Mivel magyarázható, hogy ekkora meglepetést okozott a román gazdaság?

2021. február 26. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Messze nem váltak valóra a tavalyi pesszimista jóslatok, és az összkép még kedvezőbb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy pocsék mezőgazdasági év volt tavaly. Bálint Csabát kérdeztük.

Tavaly messze nem zuhant akkorát a román gazdaság, mint amilyen mély visszaesésre a járvány kitörését követő korai prognózisok alapján számítottak a szakértők. Az összkép még kedvezőbb, ha 3,9%-os éves gazdasági visszaesésből kiszűrjük annak a hatását, hogy tavaly a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt nagyon rosszul sikerült a mezőgazdasági év Romániában – mondta el a Pénzcsinálók nak Bálint Csaba , a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, az Országos Statisztikai Intézet előzetes, még nem részletes adatai szerint a román gazdaság teljesítménye csak 3,9%-ot esett 2020-ban az előző évhez képest. A statisztikusok azt is közölték, hogy:

  • 2020 negyedik negyedévében nagy meglepetésre 5,3%-kal nőtt Románia gazdasága az előző, harmadik negyedévhez viszonyítva,
  • ha pedig a gazdaság 2020 utolsó negyedéves teljesítményét 2019 azonos időszakához viszonyítjuk, akkor bruttó értelemben 1,5%-os, szezonálisan kiigazítva 1,7%-os a csökkenés.

„A havi frekvenciáju gazdasági mutatókból kiindulva a negyedik negyedévben látott nagyon erős, 5,3%-os GDP növekedés nehezen magyarázható. Azt hiszem, hogy ha csak a gazdaság gerincére (szolgáltatószektor, ipar, építőipar) fókuszálunk, és kiszűrjük a mezőgazdaságot, az állami szektor és a nettó adók szerepét, akkor egy sokkal árnyaltabb összképet fogunk majd kapni a év végi teljesítményről, azonban ezekre a számokra még várni kell néhány hetet” – indított Bálint Csaba arra a kérdésre válaszolva, hogy mivel magyarázhatóak a kedvező GDP-adatok.

A szakértő emlékeztetett, hogy a mezőgazdaságnak rendkívül magas, 9%-ot meghaladó súlya van a harmadik negyedévben (július-szeptember), míg a negyedik negyedévben (október-december) ez az arány csak 2%-os. Ez azért fontos, mert Bálint Csaba szerint a meglepő negyedéves GDP-számok részben azzal magyarázhatóak, hogy tavaly nagyon rossz mezőgazdasági évünk volt, a harmadik negyedévben 30%-os volt az ágazat visszaesése, ami csaknem 3 százalékpontot nyesett le a gazdasági növekedésből. A negyedik negyedévben viszont a mezőgazdaság rossz teljesítményének negatív hatása sokkal mérsékeltebben jelentkezhetett, emellett Bálint Csaba szerint az is elképzelhető, hogy az állami szektor jó teljesítménye és a nettó adók is hozzájárultak a meglepetéshez.

Bálint Csaba a friss adatokkal kapcsolatban rámutatott, hogy a román gazdaság teljesítményének vizsgálatánál nem elhanyagolható szempont az sem, hogy világszinten is megfigyelhető volt az elmúlt évben a vezető gazdaságok vártnál gyorsabb helyreállása. A válságok mélysége ugyanis általában három fő tényezőtől függ:

  • (1) mekkora sokk éri a gazdaságot,
  • (2) mekkorák a sérülékenységek,
  • illetve (3) mekkora a döntéshozók mozgástere a költségvetési, valamint monetáris politikai döntéseket illetően.

Ami a sokk méretét illeti, Bálint szerint az elmúlt évben egy 2008-ashoz hasonló, vagy akár még nagyobb sokkról beszélhetünk. Sokat segített viszont, hogy a sérülékenység tekintetében Romániát 2020-ban jobb helyzetben érte a válság, mint 2008-ban: a háztartások megtakarításai magasabbak voltak, az eladósodottság pedig alacsonyabb, nem volt jelentős ingatlanpiaci lufi, és a pénzügyi szektor is sokkal egészségesebb, stabilabb lábakon állt. A harmadik tényezővel, a mozgástérrel kapcsolatban pedig arra mutatott rá, hogy miközben 2008-ban a költségvetés finanszírozása gyakorlatilag lehetetlenné vált és nemzetközi szervezetekhez kellett fordulni segítségért, most a nagyon magas költségvetési hiányt sikerült a piacról finanszírozni. Továbbá a monetáris politika is támogató volt, a kamatok mérséklődtek, az árfolyam pedig relatíve stabilitan alakult. Mindezek mellett az is segített, hogy az erős gazdaságokkal rendelkező államok nagy gazdaságvédelmi csomagokat jelentettek be a válság ideje alatt, aminek kedvező hatásai itthon is érződtek.

A jegybanki szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a meglepő román GDP-adatok vizsgálatánál fontos kiemelni, hogy a járvány Romániát a nagy visszaesést produkáló államokkal szemben kisebb késéssel érte, a tavalyi év első negyedéve így gazdasági szempontból viszonylag jól alakult. Szintén lényeges, hogy a román gazdaság struktúrája eltérő számos nyugati államhoz képest: a turizmus, a vendéglátás gazdasági súlya nálunk sokkal kisebb, mint például Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Horvátországban. Részben tehát ez is magyarázza azt, hogy Románia miért áll olyan előkelő helyen a gazdasági teljesítmény szerint felállított európai ranglistán.

GDP Infogram

Akár 5%-os növekedés is lehet idén

„A friss adatok fényében, és azt látva, hogy a magánszektor mennyire gyorsan tudott adaptálódni a járvány okozta nehézségekhez, a román gazdaság az előzetes várakozásoknál sokkal hamarabb, akár a 2021-es év második felében elérheti a 2019 negyedik negyedévi teljesítmény-szintet” – válaszolta Bálint Csaba a kilátásokkal kapcsolatos kérdésünkre.

Rámutatott arra is, hogy akár az 5%-ot meghaladó gazdasági növekedés is reálissá vált idénre. Ezt több tényezővel magyarázta: egyrészt az idei év a vártnál magasabb gazdasági aktivitási szintről indul, másrészt a tavalyi második negyedéves rekordvisszaesés az idei év szempontjából pozitív bázishatásként jelenik majd meg a számokban. Emellett a tavalyi pocsék év után egy átlagos mezőgazdasági teljesítménynek is nagy szerepe lehet a gazdaság növekedésében. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy bár a kilátások pozitívnak mutatkoznak, a kockázatok továbbra is rendkívül magasak. „A járványt nem győztük le, még érhetnek kellemetlen meglepetések. Az alapforgatókönyv ugyanakkor kedvezőnek néz ki” – tette hozzá.

A növekedési számokat a globális kontextus alakulása is jelentősen befolyásolhatja. Bálint Csaba rámutatott, hogy az Egyesült Államokban újabb gazdaságvédelmi csomag elfogadásán dolgozik a Biden-adminisztráció, aminek a végső formáját tekintve ugyan lehetnek változások, de amennyiben valóban elfogadásra kerül a program, annak hatásaként nagy löketet kaphat az eurózóna fő kereskedelmi partnerének számító amerikai gazdaság. Ugyan méretét tekintve a tavaly bejelentett Next Generation EU gazdaságfellendítési csomag kisebb az amerikainál, de szintén pozitív hatásai lesznek a gyakorlatba ültetésének, ahogy az is rendkívül lényeges a szakértő szerint, hogy Kína már rég ledolgozta a járvány okozta gazdasági visszaesést. „Amennyiben a várakozásoknak megfelelően valóban megvalósul ez a globális kontextus, az a román gazdaságra nézve is támogatóan fog hatni” – tette hozzá Bálint Csaba.

Bezavarhat az infláció?

Az Országos Statisztikai Intézet januárra 2,99%-os éves inflációt közölt. Arra a kérdésre, hogy ez mennyiben okozhat problémát a jövőre nézve, illetve mennyiben inti óvatosságra a jegybankot, Bálint Csaba elmondta, hogy a januári inflációs adatokkal kapcsolatban fontos azt is látni, hogy egy specifikus sokkról beszélünk, amelyet az energiaárak emelkedése okozott. „Nem azért nőtt várakozásokon felül az infláció, mert a gazdaság vagy a bérek elszálltak volna, hanem egy egyedi sokk szolgál magyarázatként. Ettől függetlenül a központi bank nagyon figyelmesen fogja követni az infláció alakulását. Azt is fontos megvizsgálni, hogy a korábban vártnál dinamikusabb gazdasági kilábalásnak milyen hatásai lehetnek az inflációs folyamatokra” – mondta Bálint Csaba.

Hozzátette: lehet örülni annak, hogy a gazdaság a vártnál jobban viselte az őszi járványhullámot, hiszen ez azt is eredményezi, hogy a kilábalás összességében gyorsabb lehet annál, mint amire korábban számítani lehetett.

Címoldali illusztráció: Rudi Skitterians/Pixabay

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!