Könnyítés helyett inkább bonyodalmakat okoz, hogy már nem kötelező munkaköri leírást készíteni a kis cégeknél

2021. június 25. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sem a vállalatoknak, sem a munkavállalóknak nem kedvez a kormány „könnyítése”. Mit javasol a szakértő az alkalmazottaknak?

Egy április végén elfogadott sürgősségi kormányrendeletnek köszönhetően megszűnt a munkaköri leírás és a belső szabályzat megfogalmazásának kötelezettsége a legtöbb 9 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások esetében. A becslések szerint mintegy 450 ezer céget érintő változásokról inkább a módosításokat üdvözlő véleményekkel lehetett találkozni a sajtóban. Ebben a cikkben a „könnyítések” árnyoldalait tekintjük át, hiszen a módosítások munkajogi szempontból számos bizonytalanságot eredményeztek.

Mi változik pontosan a sürgősségi kormányrendelettel?

Az említett, 2021 évi 37. számú sürgősségi kormányrendeletet tulajdonképpen a Munkatörvénykönyv módosítása érdekében fogadta el a kormány. A jogszabályhoz mellékelt indoklásban az szerepel, hogy a világjárvány munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatásait kívánják a hatóságok ellensúlyozni azzal, hogy az érintett kisvállalkozások esetében megszüntetik a belső szabályzat elkészítésére és a munkaköri leírás megfogalmazására vonatkozó kötelezettséget. A Munkatörvénykönyv rendelkezései (241-246 cikkek) ugyanis korábban minden munkáltató számára kötelezővé tették azt, hogy a vállalat működésének megkezdésétől számított 60 napon belül elkészüljön a belső szabályzat. Az elfogadott sürgősségi kormányrendelet ezen kötelezettség alól menti fel a kisebb vállalkozásokat.

Szakmailag megkérdőjelezhető intézkedések születtek

Az általunk megkérdezett szakértő ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az elfogadott módosítások munkajogi szempontból visszás helyzeteket is eredményezhetnek. „Szakmailag megkérdőjelezhető, hogy a belső szabályzat elkészítésétől való eltekintés indokolt-e, ugyanis annak jól meghatározott szerepe van a munkaviszony dinamikája szempontjából” – nyilatkozta megkeresésünkre dr. Vallasek Magdolna, a Sapientia EMTE jogtudományi intézetének oktatója, aki szerint mindkét fél számára előnyöket hordoz az, ha egy intézményen belül világosan meghatározott szabályok alapján kell, illetve lehet eljárni.

A szakértő szerint a módosítások első látásra könnyítést jelentenek a munkáltatónak, hiszen egy ilyen szabályzat megfogalmazása bonyolultnak tűnhet, különösen HR-szakember hiányában. A szakmai véleménye ennek ellenére mégis az, hogy a „könnyítések” a munkáltató helyzetét is meg tudják nehezíteni, és az is nyilvánvaló, hogy az alkalmazott számára is hátrányos helyzetet teremthet a „zavarosban halászás”.

Vallasek Magdolna rámutatott, azt is fontos kiemelni, hogy a sürgősségi kormányrendelet csak részben szüntette meg az érintett munkavállalók kötelezettségeit, hiszen amennyiben a (a 17(4¹) cikk alapján) a munkavállaló írásban kérvényezi, a munkáltatónak továbbra is kötelessége közölni az adott alkalmazott munkaköri leírását. Elmondta: jó, ha minél több érintett munkavállaló él ezzel a lehetőséggel.

Már csak azért is, mert ahogy azt Vallasek Magdolna kifejtette, a munkaköri leírás jelentősége abban fogható meg, hogy a munkavállaló feladatainak pontos felsorolása mellett tartalmazza azt is, hogy az adott munkavállaló az intézményen belül kivel szemben áll alá- vagy mellérendeltségi viszonyban. Ennek ismerete egyrészt elősegíti a munkavégzés hatékonyságát, de nagy szerepe van abban is, hogy a munkavállaló ne kövessen el fegyelmi vétséget, hiszen a munkáltató jogszerű utasításainak figyelmen kívül hagyása szankciót vonhat maga után – magyarázta.

Miért okoznak bizonytalanságokat a könnyítések?

A szakértő példákkal támasztotta alá, hogy a módosítás több szempontból is inkább csak bizonytalanságokat eredményez. Elmondta, a Munkatörvénykönyv meglehetősen precízen szabályozza a munkáltatói felmondás eseteit, a belső szabályzat, illetve munkaköri leírás hiánya pedig két esetben is fontossá válhat: a fegyelmi vétség miatti felmondás, és a szakmai alkalmatlanság miatti felmondás esetében.

  • A munkaszerződés a Munkatörvénykönyv szerint ugyanis felbontható fegyelmi szankcióként a munkafegyelmi szabályok, vagy a munkaszerződésben, kollektív szerződésben, belső szabályzatban meghatározott rendelkezések megsértésével.
  • Amennyiben a munkáltató szakmai alkalmatlanság miatt dönt a munkaszerződés felbontása mellett, a munkáltató számára a Munkatörvénykönyv előírja azt, hogy a felmondásra az alkalmazandó kollektív szerződés, vagy annak hiányában belső szabályzat által előírt értékelési eljárás szerinti előzetes értékelését követően kerülhet sor.

„A felmondási határozatot mindkét esetben a semmisség terhe mellett de facto és de iure (szerk. megj.: tehát tényszerűen és jogi szempontból is) indokolni kell. A jogellenes felmondás elleni védelem érdekében a Munkatörvénykönyv kimondja azt is, hogy a törvényes eljárás megsértésével elrendelt felmondás semmis, illetve munkaügyi vita esetében a munkáltató nem hivatkozhat a bíróság előtt a felmondási határozatba foglalttól eltérő tárgyi vagy törvényes indokokra” – részletezte Vallasek, rámutatva, hogy a munkáltatói felmondás esetében a belső szabályzat hiánya inkább bonyodalmakat okoz a munkaadónak.

Az is kérdéses, hogy miként fognak az érintett munkáltatók eleget tenni a fegyelmi szankciók alkalmazásával kapcsolatos kötelezettségeiknek. Mint arra Vallasek Magdolna rámutatott, fegyelmi szankciót a munkáltató csak a Munkatörvénykönyvben (247-252 cikkek) kötelezően előírt normák alapján alkalmazhat, azt is csak a fegyelmi eljárás lefolytatását követően (ami alól csak az írásbeli figyelmeztetés jelent kivételt). Zavaros helyzetet eredményez, hogy a törvény értelmében a fegyelmi szankciót elrendelő határozatnak a semmisség szankciója mellett tartalmaznia kell annak a pontosítását, hogy a munkavállaló a szakmai statútum, belső szabályzat, munkaszerződés, kollektív szerződés melyik pontját sértette meg magatartásával. Belső szabályzat nélkül ugyanakkor a munkáltató nem tud megfelelni ennek a kötelezettségének sem.

Az is visszás helyzetet teremt, hogy a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó rendelkezések értelmében már a munkaszerződés megkötését megelőzően tájékoztatni kell a munkavállalót az alkalmazandó kritériumokról (17. cikk e) pontja). „A tájékoztatási kötelezettség minden munkáltató esetében továbbra is fennáll! Mi alapján fogja ezt megtenni a munkáltató? Mivel ezek a kötelezettségei nem szűntek meg, továbbra is eleget kell tegyen nekik, hiába nem kell belső szabályzattal rendelkezzen” – hívta fel a figyelmet Vallasek, hozzátéve, hogy a most felsorolt példák mellett még számos problémára rá lehetne irányítani a figyelmet.

Ajánlott kérni a munkaköri leírást

„A Munkatörvénykönyv bevezetett módosításai lehet, hogy első látásra előnyösek a munkáltatónak, illetve kevesebb bürokratikus kötelezettséget jelentenek számára, azonban a teljes képet nézve inkább károsak a munkaviszony megfelelő működése szempontjából, mivel több kérdésben is ellentmondásos és zavaros helyzetet teremtett, illetve a Munktörvénykönyvön belül sincs feltétlenül összhang az egyes rendelkezések között” – mondta Vallasek. Hozzátette, az intézkedések legnagyobb veszélyét nem abban látja, hogy a munkáltatók ezentúl könnyebben bocsáthatják el vagy szankcionálhatják az alkalmazottaikat, hanem sokkal inkább abban, hogy a nem kellően tisztázott szabályozás miatt jóval nagyobb tere nyílik a munkaügyi konfliktusoknak, sokkal több munkaügyi perre kerülhet sor.

„Minden érintett munkavállalónak azt ajánlom, éljen azzal a jogával, hogy írásban megkapja a munkaköri leírását” – hangsúlyozta Vallasek, majd azt is kiemelte, hogy az új szabályozás természetesen nem tiltja meg az érintett munkáltatóknak azt, hogy továbbra is alkalmazzák a már meglevő érvényes belső szabályzatukat, és azt sem, hogy azok a munkáltatók, akik még nem rendelkeztek ilyennel, megírják a maguk belső szabályzatát. Ez ugyanis a munkavállaló mellett a munkáltatónak is érdeke.

Címoldali fotó: Israel Andrade/Unsplash

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!