Ezentúl utalványokban kaphatják a munkadíjukat a háztartási szolgáltatók és a bébiszitterek

2022. március 29. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a háztartási szolgáltatók 15 lej értékű utalványokban kapják munkadíjukat – írja az Agerpres. A jogszabály szerint a háztartási utalvány 15 lejes értéke az állami társadalombiztosítási költségvetés évenkénti elfogadásakor módosítható.

A háztartási szolgáltatás a rendelkezések szerint alkalmi, szakképzettséget nem igénylő munka, amelyet a háztartási szolgáltató nyújt egy családnak vagy egyedülálló személynek. Ilyenek a takarítás, tisztítás, mosás, vasalás, varrás, főzés, személyi gondozás, etetés vagy egy arra szoruló személy felügyelete, illetve gyermekfelügyelet.

A jogszabály azt is előírja, hogy a munkakapcsolatból nem profitálhat harmadik fél és nem történhet kereskedelmi célból. A nagykorú háztartási szolgáltató nem dolgozhat többet naponta 12 óránál, a 16 és 18 év közötti pedig napi 6 óránál.

A rendszer célja az, hogy a fentebb felsorolt tevékenységeket folytató személyeket kiemelje a szürkezónából, és az érintettek a jövedelmük megfelelő részét befizessék társadalombiztosítási- és nyugdíjhozzájárulásként.

A háztartási szolgáltató akkor válhat az állami társadalombiztosító rendszer biztosítottjává, hogyha havonta minimum 85 háztartási utalvány utáni járulékot fizet be. A hozzájárulás összege nem lehet kevesebb, mint a garantált bruttó minimálbér összegének 25 százaléka.

A tervezet eredeti változatától eltérően háztartási utalvánnyal fizethető ki a dadák, bébiszitterek munkája is.

A törvény azt is előírja, hogy a munkaügyi minisztérium 2024. január elsejéig létrehozza a háztartási szolgáltatások elektronikus platformját, amely online és mobil alkalmazás révén is elérhető lesz.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!