Legalább 2 milliárd lej csorog az államkasszába, pedig azt a civilek is megkaphatnák

2021. július 11. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ módosítaná a civil szervezetek támogatási mechanizmusát, mivel a jogi személyek részéről nagyon gyenge a támogatási hajlandóság. Miklós Zoltánt, a tervezet ötletgazdáját kérdeztük a részletekről.

Az alapítványok és egyesületek támogatására már létezik egyfajta támogatási mechanizmus Romániában. A jelenleg hatályos törvény értelmében a magánszemélyek a már befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát felajánlhatják egy civil szervezet támogatására, a jogi személyek pedig adóalapjuk 20 százalékát fordíthatják erre a célra.

„A mostani rendszer a módosítás után továbbra is fennmaradna, az újdonság lényegében annyit tesz, hogy a jogi entitások esetében is szeretnénk a magánszemélyek gyakorlatát behozni, azaz, hogy tavasszal, utólagosan is átirányíthassák az adóalapjuk egy részét a civil szervezetek felé” – mondta a képviselő, mikor arra kérdeztünk rá, hogy milyen újdonságokkal egészítenék ki a már működő támogatási rendszert.

„Az eddigi gyakorlat szerint a magánszemélyek minden tavasszal kérvényezhették, hogy az azt megelőző évi jövedelemadójuk 3,5%-át a 230-as nyomtatvány benyújtásával valamilyen civil szervezet kaphassa meg. Ehhez hasonlóan a jogi személyek, a profitadót fizető entitások is felajánlhatják a profitadójuk 20%-át, ami nem lehet több az árbevételük 7 ezrelékénél. A mikrovállalkozások esetében ez a mikroadójuk 20%-át jelenti” – pontosított Miklós.

Mint kifejtette, a probléma az, hogy a jogi személyek év közben nem élnek ezzel a szponzorálási lehetőséggel, mert nem tudják előre kiszámítani, hogy mennyire lesz nyereséges vagy veszteséges egy év alatt a vállalkozás, ezért inkább az adójuk teljes összegét az államnak adják.

A javaslata tehát arról szól, hogy ezek a cégek ugyanúgy tavasszal, az éves mérlegek benyújtásával egy időben írhassák le adójukból a szponzoralapot, mikor pontosan tudják, hogy mennyi a végleges profitjuk, és mennyit tesz ki a profit után számított adójárulék – mondta Miklós.

Hozzátette: a támogatási formátum önmagában tehát nem változna, hanem egy új gyakorlati lehetőséggel bővítenék. „Azt szeretném, hogy a cégek visszamenőleg, a már befizetett adójukat is átirányíthassák. Egyszerűen megkötnének egy szponzorálási szerződést, ezt a megállapodást pedig a civil szervezet letenné az adóhatóságnál, azok pedig utólag utalnák az összeget” – részletezte.

A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy egy jogi személy 7 évre előre leírhatja a szponzoralapját. „Én ennek szeretnék egyfajta tükröt állítani, hogy visszamenőleg is lehessen utaltatni, ugyanúgy 7 éves periódusra. Természetesen az eddigi évekre ezt már nem lehet alkalmazni, de ha a törvényhozók jóváhagyják a módosítást, akkor a 2022-es év mérlegével egy időben, tehát 2023-tól már ez a mechanizmus is érvénybe léphet” – magyarázta az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője.

Legalább 2 milliárd lejnyi pénz csorog az államkasszába, pedig azt a civilek is megkaphatnák

Miklós elmondta, kikérte a pénzügyminisztériumtól a hivatalos adatokat, és ott az látszik, hogy a profitadót fizető cégek esetében ennek a szponzoralapnak a kihasználása körülbelül 40%, a mikrocégek esetében ez az arány sokkal rosszabb, valahol 15-20% körül mozog. A képviselő szerint, ha ezeket az arányokat számszerűsítjük, akkor körülbelül 2 milliárd lej potenciális szponzoralap megy az államkasszába a civil szervezetek támogatása helyett.

Ez a támogatási rendszer egyelőre nem függ össze az ifjúsági és sportminisztérium TAO-támogatásával

„Én is a sajtóbóltájékozódtam az elképzelésről, miszerint a sportminisztérium főleg a kiemelt sportágak támogatására állítana fel egy támogatási rendszert. Egyelőre még nem tudom, hogy a TAO-támogatást milyen adónemből hoznák le, szóval nem tudok párhuzamot vonni az én kezdeményezésemmel” – mondta a képviselő arra a kérdésünkre, miszerint mennyire van párhuzam a civil szervezetek támogatására irányult módosítások és Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter bejelentése között.

Miklós Zoltán ugyanakkor elmondta, ettől függetlenül elképzelhető, hogy a tervezetük elolvasása után lesznek majd közös elemek, sőt, az is lehet, hogy a TAO-támogatások rendszere felülírja az ő javaslatukat.

„Az egész támogatási rendszer módosításának ötlete már akkor megfogalmazódott bennem, amikor az Sepsi SIC elnöke voltam. Akkor tapasztaltam és láttam, hogy milyen nehézkesen működik a magánszféra hozzájárulása és szponzorálási eljárása. Én úgy gondolom, hogy egyáltalán nincs rendjén, hogy a különböző kulturális és sportegyesületeket konkrétan az önkormányzatok viszik a hátukon. Ha ők nem pumpálnak bele milliárdokat, akkor nincs A ligás kézilabda és kosárcsapat az országban. A foci esete más, mert ott még vannak TV-s jogokból származó bevételek. Én úgy látom, hogy ezt a terhet valamiféleképpen meg kell próbáljuk levenni az önkormányzatok válláról” – vallotta be Miklós Zoltán, mikor arra kértük, hogy reagáljon a kezdeményezés hírére érkező kritikákra, miszerint az RMDSZ célja csupán annyi, hogy a saját holdudvarukba tartozó egyesületek számára könnyebben támogatást biztosítsanak.

„Egyáltalán nincs szó ilyen hátsó szándékról. Én már a kampány kezdete óta készülök erre a lépésre, hiszen 9 évig voltam elnöke a sepsiszentgyörgyi klubnak. Az ottani tapasztalatokra akarok választ adni” – fejtette ki Miklós Zoltán.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!