egység esetében, hogy míg egy alkalmazott hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön napi 10 órát dolgozik, az őt váltó munkatársa pénteken, szombaton és vasárnap tegye ugyanezt.

A tervezettel kapcsolatban viszont meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott a Digi24 hírtelevíziónak Marius Budăi munkaügyi miniszter, aki azon véleményének adott hangot, hogy a négynapos munkahétről szóló tervezetről számos szakértővel, például egészségügyi és munkavédelmi szakemberekkel is egyeztetni kell, emellett széleskörű tárgyalásokra kell hívni a szakszervezetek és a vállalati szféra képviselőit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!