Két kattintással megnézheted, hogy milyen beruházások vannak a településeden (2. rész)

2021. szeptember 7. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Recorder tényfeltáró portál munkájának köszönhetően minden beruházási tervről, annak forrásáról és határidejéről tudhatunk. Ezúttal Maros, Kolozs és Szatmár megye projektjeit fésültük át.

Mint ahogy már az első részben is beszámoltunk róla, a Recorder munkatársai elkészítették az ország minden megyéjére és településére vonatkozó beruházások jegyzékét . A szerzők mintegy 93 intézmény adataiból dolgozva összesen 14 ezer, 2023-ig tervezett beruházást írtak össze, így mindenki szemlézheti, hogy a saját településén milyen projektek zajlanak épp, mennyi pénzért és milyen forrásokból.

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy az adatokat április elsejéig gyűjtötték, így előfordulhat, hogy azóta módosultak bizonyos határidők vagy összegek. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a nagyvárosok esetében nem vették figyelembe az 1 millió lejnél kisebb értékű beruházási projekteket (hisz azt annyira nem érzékelik a lakosok, de például egy község 500 ezer lejes iskolafelújítása már komoly előrelépésnek számít, így a kisebb települések minden beruházását figyelembe vették), illetve kihagyták az országos és régiós szintű kezdeményezéseket is, mint amilyenek például az autópályák. Az adatbázisban ugyanakkor nem szerepel olyan tervezet, amely az országos helyreállítási terv része lenne, mivel azt még nem hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Maros megye: összesen 2,4 millió lej megy beruházásokra, ami kétszerese például a Kovászna megyei projektek értékének

Maros megyében sem változik az országos trend: a legnagyobb prioritást a közúti infrastruktúrával kapcsolatos beruházások kapják, de jelentős számú beruházás van a a víz- és csatornahálózat felújítására, bővítésére, illetve az oktatási intézmények korszerűsítésével kapcsolatban is.

Marosvásárhely: több mint 667 millió lej beruházásokra (megyei 1.)

– a térképen 691,4 millió lej szerepel, viszont ide van sorolva egy hatalmas víz- és csatornahálózattal kapcsolatos projekt, amely nem a városi önkormányzathoz tartozik

Marosvásárhelyen a leglátványosabb beruházási tételek a városi tömegközlekedésre vonatkoznak, a kimondottan környezetvédelmi intézkedésekre vonatkozó tételt egyelőre az Azomureş kombinát ülepítő medencéjének ökologizálása meríti ki. Érdekesség továbbá, hogy a tervek szerint megszépítenék a köztereket a város központjában, de a különböző negyedekben is.

A nagy tételek között szerepel továbbá egy olimpiai méretű uszoda is, amelyet már átadtak, viszont a működtetéséhez szükséges finanszírozás (költségvetési forrásokat kell biztosítani) és személyzet hiányában egyelőre még nem lehet használni.

Dicsőszentmárton: 95,3 millió lej a beruházásokra összesen (megyei 2.)

A megye második helyezettje a beruházások terén enyhén meglepetésnek számít . A város amellett, hogy részt vesz a már fentebb említett, megyei szintű víz- és csatornahálózattal kapcsolatos projektben, hatalmas közúti projekttel került fel a megyei dobogóra: partnerségben a többi érintett önkormányzattal, egy 142 millió lejes projektbe fogtak, melynek célja, hogy feljavítsák a Nyárádtőt, Mikefalvát és Dicsőszentmártont összekötő útszakaszt, melyet 2022 végéig kellene befejezni. A beruházást EU-s forrásokból végeznék el. Továbbá két nagyobb projektet, egy 20 és 17 millió lejes beruházást fognak megvalósítani, amelyek célja a településen működő oktatási intézmények rehabilitációja, szintén EU-s forrásokból.

Segesvár: 95 millió lej beruházásokra összesen (megyei 3.)

Ebben a városban szintén a közúti infrastruktúrára írták ki a nagyméretű beruházásokat:

1. Segesvárt és a Szeben megyei Szentágotát összekötő útszakasz felújítására 118,6 millió lejért, EU-s forrásokból, melyet a terv szerint 2022 októberéig befejeznek;

2. Építenek egy új hidat, amely a Nagy-Küküllőt íveli át: ezt országos támogatásból, 2022 december végére kell elkészíteni.

Ezen kívül szerepel a projektek között még a közvilágítás modernizálása, melyet 10 millió lejből, EU-s forrásokból oldanának meg 2023. február 28-ig.

A megyében beruházások terén Apold következik, majd sorban: Marosludas, Szászrégen, Nagysármás, Nyárádtő, Mikefalva és Vámosgálfalva.

Kolozs megye: 7,84 milliárd lej a megyében összesen

A megye adatlapjára kattintva feltűnik, hogy a térkép kissé eltér az eddig vizsgált megyékéhez képest: három „régióban” kékes színű a térkép (ami a nagyobb értékű beruházások tömegét jelöli), máshol fehér. Nyilván ez nem jelenti, hogy Kolozsváron, Tordán és Désen kívül nem lennének más településeken nagyobb beruházások, hanem egyszerűen ezek a nagyvárosok jóval fölülmúlják a többi települést. Kolozs megye egyébként Bukarest mögött az országos második helyre került, ami a beruházások mértékét illeti.

Ami szintén érdekesség, hogy a megyében nem a közutak javítására megy a legtöbb beruházási költségvetés, hanem a víz- és csatornahálózatok korszerűsítésére.

Kolozsvár: több mint 1,8 milliárd lej beruházásokra összesen (megyei 1.)

Nem mondunk azzal újat, ha leírjuk, hogy a megyeközpont milyen nagy „húzóerőnek” számít a környéken. A legnagyobb értékű beruházásokat itt is a tömegközlekedésnél találjuk, mivel folyamatosan zajlik a buszok/trolik/villamoskocsik cseréje. A másik nagy tételnek számít a Szamos-part felújítása, elképesztően nagy projekteket készítettek arra, hogy a Kis-Szamos környékét teljesen átalakítsák: gyalogos- és bicikliutakat építenek, továbbá nagyon komoly árvízvédelmi intézkedések is zajlanak. Amit még fontosnak találtunk kiemelni, hogy milyen költséges a Főtér környékén található épületek „átvizsgálása és kártékony élőlényeinek kiirtása”, de nem tudunk elmenni a számtalan útjavítás mellett sem.

Az alábbi táblázatban kiválogattuk a legkiemelkedőbb projekteket, közöttük van olyan is, amelyet a megyei önkormányzat, illetve más gazdasági szereplők pályáztak, nem csak a városi önkormányzat:

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE. A színkódokat hasonlóképp kell értelmezni, mint a marosvásárhelyi projekteknél.

Egyéb információkat ITT lehet olvasni.

Torda: 538,4 millió lej összesen a beruházásokra (megyei 2.)

A város jelentős összeget szán arra , hogy a közlekedést, a „városi mobilitást” modernizálják több negyedben is: a város nyugati és keleti részén, az ipari negyedben és a központban is. Ami szemet szúr, hogy a Postarét utcában található veszélyes hulladéktároló rehabilitációjának projektjén belül már csak a projekt „bepozicionálása” 94 millió lejbe kerül. A beruházásra szánt összegek szempontjából jelentősnek számít ugyanakkor a tordai Aureliu Manea színház felújítása, egy modern sportközpont felépítése és egy új park kialakítása Vitéz Mihály havasalföldi fejedelem sírjánál.

Dés: 344.2 millió lej beruházásokra összesen (megyei 3.)

Désen a nagyobb beruházások főként a közlekedési infrastruktúra javítását és a tömegközlekedés feljavítását célozzák, de például közel 10 millió lejes beruházással modernizálják a közvilágítást is. Az itteni beruházások közül érdemes kiemelni a szabadidős tevékenységekre alkalmas központ, illetve egy kulturális központ kiépítését is. Zöld projektként a Bungăr erdő egy részének parkosítását célozta meg a helyi önkormányzat, melyre több mint 13 millió lejt költenének EU-s forrásokból.

Kolozs megyében a beruházások értékét tekintve negyedik helyen áll Aranyosgyéres, azt követi sorban: Bonchida, Szamosújvár, Vajdahunyad, Székelyjó, Alsójára és Körösfeketetó.

A Recorder összesítőjében jócskán találunk megyei szintű projekteket is, melyek közül a legnagyobbnak számít a Kolozs és Szilágy megyét érintő víz- és szennyvízhálózat rendszerének fejlesztésére kiírt regionális projekt. Erre összesen 1,9 milliárd lejt pályázott az Apă Arieș S.A. EU-s alapokból. Ugyanez a cég több mint 717 millió lejes beruházással pályázott Torda és Aranyosgyéres víz- és szennyvízhálózatának felújítására. A többi projekt többnyire megyei utak modernizálására, javítására vonatkozik.

Szatmár megye: 4 milliárd lej a megyében összesen

Még az első összeállításunkban kiemeltük, hogy országos szinten igen kiemelkedő helyen szerepel Szatmárnémeti a beruházások tekintetében, a városok szintjén második helyen áll Bukarest mögött, lepipálva Temesvárt és Kolozsvárt is. Szatmárnémeti beruházásokra szánt összege a megye kiadásainak több mint felét teszi ki, a második helyen álló Nagykároly messze elmarad a beruházásokra szánt 181 millió lejével. Érdekesség még, hogy a víz- és csatornahálózatok, valamint az útjavítások után a környezetvédelmi intézkedésekre megy a legtöbb pénz a megyében.

Szatmárnémeti: 2,2 milliárd lej beruházásokra összesen (megyei 1.)

Ahogy Kolozsvár esetében is láthattuk, itt is vannak olyan projektek, melyet a megyei önkormányzat, illetve más gazdasági szereplők pályáztak. Egészen hatalmas költségvetésű projektet írtak az északnyugati régió víz- és szennyvízhálózatának megújítására, és a szennyvíztisztító rendszer modernizálására, de nagyon sok pénz jut a kerülőút megépítésére, valamint „egészségmegőrzésre” Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Utóbbi projektnek a célja, hogy javítsák az egészségügyi szolgáltatást a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 14 osztályán, kibővítik a kórházat és modern orvosi eszközöket szereznek be. Lényegében ezek a nagyméretű beruházások helyezik dobogós helyre a várost.

A legfontosabb projektek:

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE.

Nyitókép: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala/Fb

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!