Itt a nagy bejelentés: ez a hat csapat jutott az Erdély Pitch döntőjébe

2022. március 23. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április 5-én eldől, hogy melyik csapat nyeri meg az 5000 eurós fődíjat. Mutatjuk a döntős ötleteket, amelyekre Vass Gábor visszajelzést is ad.

Nagy bejelentés következik: összesen 6 csapat vehet részt az Erdély Pitch 2022 ötletverseny április 5-ei döntőjében. A bukaresti fináléra igencsak színes mezőny állt össze: van közösségi alkalmazást megálmodó csapat, a kempingezést teljesen új szintre emelő fejlesztés, és olyan megoldás is, amely az ételkiszállítás miatt keletkező irdatlan mennyiségű szeméttel számolna le. Egy közös pont van bennük: mindannyian innovatívan közelítettek meg egy valós környezetvédelmi vagy társadalmi problémát.

Át is adjuk a szót Vass Gábor nak, a versenyt támogató OTP Bank Románia Alternatív Értékesítési Osztályának vezetőjének, aki az alábbi videóban felsorolja a továbbjutókat:

A döntő mezőnye tehát a következő (a sorrendnek sem itt, sem alább nincs semmilyen jelentősége):

  • MELON
  • PahaRE
  • GlampinGer
  • Mu csapat (GreyWash)
  • Bridge Metropolitan Community App
  • Together for the future

Gratulálunk a továbbjutóknak, és persze sok sikert kívánunk a döntőhöz, ahol szakmai zsűri határoz arról, melyik csapat viheti haza az 5000 eurós fődíjat, és vehet részt az OTP Bank Románia által felajánlott mentorprogramban, illetve melyik két csapat kap egyenként 500-500 euró értékű különdíjat.

Milyen ötletek jutottak a döntőbe?

A verseny január 25-én rajtolt el. Az egyetemistákból álló csapatoknak olyan innovatív ötletekkel kellett előállniuk, amelyek a fenntarthatóság és a környezettudatosság kérdésköreire, vagy valamilyen társadalmi probléma megoldására nyújtanak választ. A résztvevőknek február 28-ig egy legtöbb 10 oldalas prezentációban, egy két évre szóló költségvetésben, és egy 2-3 perces kreatív videóban kellett bemutatniuk az elképzeléseiket.

Ahogy azt ígértük, az ötletekből a csapatok által küldött videóknak köszönhetően a széles közönség is kap ízelítőt:

MELON

A MELON csapat olyan applikációt álmodott meg, amelynek a romániai szabadidős lehetőségek feltérképezése mellett események szervezéséhez és népszerűsítéséhez hozzájáruló funkciót is szánnak. A csapat tagjai arra hívják fel a figyelmet, hogy a pandémia hatására – főleg a fiatalokban – hatalmasra nőtt az igény az igazi, élő rendezvényeken való részvételre, a közösségek építésére, valamint arra, hogy közösségek részévé válhassanak.

PahaRE

A PahaRE csapat gyakoribbá tenné az újrahasználható poharakat a romániai rendezvényeken, valamint a vendéglátóegységekben. Létrehoznának egy olyan szinergikus hatást kiváltó hálózatot, amely digitális rendszeren keresztül tartaná számon azokat a személyeket, akik már vásároltak a partnereseményeken vagy partnervállalkozásoktól ilyen poharat.

GlampinGer

Energiafüggetlen szétszedhető lakóhely ötletével állt elő a GlampinGer csapata. A termék olyan környezetkímélő anyagokból lesz előállítva, amelyek megállják a helyüket a hasonló tulajdonságú modern anyagok közt is. A csapat szerint a hordozható és szétszedhető glamping (az angol glamour és camping szavak összeolvadásából keletkezett szó, ami nyerfordításban luxuskempinget jelent) struktúra napjaink emberének természet utáni vágyódását hivatott megoldani úgy, hogy ne kelljen elszakadni teljesen a civilizált élettől és az elektromos energia nyújtotta kényelemtől.

Mu csapat

Az Mu csapat GreyWash nevű szolgáltatása révén ipari mosogatógépekkel tisztítana rozsdamentes acélból készült ételhordó dobozokat, így számolnának le az ételkiszállítás során keletkező rengeteg szeméttel. Mint magyarázzák, az ötletük megvalósításához egy általuk megalkotott szerződéshálózati rendszer is hozzájárul. Azért választották ezt az anyagot, mert így elkerülhetők a horpadások és az elszíneződések, nem mellesleg pedig könnyen tisztítható, maximálisan újrahasznosítható és strapabíró a rozsdamentes acél.

Bridge Metropolitan Community App

Bridge Metropolitan Community App néven olyan közösségi hálózatot létrehozó alkalmazás ötletével szállt versenybe a Bridge csapata, amely digitális kapcsolatot teremt egy város és az azt körülvevő települések között. Úgy gondolják, hogy a túlnépesedett városok problémáinak megoldására az adott város központosított jellegének feloldása jelenthet megoldást, amiben akár egy erre a célra létrehozott alkalmazás is sokat segíthet.

Together for the Future

A Together for the Future csapat előre kiválasztott településeken drónok segítségével térképezné fel azokat a helyeket, ahol szemétszedési akciókat lenne érdemes szervezni. A kezdeményezésük következő fázisában ifjúsági szervezeteknek hirdetnének meg szemétszedési kihívásokat, amelyeknek a teljes közösség számára hasznos jutalma is lenne.

Kiértékelést és néhány tanácsot is kapnak a döntős csapatok

A döntős csapatoknak Vass Gábor az alábbi videóban ad rövid visszajelzést.

Az április 5-ei döntőben a csapatoknak 15-20 percben szakmai zsűri előtt kell bemutatniuk az ötleteiket. A csapatok itt is teljesen szabad kezet kapnak, élhetnek kreatív megoldásokkal is, ha figyelnek arra, hogy az nem megy a közölni kívánt információk rovására. A diákoknak arra is kell készülniük, hogy a zsűri alaposan kifaggatja majd őket az elképzeléseikről, emellett visszajelzést is ad a megoldásokra, termékekre, illetve vállalkozói ötletekre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!