Tényleg a nukleáris energiára kéne szavaznia Romániának? Az Euronews ennek járt utána

2021. június 18. – 18:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia új atomreaktorok építése mellett kötelezte el magát, miközben hatalmas vita zajlik arról, hogy a nukleáris energia zöld-e vagy sem.

Jelenleg komoly vita zajlik arról Európában, hogy a nukleáris energia zöld vagy nem zöld besorolást kapjon. A kérdésre adott válasz meghatározó lehet majd több ország gazdasági és energetikai jövőjére nézve is, hiszen Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország mellett Románia is úgy tervezeti, hogy hatalmas összegeket öl ebbe a technológiába. Ezzel szemben számos európai ország van, például Ausztria és Németország is, amelyeknél úgy vélik, mítosz, hogy a nukleáris energia jelentheti a kiutat a klímaválságból, a megoldást a megújuló energiforrások jelentik.

A témában az Euronews éppen Romániáról készített érdekes riportot, amelyben annak jártak utána, hogy a nagy szénfelhasználó országok, mint amilyen Románia is, képesek lesznek-e tisztábbá tenni az energiakeveréküket azáltal, hogy még több nukleáris energiát adnak hozzá. Azt a kérdést is feszegetik, hogy

Romániának a nukleáris energiára vagy a megújuló energiaforrásokra kéne szavaznia?

Az Euronews riportja emlékeztet, Románia a kommunista érában két atomreaktort is épített, mindkettőt Cernavodán. A Duna-menti kisvárosban a kanadai Candu6-technológiát alkalmazták, amely eltér a szovjetek által kifejletesztett, Csernobilban katasztrófához vezető módszertől. A tervek szerint Románia felújítaná a már meglévő reaktorokat, és két újat is építene, erről éppen 2020 őszén írt alá együttműködési szerződést Románia energiaügyi minisztériuma amerikai, kanadai és francia partnerekkel. A beruházás körülbelül 6 milliárd euróba kerülne.

A beruházás mellett érvelők szerint Románia ezek nélkül a fejlesztések nélkül nehezen fogja elérni a párizsi klímacélokat. A riportban megszólal Teodor Chirica , az atomreaktorokat működtető állami társaság, a Nuclearelectrica igazgatótanácsának elnöke is, aki szerint ahhoz, hogy Románia teljesítse a vállalásait, a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett az ország nukleáris programját is folytatniuk kell. Chirica szerint Románia energiaellátásának 18-20%-a származik nukleáris energiából jelenleg, de a tervezett beruházásokkal akár azt is el lehetne érni, hogy 2050-re ez az arány 30-35%-ra emelkedjen.

A Nuclearelectrica elnöke szerint a nukleáris energia zöld besorolásával kapcsolatos vitában kialakult két fő nézőpont közül az egyik főként politikai ideológia, a másik pedig elsősorban a tudományon alapszik. Míg a nukleáris energiát támadó országok jellemzően azt hozzák fel érvként, hogy egy atomerőmű építése költséges folyamat, és a működtetése során létrejövő radioaktív hulladék teljesen ellentétes a károsanyag-kibocsátást célzó elvekkel, a támogatók szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az atomerőművek közel nulla szén-dioxid kibocsátás mellett működnek, nagy mennyiségű, és kiszámítható energiatermelőnek számítanak, szemben a szél- vagy a napenergiával.

No, that's not #StarTrek , but a 700 MW #nuclear power plant. Doing some filming for @euronews in #Cernavoda . Using the Canadian Candu tech, the design is different from the disaster plant in Chernobyl. #Romania wants to build two more reactor units and upgrade existing ones. pic.twitter.com/XMhzoD2m8R

— Hans von der Brelie (@euronewsreport) June 9, 2021

Chirica szerint, ha előfordulna az a számukra „legrosszabb helyzet”, amely szeirnt a nukleáris energiát nem fogadná el zöld energiaként Európa, az még korántsem jelentené azt, hogy Románia nem építhet atomreaktorokat. A probléma inkább abból adódna, hogy egy ilyen helyzet azt vonná maga után, hogy Románia nem férne hozzá olcsó EU-s finanszírozáshoz az atomreaktorainak fejlesztéséhez, míg más, főleg megújuló energiával operáló területek igen. A versenyhátrány pedig félő, hogy rendkívül nagy hatással lenne minden atomenergia-projekt gazdasági kilátására. Tehát,

ha az EU ellenségesen lép fel a nukleáris energiával szemben, az Romániát terveire is mindenképp hatással lesz.

Ráadásul a téma a társadalom körében is nagyon vitatott. Lavinia Andrei , az antinukleáris mozgalomnak is nevezhető Terra Mileniul III Alapítvány elnöke például azon aggodalmának adott hangot az Euronews megkeresésére, hogy a közpénzek atomenergiába fektetése hátrányosan érintheti a megújuló energiatermelőket. Fennakadásokat jelenthet az is, hogy a klímaváltozás miatt a folyók vízhozama egyre kiszámíthatatlanabbá válik, miközben a folyóvíz nagyon fontos az atomerőművek hűtéséhez. A Duna is érintett, 2011-ben már volt példa arra, hogy az atomreaktorokat le kellett állítani a szárazság miatt. A Nuclearlectrica a felvetés ellen azzal védekezik, hogy az atomerőműnek mára olyan szivattyúrendszere van, amellyel ez a probléma kiküszöbölhető.

Az Euronews riportjában rámutat, Románia energetikai helyzetét az is bonyolítja, hogy a megújuló energiaforrások terén jelenleg nem tudunk akkora kapacitás-növekedést felmutatni, amelyek révén akár csak kis esély is mutatkozna arra, hogy a szél- vagy napenergia pótolhatná a nukleáris energia rendkívül nagy szeletét az ország energiamixében. Ezen a területen ugyanis rendkívül fontos a stabil jogi háttér, amivel az elmúlt években nagy gondok voltak. Példaként az úgynevezett zöld bizonylatok rendszerét hozzák fel, amely révén Románia pénzügyileg támogatta a megújuló energiatermelők fejlesztéseit. Az állami támogatás lehetősége nagyobb és kisebb méretű energiatermelők számára is vonzóvá tette a hazai megújuló energiák piacát a 2010-es évek közepén, a rendszernek azonban előzetes bejelentés nélkül, egycsapásra lett vége. A fejlemények hatására nagyon sok befektető vonult ki az országból, csak néhány nagy szereplő maradt, például a riportban is bemutatott, Aghigholban található szélerőmű-park, amelyet az olasz Enel működtet.

Jelnleg sok a kihívás, de a szél- és napenergiának nagyobb szerepet kellene vállalnia az ország energiakeverékében – állapítja meg még a nehézségek ellenére is Andrei Bucur , aki Románia első 100%-ban zöldenergiát szolgáltató szövetkezetének (Cooperativa de Energie) testületi tagja. Bucur példaként azt hozza fel, hogy Romániában másfél millió négyzetméternyi raktártető van, amelyeket napelemek telepítésére lehetne használni. Azt ugyanakkor ő is elimseri, hogy jelenleg semmilyen kormányzati támogatási rendszer nem segíti ezeket a szereplőket, emellett az áramhálózat kapcsolódási pontjainak gyérsége is komoly gondot okoz. „Románia szerintem áldott ország, hiszen bizonyos területein rengeteget süt a nap, és sokat fúj is a szél. Képesek vagyunk legalább megduplázni a megújuló energiaforrásokat Romániában” – mondja Bucur, majd egy olyan fotvoltaikus üzemet mutat meg az Euronews csapatának, amely ugyan elkészült, de nincs rácsatlakozva az áramhálózatra.

Így nem véletlen, hogy a riport azzal zárul, hogy a Cernavodai atomerőmű műszakvezetője, Costin Antonie a tökéletes energiakeverékről a következőt nyilatkozza: „Az első elem a nukleáris energia, ami az alap, hiszen mindig ott van, amikor szükség van rá. Aztán vannak a megújuló erőforrások, ezeket fenn kell tartanunk, sőt, a jövőben még többet kell befektetnünk ebbe a területbe. A probléma velük az, hogy nem mindig elérhetőek, amikor szükség van rájuk. Ezt pedig a nukleáris energia kompenzálja.”

Az Euronews Romániáról szóló riportját itt lehet megnézni:

A piac már nem finanszíroz atomerőmű építést?

Az új atomenergia kapacitások építésével kapcsolatos döntéseket azért is érdemes alaposan körüljárni, mert vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint az új atomerőművek akár 7,4-szer is többe kerülhetnek a szél- és napenergia létesítményeknél (a megtermelt energia szerint számolva), ráadásul az építési idejük is rendkívül hosszú, akár 15 év is lehet. Mark Zachary Jacobson , a Stanford Egyetem elismert tudósa ráadásul az egyik legfrisebb tanulmányában arra is felhívja a figyelmet, hogy az atomerőművek hosszú építési idejéhez köthető nagy karbon-lábnyomot eddig nem is igazán vették figyelembe az atomenergiáról létjogosultságáról szóló vitában.

Az is érdekes adalék, hogy miközben globálisan évek óta stagnál az atomerőművek kapacitása, addig a nap- és szélenergia is termelés is minden évben kétszámjegyű növekedést tud bemutatni. A globális villamosenergia-termelésben is régóta csökken a nukleáris energia részesedése: 1996-ban még 17,5 százalékot tett ki, 2017-ben viszont már csupán 10,3 százalékot. A Nukleáris-ipari Statisztikai Jelentés (World Nuclear Industry Status Report) szerint jelenleg új atomerúművekbe beruházni piaci alapon nem, csak állami támogatással lehet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!