Villamosenergia-piac liberalizálása: kedvezményeket adhatnak a szolgáltatók

2021. január 22. – 22:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak újdonságok az ügyben, erről kérdeztük az ANRE alelnökét. Elmagyarázta azt is, hogy milyen lényegi különbség van a szabadpiaci és az általános szolgáltatások között.

Szerdán hagyta jóvá az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) azt a módosító rendeletet, amellyel némiképp változtak a villamosenergia-piac liberalizációjával kapcsolatos folyamatok.

2021 január elsejétől teljesen liberalizálták a romániai elektromosenergia-piacot, ami azt jelenti, hogy 5,8 millió háztartási ügyfélnek kell kötnie szabadpiaci szerződést egy kereskedővel, vagy választhatják azt a lehetőséget is, hogy maradnak az általános szolgáltatásokkal, és vállalják az ezzel járó esetleges drágulásokat. A Pénzcsinálók külön tárgyalta korábban, hogy pontosan milyen körülmények között merülhet fel az árak növekedése, illetve külön szájbarágót is készítettünk a legfontosabb tudnivalókról.

A legújabb fejleményekről Nagy-Bege Zoltánt , az ANRE alelnökét kérdeztük, aki kifejtette: radikális változás nem történt, csupán annyi, hogy próbáltak könnyíteni a szerződéskötések folyamatán, kötelezték a kereskedőket a lakosság széleskörű tájékoztatására, ugyanakkor lehetőséget teremtettek arra, hogy a szolgáltatók bizonyos kedvezményeket adhassanak a fogyasztóknak:

„1. Az elkövetkezendő 6 hónapban (június 30.-ig) minden számlával érkezni fog egy űrlap, amivel lényegében egyszerűsíteni fogjuk a szerződéskötést és mérsékeljük a kapcsolattartó központoknál a zsúfoltságot. A határozat értelmében az űrlapon minimum két árajánlatot kell feltüntetniük a szolgáltatóknak, amelyekkel megjelölik az általuk kínált legjobb szabadpiaci árat, illetve az általános szolgáltatói árat, de ezek mellett természetesen egyéb ajánlatokat is kínálhatnak. Az űrlapot a szolgáltatók a számla mellett csatoltan küldik ki, postai, vagy elektronikus úton. A fogyasztónak tehát nincs más tennivalója, mint kipipálni a számára legmegfelelőbb ajánlatot, azt dátumozza és aláírja, majd visszajuttatja a szolgáltatójának e-mailen, postai úton, vagy akár személyesen. Ezzel az űrlappal gyakorlatilag már alá is írt, meg is történik a szerződéskötés. A továbbiakban pedig nem kell semmilyen ügyintézést vállaljon a fogyasztó, tehát ilyen módon próbáltuk ezt az egész szerződéskötési procedúrát leegyszerűsíteni.

2. Ugyanakkor arra is köteleztük a szolgáltatókat, hogy egész évben tájékoztatókat küldjenek ki a fogyasztóknak: mit jelent a villamosenergia-piac liberalizációja, mit kell tenniük stb.

3. A harmadik módosítás érinti az árakat: a szolgáltatóknak lehetőséget adtunk arra, hogy kedvezményt adjanak a fogyasztóknak. Ez a ”discount„ a jelenlegi általános szolgáltatói ár és minden egyes szolgáltatónak a legjobb szabadpiaci ára közötti különbséget jelenti. Mindez fel lesz majd tüntetve a számlán, a fogyasztók pedig látni fogják, hogy mekkora kedvezményt kapnak az általános szolgáltatói ár mellett. A kedvezmények kiszabása nem kötelező, minden szolgáltató maga dönt, hogy alkalmazza-e, illetve, hogy meddig alkalmazza. Az Electrica például már kedden beharangozta, hogy augusztusig biztosítja a kedvezményes árakat. A korábbi találkozókból pedig úgy vettem ki, mindenik szolgáltató élni fog ezzel az eljárással” – magyarázta Nagy-Bege Zoltán.

„Bár 2020. december 31-el megszűntek a központilag szabályozott árak, ez nem jelenti, hogy megszűnik a villamosenergia-szolgáltatás. A határidők ilyen szempontból nem relevánsak, ezért nem kell pánikba esni. Most az történik, hogy a román piacon szereplő, szinte 9 millió fogyasztó közül 5,8 millió a tavaly év végéig szabályozott áron kapta a villamos energiát, mivel nem volt szabadpiaci szerződése. Ezek a lakossági fogyasztók január elsejétől az általános szolgáltatói vonalra kerülnek. Erre egyelőre nincs semmi más jogi keret, tehát az egyetlen lehetőség, hogy az általános szolgáltatói áron jussanak a szolgáltatáshoz. Az egyetlen megoldás, hogy ebben az átmeneti időszakban (január-június) ebből az általános szolgáltatói árból a fogyasztók kedvezményt fognak kapni. A számlán úgy fog megjelenni, hogy általános szolgáltatói ár X lej, amelyből a szolgáltató ad Y lej kedvezményt”.

Lényegében mi a különbség a szabadpiaci és az általános szolgáltatói piac között?

– Az a különbség a két piac között, hogy az általános szolgáltatói piac mögött a hatóság által jóváhagyott szerződés áll, bizonyos kötelező cikkelyekkel, kötelezettségekkel a fogyasztó és a kereskedő szempontjából is. Elméletileg ebben az esetben több védettsége van a fogyasztónak. A szabadpiaci árajánlatok mögött lehetnek teljesen más szerződések, amelyekben a kereskedő felvállal bizonyos dolgokat: például, hogy havonta számláz, hogy postai úton küldi a számlát, vagy küldhet olyan árajánlatot, ami kombinált: villamos energia és földgáz együttesen. Ilyen esetekben a szerződésben ezeket le kell kötni. Vagy olyan ajánlatot is kiterjeszthetnek, hogy a villamos energia mellett más szolgáltatást is biztosítanak, ezek a szerződések pedig már teljesen másképp nézhetnek ki.

A fogyasztók természetesen választhatják az általános szolgáltatói szerződést is, ezt meg lehet kötni a jelenlegi szolgáltatóval, vagy kereshet más piaci szereplőt is. Tehát ugyanúgy versenyhelyzet áll fenn az általános szolgáltatások terén is, mint a szabadpiaci környezetben.

A lényeg, hogy bármilyen szerződést aláírnak a fogyasztók, az tudatos döntés legyen és vállalják a feltételeket.

Hogyan értékeli az energiaügyi miniszter nyilatkozatait, aki sürgősségi kormányrendelettel akarta elérni, hogy a fogyasztók a lehető legolcsóbb ajánlatot kapják a szolgáltatóktól, és hogy ne kelljen többet fizessenek a szabadpiaci szolgáltatásra való átállás miatt?

– Közgazdászként először kötelességem elemezni, hogy kinek mi a legjobb: ami nekem előnyös, lehet hogy a szomszédomnak nem. Szóval olyan sokszínű az ajánlatskála, hogy nem lehet egy sablont minden fogyasztóra ráhúzni, nem lehet meghatározni, hogy az 5,8 millió fogyasztónak mi a legjobb. Ez lehetetlen.

A háztartási fogyasztók között vannak olyanok, akik havonta 45-50 kWh-át fogyasztanak és fizetnek 25-30 lejt. Akiknek ilyen kicsi a fogyasztásuk, azoknak például nem éri meg a havi fix bérlet. Akinek viszont jóval nagyobb a fogyasztása, azoknak nyilván jobban megéri, ha ilyen bérletre fizetnek elő. Nehéz megállapítani, hogy melyik a legjobb ajánlat egyénenként, nyilván a törvény sok mindent átír és sok mindent bele lehet írni.

Ami a miniszter úr nyilatkozatait illeti: Románia, mint az EU tagállama, bizonyos kötelezettségeket vállalt a csatlakozáskor, többek között, hogy az uniós irányelveket átveszi és alkalmazza az országos törvénykezésben. Nos, december 31-én volt egy határidő. Ekkor már minden egyes tagállam köteles volt az EU 944-es direktívájának megfelelni, ami a villamosenergia-piacokat határozza meg. Ezt Románia nem tette meg időben. A direktíva pedig határozottan és érthetően megírja: az országos törvénykezésnek is tartalmaznia kell az ebbe foglaltakat, az 5-ös cikkelynél pedig az szerepel, hogy a villamosenergia árának alakulásába semmilyen döntéshozó szerv, sem a hatóság, sem a minisztérium, sem a kormány nem avatkozhat bele. Az árak és a piac alakulása csakis és kizárólag a kereslet és kínálat függvényében alakulhat ki.

Ha Románia teljesíti a kötelezettségeit és átveszi a direktívát, akkor senki nem várhatja el, hogy a hatóság olyan döntést hozzon, ami 100%-osan ellentmond egy európai direktívának. Az árak alakulásának befolyásáról szóló döntés akár sürgősségi rendelettel, vagy a hatóság döntése által születik, az európai jogot sérti. Nem csak a direktívát, hanem egyenesen az alaptörvényt, amely a szabadkereskedelmet határozza meg. Tehát hiába követelte a miniszter, hogy ilyen döntést hozzunk, mi ezt nem tudtuk megtenni.

Amit szerdán jóváhagytunk sem kötelező, a szolgáltatók maguk döntenek arról, hogyan alkalmazzák az árcsökkentést, vagy hogy egyáltalán alkalmazzák-e ebben a bizonyos átmeneti időszakban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!