Globális minimumadó: van esély rá, hogy mindenhol egyformán adózzanak a gigavállalatok?

2021. július 19. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU és az USA egymással karöltve állítanák meg az offshore cégeket. Magyarország nem örül, Romániának inkább csak a „néző” szerep jut.

Az elmúlt hetek egyik kiemelkedő témája volt, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által vezetett tárgyalásokon már 130 ország bólintott rá a globális minimumadó bevezetésére. A különböző médiaorgánumok címlapjain gyakran láthattuk, hogy „az egyik legfontosabb megállapodás született meg a nemzetközi adózás terén”, amely óriási lépés lehet az „igazságosság és méltányosság” tekintetében.

A kezdeményezés mechanizmusának lényegét röviden talán úgy lehetne összefoglalni, hogy az óriásvállalatok (mint például a Google vagy a Facebook) leányvállalatai – a tervezet elfogadása esetén – kötelesek lesznek a globális szinten elfogadott, minimális 15%-os társasági adókulcs szerinti adófizetésre minden olyan államban, ahol tevékenységet folytatnak. Jelenleg ugyanis a társasági adót a vállalatok székhelye alapján fizetik be, még akkor is, ha a termelés nagy része nem abban az államban történik, ahová be vannak jegyezve. A minimumadó mechanizmusa tehát igyekszik olyan szinten „igazságosságot” teremteni, hogy a globális vállalatok is „kivegyék a részüket” az adózásból, hadat üzenve az offshore cégek gondtalan működésének.

Az elképzelés ígéretes lehet, de a viták miatt ilyen globális szintű megállapodást nehéz lesz kőbe vésni. A nagy lendület ellenére az első számú kérdés ugyanis, hogy egyáltalán mennyire van esély a globális minimumadó bevezetésére.

„Az esély létezik, habár a tapasztalatok is azt mutatják, hogy egy nehézkes és elhúzódó folyamatról van szó. A globális adózás kérdése több évre, sőt, több évtizedre visszanyúló folyamat, melynek létjogosultsága szorosan kapcsolódik a globális gazdaság kérdéséhez” – kezdte érvelését Székely Imre , a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar Magyar Intézetének távoktatási igazgatója, akit arra kértünk, hogy fejtse ki meglátásait a globális minimumadó bevezetésének mechanizmusairól.

„A piaci szervezés (akár kisebb léptékű, akár globális) tudjuk jól, nem tökéletes, amin javíthat egy bürokratikus hatalom. Mindaddig, amíg a piaci kudarcok méretei kisebb léptékűek, egy állam képes ennek kezelését legalább részben elvégezni. A nagyvállaltok megadóztatása esetében azonban az adott probléma globális méretű, és ezen a szinten már nem létezik olyan bürokratikus hatalom, amely tudná ezt kezelni. Egyetlen járható út van, az államközi egyeztetés és megállapodás. Ide érkeztünk el most 2021. július elején, amikor a világgazdaság több mint 90%-át kitevő államok közössége megállapodott a globális minimumadó értékéről. Ennek azonban csak akkor lesz jogi vonzata, ha az államok – a megállapodás szellemében – megváltoztatják saját adórendszerüket, ami tovább odázhatja a tulajdonképpeni alkalmazást” – véli a szakértő.

Mint kifejtette, a 15%-os adókulcs nem magas, számos országban már eleve ennél magasabb az értéke. Viszont vannak olyan országok, ahol a megállapodások során meghatározott minimum alatt van a társasági adó szintje, ezek az országok értelemszerűen (egyelőre) távolmaradtak a megállapodástól. Az EU országai közül Írország és Magyarország sorolható ebbe a kategóriába, kettejük közül, globális szempontból Írország tekinthető jelentősebb szereplőnek, ugyanis a digitális világot mozgató cégek ismert szereplői telepedtek meg ebben az országban.

Itt zárójelben, érdekességként érdemes megemlíteni, hogy például a magyar pénzügyminiszter (a svájcival karöltve) milyen keményen nekiment a 15%-os minimumadóról szóló megállapodásnak. A magyar pénzügyi tárca által kiadott közlemény szerint Varga Mihály hibának tartja az adózás kiiktatását a nemzetgazdaságok közötti versenyből, hiszen Magyarország számára a 9%-os adókulcs komoly termelői beruházásokat jelent, ennek megváltoztatása pedig komoly versenyképességi problémákat vet majd fel.

A megállapodásnak két tényező is kedvezett

Székely Imre szerint a minimumadóról szóló megállapodás létrejöttét két fontos tényező is elősegítette. Az Amerikai Egyesült Államok új adminisztrációjának egyik kiemelt programjához tartozik, hogy emelik a társasági adózást (21%-os szintről, 28%-ra, miután Trump idején ez a 35%-os szintről csökkent le). Ugyanakkor, az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek az európai államok közösségi kiadásai is, amit rövid távon kölcsönfelvétellel lehetett teljesíteni, tehát megugrottak az államadósságok. „Az államadósság problémájának kezelésében ugyan a most fellángoló infláció némileg segítséget nyújt, de ez nem egy fenntartható kezelési mód, azaz szükség van a bevételi források bővítésére is” – mondta a BBTE oktatója.

Romániára és a közép-kelet-európai régió kisebb gazdaságaira rövid távon nincs nagy hatása

Székely Imre elmondta, hogy a régió gazdaságait rövid távon érdemben nem érinti ez a megállapodás. Egyrészt azért, mert például Romániában az adókulcs a globális minimumnál enyhén magasabb, 16%-os, másrészt nem mindegyik ország vesz részt a megállapodás alkalmazásában. Például Bulgáriában a társasági adókulcs egyelőre a minimum szint alatt van (10%), amennyiben ennek emelésére kényszerülnek, akkor az ország megteheti, hogy a multinacionális vállalatokra gyakorolt negatív hatást más adók kedvező kiigazításával ellensúlyozzák, mivel a jelenlegi megállapodás azokról nem rendelkezik (pl. a munkavégzést terhelő adók és járulékok).

Dan Bădin , a Deloitte Romania szakértője is úgy véli , hogy Románia lényegében a „néző” szerepét tölti be a globális minimumadó folyamataiban, a helyi piacon működő globális vállalatok esetében csak minimális változásokról lehet beszélni. Ilyen előnyös hatás például, hogy a megegyezés szerint a globális vállalatok a profit után is kell majd hozzájárulást fizessenek az államnak, anélkül, hogy egyáltalán jelen lennének a piacon.

Bădin szerint Románia szempontjából sokkal több izgalmat hozhat

a digitális gazdaság megadóztatása körüli kérdés, ami szintén az OECD napirendjén szerepelt a globális minimumadó mellett, előbbiről azonban még nem született megállapodás.

A digitális gazdasági adóztatásról egyelőre annyit lehet tudni, hogy az EU a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk rendezésének fedezésére alakítaná át a költségvetését, melynek egyik hangsúlyos eleme épp a digitális üzleti modellek megadóztatása lenne.

„Az EU új, saját bevételei egyrészt a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében a károsanyag kibocsátás visszaszorítása-, másrészt a méltányos közteherviselés támogatása érdekében a multinacionális vállalatcsoportok által az EU-ban végzett üzleti tevékenységek megadóztatása kapcsán kerülnének begyűjtésre. Utóbbi az OECD legújabb, még kidolgozás alatt álló, adóalap erózió elleni tervei alapján a digitális üzleti modellek megadóztatását, illetve a techóriásokat és más nemzetközi nagyvállalatokat célzó minimum társasági adókulcs bevezetését jelentené” – magyarázza a tavalyi fejleményeket a magyarországi Deloitte .

Bár a globális minimumadó bevezetése közös érdek eredménye, a digitális gazdasági adóztatást már nagyon nem támogatnák az amerikaiak, lévén az új adózási rendszer elsősorban az amerikai techóriásokat érintené hátrányosan. Washington még korábban kijelentette: ha az EU bármilyen közös konszenzus nélkül, öntörvényűen hoz lépéseket ilyen téren, akkor az nagyon súlyos kereskedelmi következményekkel járhat.

„Amerika szempontjából végül jól jött a minimumadóról szóló megállapodás és az azt kísérő megegyezés, miszerint az EU (egyelőre) lelassította a digitális gazdaság adóztatásának kérdését, annak érdekében, hogy segítse a globális minimumadóhoz kapcsolódó jogszabályok nemzeti elfogadásának folyamatát. De várhatóan ez a kérdés még ősszel újra napirendre fog kerülni, akkor az EU joggal várhatja majd el, hogy az amerikaiak álláspontja nagyobb rugalmasságot mutasson” – mutatott rá Székely, amikor arról kérdeztük, hogy miként kell értelmezni a téma kapcsán felmerülő USA-EU konfliktust.

A fejlemények tehát azt mutatják, hogy az Európai Unió jegeli a digitális adóztatás témáját a globális minimumadó folyamatának serkentésére, valamint az esetleges kereskedelmi háború elkerülésére való tekintettel. A konkrét fejleményekre és hatásokra valószínűleg akkor érdemes majd visszatérnünk, amikor ezeket a meccseket minden téren lejátsszák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!