A romániai munkavállalók 24%-a otthonról dolgozik: így segít egy CRM-rendszer a cégeknek

2021. december 2. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több romániai vállalkozás vezet be ügyfélkpacsolat-kezelő rendszert.

A közel két éve tomboló koronavírus-járvány nemcsak a magánéletünket és a személyes kapcsolatainkat forgatta fel fenekestül, de alapvetően változtatta meg a munkavégzés módját is. Míg néhány éve az otthoni munkavégzés csak kevesek kiváltsága volt, mára megfordult a helyzet, és a vállalatok mindinkább a home office-t preferálják. Hogy mindez zökkenőmentesen működjön, egyre több román vállalkozás vezet be ügyfélkapcsolat-kezelő rendszert.

A dolgozók közel ötöde érintett

A home office térnyerése természetesen egész Európában, így Romániában is megfigyelhető: a Statista adatai alapján 2010-ben mindössze a munkavállalók 0,1% dolgozott otthonról, 2020-ban már 24% váltott távmunkára. Talán ennél is érdekesebb és sokatmondóbb adat, hogy – minden ellenkező híreszteléssel szemben – a home office-t az alkalmazottak 80%-a kifejezetten hatékonynak érezte.

Akik mégsem, azok elsősorban arra panaszkodtak, hogy nehezen tudták szétválasztani a magánéletet a munkától, illetve problémás volt számukra a gyermekfelügyelet megszervezése. A munka-magánélet egyensúlyban tartása különösen fontos, ebben pedig – ahogy később bemutatjuk – igencsak hatékony segítség lehet egy CRM-rendszer.

Növekvő érdeklődés a MiniCRM iránt

Először is tisztázzuk, hogy mi is pontosan egy CRM-szoftver? Egyelőre csak dióhéjban: egy olyan rendszer, ahol az ügyféladatok egyetlen helyen tárolhatók és kezelhetők, és ahol számos feladat automatikusan elvégezhető. Míg Hollandiában vagy Finnországban a cégek 26%-a használ ilyen rendszert a hatékonyabb munka és marketing érdekében, addig Romániában mindössze a vállalkozások 13%-a.

A koronavírus-járvány azonban ezen a téren is változásokat hozott, legalábbis ez derül ki a MiniCRM iránti érdeklődés növekedéséből. A magyar tulajdonú és fejlesztésű ügyfélkapcsolat-kezelő rendszert több mint 400 román cég használja jelenleg. Az igény sosem volt magasabb a MiniCRM iránt: csak a 4. negyedévben 30 új ügyfél döntött a szoftver mellett, míg a teljes évet nézve 158 román vállalat vezette be a MiniCRM-et. Természetesen nem minden cég a home office elrendelése miatt döntött a szoftver mellett, ugyanakkor az összefüggés tagadhatatlan.

Így segíti a MiniCRM a dolgozókat – akár otthon, akár az irodában

Ahogy már említettük, a munkavállalók egy része nehezen tud egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között az otthoni munkavégzés során. Ennek oka legtöbbször az, hogy a munkáltatójuk folyamatai átláthatatlanok és ad-hoc jellegűek. A rosszul szervezett munkanapok, a kaotikus határidők és a nem egyértelmű felelősségek mind-mind oda vezetnek, hogy az alkalmazottak nehezen tudják struktúrálni a napjukat – ezt pedig az irodában is nehéz menedzselni, hát még home office-ban.

A MiniCRM átláthatóvá és könnyen követhetővé teszi a feladatokat és a projekteket. Az adatbázisban tárolt minden ügyfélhez egyértelmű felelőst rendel, a kapcsolódó feladatokat pedig automatikusan generálja, méghozzá határidővel. Mindez azt jelenti, hogy a munkavállaló pontosan tudja, mikor mi a teendője, milyen határidővel kell elvégeznie, és mi a következő lépés a folyamatban.

A felhőalapú, 14 napig ingyenesen kipróbálható MiniCRM bárhol, bármikor hozzáférhető. Vagyis az alkalmazottak otthonról is ugyanúgy hozzáférnek a rendszerhez, az ügyféladatokhoz és a feladatlistájukhoz, mintha az irodában ülnének. Ehhez nincs szükség külön programra vagy éppen VPN-re, mindössze egy böngészőre és persze internetkapcsolatra.

A MiniCRM-mel a cégvezető dolga is könnyebb

A home office nem csupán a munkavállalókat állítja új kihívások elé: a cégvezetők is sosem látott helyzetekkel találkoznak. Személyes jelenlét nélkül, az országban szétszórva dolgozó alkalmazottakkal nem egyszerű kézben tartani a cég működését. A MiniCRM-ben ugyanakkor pillanatok alatt áttekinthető, hogy melyik munkatárs mivel foglalkozik, hogy áll a munkával és milyen nehézségekbe ütközik – anélkül, hogy az alkalmazottakat folyamatos kontroll alatt tartaná.

A magyar, angol és román nyelven is elérhető MiniCRM mind az értékesítést, mind az ügyfélszerzést megkönnyíti – márpedig ezek kulcstényezők a növekedéshez, különösen a járvány idején. Az automatikus riportok és hírlevelek, a káoszmentes ügyfélkezelés és a profi kampánytervezés csak néhány példa, amivel egy CRM-rendszer hozzájárul a növekedéshez. Talán emiatt is döntenek úgy a cégtulajdonosok, hogy a home office és a MiniCRM kéz a kézben jár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!