A Romgaz is szabadulna az orosz függőségtől, cseppfolyósított földgáz importjára készül

2022. március 31. – 11:24

A Romgaz is szabadulna az orosz függőségtől, cseppfolyósított földgáz importjára készül
Fotó: a Romgaz hivatalos Facebook oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

A részben állami tulajdonban lévő Romgaz arra készül, hogy görög és horvát visszagázosító állomások bevonásával nagy mennyiségben cseppfolyósított földgázt importáljon külföldről. A döntést azzal indokolják egy Profit.ro által szemlézett vállalati jelentés szerint, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt az Európai Unió határozott lépéseket készül megtenni annak irányába, hogy kevésbé függjön az orosz gázipari óriás, a Gazprom által Európába exportált földgáztól.

„A jelenlegi geopolitikai helyzetet figyelembe véve, valamint az erőforrások diverzifikálásának szükségességét is szem előtt tartva, Románia és a régió földgázpiaci ellátásának biztosítása érdekében a Romgaz célja, hogy diverzifikált forrásokból szerezze be a földgázat, beleértve az LNG-forrásokat is (romániai és az országon kívüli szállítási pontokkal)”

– áll a vállalat jelentésében. Ebben arra is kitérnek, hogy mivel a cseppfolyósított földgáz importja során több másik állam vonatkozó jogszabályainak is meg kell majd felelni, ezért a vállalatnak szándékában áll olyan jogi szakértők alkalmazása is, amelyek más országok nemzeti jogszabályaira vannak szakosodva ezen a területen.

Az Európai Unió elképzelései szerint a tagállamok orosz földgáztól való függőségének érdekében évente 50 milliárd köbméterrel növelnék az EU által importált cseppfolyósított földgáz mennyiségét. Az EU és az Egyesült Államok nemrégiben állapodott meg arról, hogy az év végéig Amerika 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt fog exportálni az Európai Unióba.

Korábban egyébként Klaus Johannis elnök is beszélt arról a bolgár államfővel, Rumen Radevvel való találkozója után, hogy megállapodásra jutottak Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökkel azokról a szükséges infrastrukturális beruházásokról, amelyek akár már év végéig elkészülhetnek ahhoz, hogy Románia Bulgárián keresztül görögországi terminálok bevonásával importáljon cseppfolyósított földgázt. Infrastrukturális beruházások alatt Johannis konkrétan a görög és bolgár gázvezetékek összekapcsolására gondolt, amely még várat magára.

A Romgaz korábban egyébként azt is tervezte, hogy részesedést vásárol a görögországi Alexandropoulisban található LNG-terminálban, végül azonban eddig nem tisztázott okokból elállt az üzlettől.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!