Kiszolgáltatott fogyasztókat védő törvény: ki kaphat támogatást és mennyit?

2021. szeptember 10. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jogszabály a várakozásoknak megfelelően elsősorban az alacsony jövedelműeknek segíthet, de a kormány szerint így is több millió személy lehet jogosult.

A képviselőház döntő házként elfogadta a héten a kiszolgáltatott energiafogyasztókat védő törvénytervezetet. A jogszabály az eredeti elképzelések szerint csak 2022 januárjától lépett volna érvénybe, az energiaárak elmúlt hónapokban tapasztalható döbbenetes növekedése miatt viszont a parlamenti pártok között is igencsak nagy konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a mechanizmust mihamarabb be kell vezetni.

A jogszabálynak köszönhetően becslések szerint több mint 500 ezer háztartás részesülhet legtöbb 500 lej értékű támogatásban a fűtéssel kapcsolatos költségek kifizetéséhez (az 500 lejt elérő támogatás egy viszonylag ritka eset lesz, de erre még visszatérünk). A törvény szerint az elégtelen jövedelem mellett még a kor vagy az egészségi állapot alapján számít valaki kiszolgáltatott energiafogyasztónak, de az energetikai szempontból elszigetelt helyen élő személyek is ebbe a kategóriába esnek.

Az energiaszámlák kifizetéséhez nyújtott állami támogatás mellett a törvény arra is jogszabályi keretet biztosít, hogy az alacsony jövedelmű lakosság pénzügyi segítséget kaphasson az energetikai szempontból hatékonyabb fűtésrendszerek, illetve az energiafelhasználás szempontjából hatékonyabb háztartási gépek megvásárlására. A jogszabálynak ez a része kifejezetten izgalmasnak tűnik, bár egyelőre nem túl sok részletet lehet tudni róla. A törvénynek emellett az is fontos hozadéka lehet, hogy lehetőséget biztosít azon háztartások támogatására is, amelyek az energetikai ellátásuk hatékonyságának növelése céljából csatlakoznának a földgáz- vagy villanyhálózatra.

A kiszolgáltatott fogyasztókat védő jogszabályt a kormány és a szenátus már tavasszal elfogadta, a képviselőház mostani döntése tehát azt jelenti, hogy amennyiben Klaus Johannis államfő kihirdeti a törvényt, az 2021. november 1-től érvénybe lép.

Csak a tényleg alacsony jövedelműeket segíti az új törvény

A törvény által bevezetett legfontosabb intézkedés mindenképpen a lakás fűtéséhez felhasználható pénzügyi segély nyújtása lenne. A támogatás viszont tényleg az alacsony jövedelmű háztartások számára fog elsősorban segítséget jelenteni. A támogatás összege ugyanis energiahordozóként és jövedelem alapján változik, a havi fűtéstámogatás legmagasabb összegét azok a családok fogják megkapni csak, ahol az egy főre jutó jövedelem havi 200 lej alatt van.

Mit jelent az, hogy a támogatás összege energiahordozóként változik? A jogszabály szövegében a földgázzal, az elektromos energiával, valamint a szilárd tűzelőanyagokkal (fa) vagy kőolaj-származékokkal működtetett fűtésrendszerekre külön referenciaösszegeket határoztak meg. Ezekre nyilván azért volt szükség, mert a különböző fűtésrendszereknek eltérő működtetési költségeik vannak, ami részben az energiahordozók árának különbözőségéből is adódik. A jogszabály energiahordozóként a következő havi maximális összegeket határozza a háztartások támogatására:

  • 250 lej/hónap földgázzal működtetett fűtésrendszer esetén;
  • 500 lej/hónap elektromos energiával működtetett fűtésrendszer esetén;
  • 320 lej/hónap a szilárd tüzelőanyaggal és/vagy kőolajszármazékokkal fűtött lakások esetén.

Ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a referenciaösszeget hosszú időre kőbe vésték volna a törvényhozók. A támogatás összegét kormányhatározattal fogják aktualizálni, a fenti referenciaösszegekkel csupán azt szabályozták, hogy a kabinet által meghatározott támogatási összegek nem lehetnek a fentieknél alacsonyabbak.

A jövedelemtől függ a fűtéstámogatás összege

A mechanizmus ugyanakkor tényleg csak a rendkívül alacsony jövedelemmel rendelkezőknek fog igazán segítséget nyújtani. A kiszolgáltatott fogyasztókról szóló törvény keretében ugyanis csak azok a háztartások részesülhetnek fűtéstámogatásban, amelyeknél az egy főre jutó havi jövedelem 1386 lej alá esik. Amennyiben a háztartást egyetlen személy alkotja vagy tartja fenn, akkor a havi jövedelemhatár 2053 lej.

Ennek megfelelően, azok a családok (háztartások), ahol a havi egy főre jutó jövedelem 1280 lej és 1386 lej közé esik, a jogszabály szerint mindössze havi 50 lejes támogatást kapnak a fűtésszámlák kifizetéséhez akkor, ha a lakás villanyfűtéses, 25 lejt akkor, ha gázfűtéses, és 32 lejt abban az esetben, ha a fűtést fával oldják meg a háztartás tagjai. Ugyanígy, ha a háztartás egyetlen személy tartja fenn, és a havi jövedelme 1280 és 2053 lej közé esik, akkor a havi fűtéstámogatás 50 lej villany-, 25 lej gáz- és 32 lej szilárd vagy folyékony tüzelőanyagok esetében.

A jogszabályban szerepel, hogy a referenciaösszegek hány százaléka jár támogatásként a rászorulóknak a különböző jövedelemkategóriákban. Hogy a különböző jövedelemkategóriákban mekkora támogatás jár, az az alábbi táblázatban foglaltuk össze a jogszabály rendelkezései alapján:

Hasznos példa a táblázat megfelelő használatához: Ha például földgázzal működő hőközponttal fűtő háromtagú család esetében az egy főre jutó jövedelem havi 600 lej (tehát a háromtagú család teljes jövedelme 1800 lej havonta), akkor a támogatás mértéke a földgáz esetében meghatározott 250 lejes referenciaösszeg 60%-a, tehát havi 150 lej.

A téli fűtéstámogatás mellé kiegészítő támogatást is kapnak a kiszolgáltatott energiafogyasztók

A télre vonatkozó fűtéstámogatás mellett a jogszabály fontos rendelkezése az is, hogy a kiszolgáltatott energiafogyasztók a havi fűtéstámogatás mellé úgynevezett kiegészítő támogatást is kapnak. Ezekre a kisebb összegekre azok a háztartások lesznek jogosultak, ahol a havi egy főre jutó jövedelem 1386 lej alá esik. Az egyetlen személy által fenntartott háztartások esetében a jövedelemhatár havi 2053 lej.

A kiegészítő támogatást egész évben (tehát nem csak a fűtésszezonban) kapják az alacsony jövedelemmel rendelkező személyek. A használt energiaforrásokra a következő támogatásokat határozza meg a jogszabály:

  • 30 lej/hónap az elektromos energia;
  • 10 lej/hónap a földgáz;
  • 10 lej/hónap a hőenergia;
  • 20 lej/hónap a szilárd (fa) és folyékony tüzelőanyagok esetében.

A jogszabály szerint abban az esetben, ha egy háztartás kizárólag elektromos energiát használ energiaforrásként, akkor a támogatás havi összege 50 lejre emelkedik.

Hogyan lehet igényelni?

A jogszabály szerint a kiegészítő támogatás igényléséhez a rászorulóknak kérvényt kell benyújtaniuk a lakhelyüknek megfelelő polgármesteri hivatalhoz. A kérvény mellett egy saját felelősségre aláírt nyilatkozatot is le kell tenni a család összetételét, valamint jövedelemforrásait illetően. Ahhoz, hogy a háztartás a téli időszakra járó fűtéstámogatást is kapjon, az eddig elérhető információk szerint elegendő lesz egyetlen kérvény és saját felelősségre kiállított nyilatkozat benyújtása is.

A kormány más támogatási programokkal is készül a télre

A kormány becslése szerint a mechanizmus összesen 524 ezer háztartás számára nyújthat segítséget, és az államnak összesen 389 millió lejébe fog kerülni. Arról egyelőre eltérő nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy konkrétan hány személy lehet érintett, Raluca Turcan munkaügyi miniszter egyik nyilatkozatában például 1 és 5 millió személyről beszélt, ami azért elég széles intervallum, de alapvetően inkább a „több millió” érintettről szólnak a nyilatkozatok.

A mechanizmussal kapcsolatban arra is számítani lehet, hogy a kormány az emelkedő energiaárak miatt hamarosan újabb, ideiglenes támogatási mechanizmust is bevezet. Florin Cîțu miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy az energiaügyi minisztérium dolgozik azon a javaslatcsomagon, amely révén villany- és gázszámla-támogatást vezetnének be a lakosság szélesebb körének támogatására.

Hogy mik lehetnek az új javaslatcsomag fontosabb pontjai, azt egyelőre csak nyilatkozatok alapján lehet összeollózni: Virgil Popescu energiaügyi miniszter korábban azt mondta, a támogatást az átlagjövedelmet vagy az átlagfogyasztást nem meghaladó háztartások kaphatnak a november 1. és március 31. közötti időszakban. Mint részletezte, Romániában 4,5 millió olyan háztartás van, amelynek az éves fogyasztása az átlagosnak tekinthető 1000 kWh alatt van, ami azt jelenti, hogy amennyiben a támogatásról szóló intézkedés valóban ezen feltételek alapján kerül elfogadásra, akkor akár 10 millió személy is részesülhet valamilyen formában villany- vagy gázszámla támogatásban. Az ehhez szükséges összeget a miniszter szerint a gázszolgáltatókra kivetett adókból, valamint azon vállalatok által fizetett osztalékból fogják finanszírozni, amelyekben az állam többségi részesedéssel rendelkezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!