Fatér Gyula: nagy az igény a jelzáloghitelekre, és a vállalkozók is akarnak beruházni

2021. október 21. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gazdasági oldalról a pandémia okozta helyzetet sikerült kezelni – mondta el az OTP Bank Románia vezérigazgatója a hitelintézet tevékenységéről szóló beszámolójában.

„Az ország ismételten egy meglehetősen nehéz időszakon megy keresztül a járvány miatt, azt viszont leszögezhetjük, hogy gazdasági oldalról a pandémia okozta helyzetet sikerült kezelni. Jelenleg a gazdasági számok is azt támasztják alá, hogy a komoly gazdasági válság kialakulásával kapcsolatos félelmek nem váltak valóra” – indított Fatér Gyula , az OTP Bank Románia vezérigazgatója azon az online sajtótájékoztatón, amelyen a gazdasági helyzet mellett a hitelintézet elmúlt egy éves teljesítményéről beszélt. A bankvezér a sajtóeseményen arról is beszámolt, hogy – több más társadalmi felelősségvállalási projekt mellett – támogatják a kolozsvári Musafir nyelviskola Megy ez! néven futó román nyelvlecke videósorozatát is.

Fatér Gyula elmondta, ugyan a gazdaság jól teljesített, például a bank ügyfeleinél sem tapasztaltak fizetési nehézségeket, az alkalmazkodás a jelenlegi helyzethez senki számára nem volt könnyű, jelenleg ez jelenti a legnagyobb kihívást. A megváltozott helyzetre válaszolva az OTP Bank Romániánál is próbáltak még jobban az emberi tényezőkre összpontosítani. Átalakították a működésüket, a bank központi irodájában például hibrid munkavégzést vezettek be, amely lehetővé teszi, hogy otthonról vagy az irodából is dolgozhassanak a munkatársak. Elmondta, ezeknél a változtatásoknál az is nagyon sokat segített, hogy elkezdtek agilis módon dolgozni, ami a korábban gondoltnál is sokkal magasabb szintű rugalmasságot tesz számukra lehetővé. Arra is rájöttek, hogy az otthoni munkavégzés miatt megszervezett túl sok online meeting előbb-utóbb túlterheltséghez vezet, ezért bevezették, hogy péntekenként nem tarthatnak az alkalmazottak ilyen „találkozókat”. „Ennek az is a célja, hogy mindenkinek szeretnénk időt adni arra, hogy feldolgozza a hétközi munkát és a saját fejlődésére is időt fordítson” – tette hozzá.

Nagy lépést tettek az 5%-os piaci részesedés felé

Az OTP Bank Románia vezérigazgatója arra is kitért, hogy az OTP Csoporttal a hátuk mögött abban a kedvező helyzetben vannak, hogy a stabilitás és a mindennapi jó működés megteremtése mellett a beruházásokra is nagy hangsúlyt tudnak fordítani. „Természetesen az is fontos, hogy nyereségesen működjünk, de jelenleg nem ez a legfontosabb mérőszámunk. Ennél is jobban összpontosítunk arra, hogy a kollégák felvételén keresztül (a bank alkalmazotti létszáma a járvány alatt 300-zal bővült, és már meghaladja az 1700-at) az emberekbe és az egész infrastruktúrába invesztáljunk annak érdekében, hogy minél több ügyfelet tudjunk elérni Romániában” – mondta Fatér.

Hozzátette, az idei év első fele a terveknek megfelelően alakult, és a bank 27 millió lejes eredményt ért el, a hitelportfólió növekedése 16%-os volt, amivel – ahogy a vezérigazgató foglalmazott – ismét tettek egy nagy lépést annak a célnak az elérése felé, hogy az OTP Bank Románia egy két éve indított növekedési program részeként elérje a kitűzött 5%-os piaci részesedést.

A hitelportfólió növekedésének egyik motorja volt, hogy az ügyfelek részéről nagy volt az igény a jelzáloghitelekre, amiben nagy valószínűséggel az is szerepet játszik, hogy a járvány miatt otthon töltött plusz idő hatására az emberek még nagyobb figyelmet fordítanak a saját lakáskörülményeikre. A pozitívumok között arról is beszámolt, hogy a vállalkozók felől is viszonylag magas beruházási hajlandóságot tapasztalnak. A mikró- és a KKV-üzletág jó teljesítményét is kiemelte, ami részben annak köszönhető szerinte, hogy az IMM Invest program révén biztonságos, alacsony kamatozású, és hosszú távra biztos finanszírozási formát tudtak kínálni.

„Az idei első 9 hónapunk nagyon sikeres volt. Ezt a növkedést alátámaszotta a tulajdonosunk 250 millió lejes tőkeemelése is az év első felében, ami szintén azt mutatja, hogy hosszú távban gondolkodunk, és abban hiszünk, hogy a befektetéseink meghozzák az eredményeiket, amik elsősorban a nagyobb ügyfélszámban, az ügyféllojalitásban, az erősebb brandben, és végül a nagyobb nyereségben is megmutatkoznak” – mondta a vezérigazgató.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a digitalizálás terén is nagyon aktívak voltak. Az ügyfelek már teljes mértékben online nyithatnak számlacsomagot, emellett a magánszemélyek szintén online, fizikai kontaktus nélkül vehetnek fel személyi hitelt. A praktikus megoldásokat kereső vállalkozások számára pedig elérhető az OTPosibil alkalmazás, amellyel a telefon bankkártyás kifizetések elfogadására is alkalmas eszközzé válik. A bank legfrisebb újdonsága az ATM Contactless szolgáltatás, amely révén érintés nélkül lehet felvenni készpénzt bankautomatából úgy, hogy az ügyfél egyszerűen az ATM-en megjelölt helyhez közelíti a bankkártyáját vagy az okoseszközét (akár mobiltelefon vagy okosóra is lehet).

A számos digitális újítás és azok népszerűsége ellenére Fatér Gyula újra egyértelművé tette, hogy számos más bankkal ellentétben nem kívánják visszaszorítani a fizikai jelenlétüket, sokkal inkább a bővítésben hisznek, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfeleknek nyújtott személyes tanácsadásra.

A román nyelvtanulást is támogatja a bank legfontosabb társadalmi felelősségvállalási projektje

Fatér Gyula arról is beszélt, hogy Oktatáshoz való jog Alapítványról nemrég OTP Bank Románia Alapítványra nevezték át a hitelintézet legfontosabb társadalmi felelősségvállalási programjait működtető szervezetet. A döntést azzal magyarázta, hogy szerették volna még egyértelműbbé tenni, hogy az OTP Bank áll az alapítvány mögött, amelynek több friss kezdeményezése is van: például erdélyi vállalkozó nőknek nyújtottak felnőttképzést a Transylvanian Art and Trade Egyesület bevonásával, gyerekeknek pedig a Kinder Focus Egyesület bevonásával tartottak foglalkozásokat.

A vezérigazgató külön kitért arra, hogy az OTP Bank Románia Alapítvány révén tenni akarnak azért is, hogy megoldások szülessenek a román nyelvtudás hiányára az erdélyi magyar fiatalok körében, ezért támogatták a kolozsvári Musafir Nyelviskolát a Megy ez! néven futó, 5-8. osztályos tanulóknak szánt online román nyelvlecke videósorozat létrehozásában.

A 16 részes sorozatból az első 5 már elérhető a Youtube-on, emellett Facebookon is követhető a projekt. Hamarosan egy honlapot is létrehoznak, amelyen a videók mellett leckék és különböző tesztfeladatok is elérhetőek lesznek. Azok a diákok, akik itt regisztrálnak, játékos módon tanulhatnak és fejleszthetik román nyelvtudásukat. A Megy ez! Youtube csatornán már több mint 350 feliratkozó van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!