Cseke Attila: minden miniszter elégedetlen; a fejlesztési tárca költségvetése növekedett

2021. február 13. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ miniszterét a csütörtök éjszaka bemutatott költségvetés-tervezetről kérdeztük. Gyorsinterjú.

A pénzügyminisztérium csütörtök éjszaka tette közzé Románia 2021-re szóló költségvetés-tervezetét. A fejlesztési tárca 7,15 milliárd lejből gazdálkodhat idén, és Cseke Attila miniszter arra hívja fel a figyelmet, hogy a szaktárca esetében a kiindulási összeg magasabb, mint tavaly volt. Gyorsinterjú a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium vezetőjével.

Az elégedetlen miniszterek közé tartozik, ahogy azt a román média is sugallta az elmúlt napokban? Kevés az a pénz, amit a fejlesztési tárca kapott?

Cseke Attila: – Minden miniszter elégedetlen, mindenki több forrást szeretne. A helyzet viszont az, hogy én szeretem az almát az almával hasonlítani, és nem az almát a körtével. Sok helyen ugyanis azt vettem észre, hogy az almát a körtével hasonlítják: a 2020-ban végrehajtott költségvetést az idei költségvetés-tervezethez viszonyítják. Ha a fejlesztési minisztérium mostani kezdeti költségvetését a tavalyi kezdeti költségvetéshez hasonlítjuk, az a következő számadatokat mutatja: tavaly a költségvetésben 5 milliárd lej volt előirányozva a fejlesztési minisztériumnak, most pedig 7,15 milliárd lej van. Ez 43%-os növekedés.

A fejlesztési minisztérium az elmúlt években jelentős költségvetés-kiegészítést kapott nyáron, hiszen ez az a szaktárca, ahol nagyberuházások folynak. Mi tehát 43%-os plusszal indítunk a tavalyi költségvetéshez képest, és nagyon sok tervünk, beruházásunk van. Egyetlen példát engedjen meg nekem, épp ma jelentettem be , hogy első fázisban elkészült a három típusprojektünk az új bölcsődeépítési programra. Az egyik prioritásunk ettől az évtől kezdődően az, hogy bőlcsődéket építsünk Románia-szerte, hiszen erre nagyon nagy az igény, és Románia nagy lemaradásban van más országokhoz viszonyítva.

Közben viszont elmarad a nyugdíjemelés, nem bocsátanak ki vakációs jegyeket, az egyetemisták ingyenes vonatozását is megvágja a kormány azzal az érvvel, hogy beruházásokra, fejlesztésekre van szükség. Mi az érv amellett, hogy ezek helyett a társadalmi kiadások helyett inkább a fejlesztési tárca költségvetése növekedjen?

– Azért, mert ennél a minisztériumnál elsősorban a gazdaság működése a tét. A fejlesztési tárcánál minden beruházásba, fejlődésbe fektetett állami közpénz 40%-a visszafordul az országos költségvetésbe adók és illetékek formájában. Másrészt, ezek a források munkahelyek, vállalatok fennmaradását és fejlődését jelentik. Azt eredményezik, hogy az emberek nem veszítik el a munkahelyüket, nem szorulnak rá az állam segítségére. A gazdaság működése szempontjából rendkívül lényeges, hogy a fejlődésre szánt összegek növekedjenek, és a fejlesztési minisztériumnál ebben az évben ez a dolog meg fog történni.

Az ígéretek szerint a fejlesztési tárca büdzséjét még kiigazítják az év folyamán, amennyiben erre szükség lesz. Ezt akkor lehet úgy is értelmezni, hogy nagy a nyomás önökön, jól kell teljesíteni a források elköltésében?

– A fejlesztési minisztérium a költségvetés végrehajtásában mindig is jó volt, és mivel ettől az évtől kezdődően minél több beruházást szeretnénk, biztos vagyok benne, hogy ebben a tekintetben rendben leszünk. A költségvetés-végrehajtásnál minden évben azt lehet látni, hogy vannak olyan minisztériumok, amelyeknek a költségvetése augusztusban jelentősen csökkent, a fejlesztési tárca pedig általában azok közé a minisztérium közé tartozik, amelyeknek nő a büdzséje az év második felében. Ez több mint valószínű, hogy ebben az évben is így lesz.

A fejlesztési minisztertől általában mindenki ígéreteket vár. Ön mit ígér, mire lesz elég ez a forrás? Milyen fejlesztésekre számíthatunk?

– Én ennek kapcsán azt tudom ígérni, hogy ahol még nem jártam – voltam Bihar megyében, Szatmár megyében, ma Háromszéken –, például márciusban Szilágy megyébe, áprilisban Hargita megyébe fogok ellátogatni, a helyi vezetőkkel közösen ott is feltérképezzük a helyi prioritásokat, és ezeket képviselni is fogjuk a minisztériumban. Háromszéken egy új tüdőkórház megépítését vállaltuk, hiszen Sepsiszentgyörgyön a megyei kórház pneumológiai osztálya egy nagyon régi épületben működik. Kézdivásárhelyen van egy helyi önkormányzati forrásból elkezdett uszoda-projekt, amelyet át fogunk venni a minisztériumhoz finanszírozásra és megvalósításra. Baróton 180 férőhelyes lelátóval ellátott sportcsarnokot fogunk építeni.

Érzékelhető volt, hogy nagyon nehezen született meg a költségvetés-tervezet. Várhatóak még kemény tárgyalások, nagyobb fordulatok?

– Ebben a tekintetben nem szaladnék előre, hiszen jövő hét elején, amikor koalíciós megbeszélés lesz, véglegesítődik ez a költségvetés-tervezet. Valószínűleg jövő hét szerdán kerül elfogadásra a kormányban, és onnan kerülhet a parlamentbe.

Címoldali fotó: Cseke Attila Facebook oldala.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!