Kiszámoltuk, hogy tavasz óta mennyivel fizetünk többet az üzemanyagért

2021. október 7. – 21:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

De sorba vettünk különböző városokat is, hogy az idei év csúcsárait feltérképezzük. Hogy miért kerül ilyen sokba a tankolás? Azt is elmagyarázzuk.

Válság válságot ér, és minden egyes fejlemény dominóként omlik az emberek ölébe. A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elfolytása után rengeteg likvid került a piacra, megnőtt az infláció, elértéktelenedett a pénz, a drágulási hullám pedig most fejti ki igazán a hatását.

Az üzemanyagok drágulása természetesen ugyanúgy része ennek a dominóhatásnak, mint a földgáz, a villamosenergia és az élelmiszer drágulása. Ennek elsődleges oka, hogy az olajár hordónkénti árindexe is szinte konstans emelkedést mutatott az elmúlt időszakban, október 4-én a Brent típus hordónkénti ára a 81,7 dolláros szintet is elérte. A hét eleji adatsorok csaknem 3%-kal ugrottak meg az azelőtti nap indexeihez képest, és ez az érték közel 100%-os drágulásnak számít a tavalyi, hasonló periódushoz képest. Évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen szintre emelkedjen a kőolaj ára.

A kőolaj drágulása több tényezőnek köszönhető. Egyrészt a piacon nagyon szűkös a kínálat, másrészt nagyon alacsony szinten állnak a tartalékok.

A kőolaj-exportáló országok (OPEC-tagok) még tavaly, a koronavírus járvány hatására csökkentették a termelést a hirtelen visszaeső kereslet miatt, csakhogy a gazdaság újbóli beindulása után, a növekvő globális kereslet ellenére sem tértek vissza a korábbi termelési szinthez. A múlt héten egyes elemzők arra figyelmeztették ezeket az országokat, hogy az olajkészletek vészesen csökkennek, mert a földgáz drágulása és hiánya miatt egyes gazdasági szereplők próbálnak áttérni a gáztüzelésről, így vészesen fogynak a kőolajtartalékok.

A földgáz drágulása tehát itt jön be a képbe, a problémát pedig tetőzi, hogy Európába korlátozott mennyiségű orosz gáz jut be, a téli tartalékok pedig legalább 25%-kal alacsonyabb szinten állnak, mint ahogy általában a tél időszak beköszönte előtt lenni szokott.

Ilyen körülmények között tehát nem elégséges az OPEC-tagok nyári megállapodása, mely szerint 2022. végéig havonta 400 ezer hordóval növelik a termelés mértékét. Az amerikaiak most szeptemberben kezdeményezték, hogy növeljék a kitermelési mennyiséget, csakhogy az október 4-i, hétfői ülést követően az OPEC úgy döntött, maradnak az eredeti elképzelés mellett, mindannak ellenére, hogy folyamatosan drágul a földgáz meg a kőolaj, és a kereslet is nagyon nagy.

Mennyivel tankolunk drágábban az infláció berobbanása, illetve az energiaárak válsága előtti periódushoz képest?

Ezt úgy számoltuk ki, hogy az Európai Bizottság Oil Bulletin nevű adatbázisában található adatokat vettük alapul. Ez egy olyan felület, ahol hetente küldenek ki hivatalos jelentéseket a különböző üzemanyagok átlagáráról, természetesen minden tagországot külön tárgyalva.

A legutóbbi jelentést 2021. szeptember 27-én tették nyilvánossá, ekkor a 95-ös benzin Romániában literenként átlag 1.21 euróba került, ami az aznapi lej-euró árfolyam szerint 5,99 lejnek felel meg. 2021. március 30-án még csak átlagosan 4,7 lejt fizettünk egy liter benzinért. De mutatjuk azt is, hogyan alakult a gázolaj árindexe:

Üzemanyagárak Infogram

Az Oil Bulletin által kiadott árakat az aznapi euró-lej árfolyamot figyelembe véve írtuk át lejbe, így kaptuk meg az eredményeket. Az árak tartalmazzák az áfát és az üzemanyagok után járó jövedéki adókat is.

Sajnos októberi jelentés (érdekes módon) még nem érkezett, pedig nagyon jó lenne látni, hogy például a benzin esetében, a szeptember végén (és augusztus első felében) észlelt csúcsot mennyire léptük túl ezen a héten. A gázolaj szintje folyamatosan nőtt az elmúlt fél évben, a szeptember végi csúcsértékhez legközelebb augusztus első két hetében álltunk, akkor átlagosan 5,8 lejt fizettünk egy literért.

A jelenlegi üzemanyagárak szintjéről egyelőre a benzinkutak kínálata alapján tudunk egy bizonyos átlagot számolni

A peco-online.ro felmérése például azt mutatja, hogy a 95-ös benzin október elsején lépte át a literenkénti 6 lejes küszöbértéket, a gázolaj október 4-én. Csütörtökön mindkét üzemanyagtípus elérte az éves csúcsot, egy liter 95-ös benzin ma átlag 6,09 lejbe kerül, míg a gázolajért átlagosan 6,06 lejt kell fizetnie az autósoknak literenként.

Ha a magyar lakosság szempontjából fontosabb megyék megyeközpontjait vesszük figyelembe, az üzemanyagok ára így alakul október 7-én a különböző benzinkutak árajánlatai (és azok elhelyezkedése) alapján:

A peco-online oldalon egyébként minden településen szemlézni lehet, hogy a benzint és a gázolajat (vagy más típusú üzemanyagokat) épp mennyiért lehet beszerezni, azonban azt meg kell említenünk, hogy ezek a számok nem föltétlenül tükrözik a valóságot, tehát NEM HIVATALOS számokról van szó. Az oldalt működtetők felhívják a figyelmet, hogy egyes települések esetén késhet az adatok frissítése, ezért van az, hogy csak a nagyobb városokat vettük figyelembe a táblázat elkészítésekor.

Egy azonban biztos: Romániában már csak a legolcsóbbnak számító Lukoil benzinkútnál tankolhatnak a gépjárművezetők 6 lej alatt, attól függően, hogy melyik településen élnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!