Ezentúl utalványokban kaphatják a munkadíjukat a háztartási szolgáltatók és a bébiszitterek

2022. március 29. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a háztartási szolgáltatók 15 lej értékű utalványokban kapják munkadíjukat – írja az Agerpres. A jogszabály szerint a háztartási utalvány 15 lejes értéke az állami társadalombiztosítási költségvetés évenkénti elfogadásakor módosítható.

A háztartási szolgáltatás a rendelkezések szerint alkalmi, szakképzettséget nem igénylő munka, amelyet a háztartási szolgáltató nyújt egy családnak vagy egyedülálló személynek. Ilyenek a takarítás, tisztítás, mosás, vasalás, varrás, főzés, személyi gondozás, etetés vagy egy arra szoruló személy felügyelete, illetve gyermekfelügyelet.

A jogszabály azt is előírja, hogy a munkakapcsolatból nem profitálhat harmadik fél és nem történhet kereskedelmi célból. A nagykorú háztartási szolgáltató nem dolgozhat többet naponta 12 óránál, a 16 és 18 év közötti pedig napi 6 óránál.

A rendszer célja az, hogy a fentebb felsorolt tevékenységeket folytató személyeket kiemelje a szürkezónából, és az érintettek a jövedelmük megfelelő részét befizessék társadalombiztosítási- és nyugdíjhozzájárulásként.

A háztartási szolgáltató akkor válhat az állami társadalombiztosító rendszer biztosítottjává, hogyha havonta minimum 85 háztartási utalvány utáni járulékot fizet be. A hozzájárulás összege nem lehet kevesebb, mint a garantált bruttó minimálbér összegének 25 százaléka.

A tervezet eredeti változatától eltérően háztartási utalvánnyal fizethető ki a dadák, bébiszitterek munkája is.

A törvény azt is előírja, hogy a munkaügyi minisztérium 2024. január elsejéig létrehozza a háztartási szolgáltatások elektronikus platformját, amely online és mobil alkalmazás révén is elérhető lesz.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!