Egy új kilábalási forgatókönyvről kezdtek beszélni a szakértők: bemutatjuk a K típusú gazdasági helyreállást

2021. január 20. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában is érvényes lehet, de minden attól függ, hogy milyen módon oldódnak fel a kormány segítő intézkedései.

Azt senki sem tudja pontosan előrevetíteni, hogy a világ, és azon belül Románia gazdasága mikor billen vissza a koronavírus-járvány előtti időszak ritmusára. A szakértők óvatossággal kezelik a kilábalás minden egyes szakaszát, ugyanis még a pandémia korai időszakában arról szólt a disputa, hogy sima V-alakú (az egyik legoptimistább előrejelzés: meredek visszaesés, utána gyors felépülés), vagy az U-alakú (jóval pesszimistább az előzőnél: több idő telik el a hanyatlás és felemelkedés között) helyreállásnak leszünk tanúi. Azzal azonban senki nem számolt, hogy 2020 novemberében a napi 10 ezret is elérik az esetszámok, ezért a tavalyi év utolsó negyedévének tekintetében már mindannyian egy W-formájú kilábalási irányról nyilatkoztak.

Közben a Világgazdasági Fórum oldala a JP Morgan elemzésére hivatkozva K-típusú kilábalási forgatókönyvről ír, amely a fent említett helyreállások mellett párhuzamosan jelentkezhet.

A K betű azt jelöli, hogy a koronavírus-járvány gazdasági következményei két irányt vesznek: a felfelé ívelő úton maradnak a nagyvállalatok, az állami intézmények, a koronavírus-járvány alatt is sikeresen tevékenykedő vállalatok, akik gyorsan felépülnek, esetleg újraindulnak, míg mások számára nincs sok lehetőség, csak a lefele ívelő út, azaz a csőd, a cégek megszűnése. Utóbbi esetében főként a kis- és középvállalkozások, általánosságban véve az egyre gyengülő és fogyatkozó középosztály érintett.

A gazdaság „szennyezése”

A szerzők úgy vélik, a K-alakú kilábalás egyik legjelentősebb előzménye a kormányok segélycsomagjai által fellépő bizonytalanság lehet: míg egyes szektorokat hatékonyan támogatnak, mások bizonyos okoknál fogva kiesnek a hatóságok kegyeiből. A közgazdaságtan ezt a jelenséget a Cantillon-hatásnak nevezi, azaz amikor az újonnan kibocsátott likviditáshoz egyes szereplők könnyebb körülmények között jutnak, így eleve kedvezőbb helyetben állnak a többiekhez képest.

Tehát, ha az injektált likviditás meghatározott iparágak vagy piaci szereplők felé folyik, az nagyobb egyenlőtlenséghez, a kereslet csökkenéséhez, valamint a munkanélküliség és a magánszemélyek adósságának növekedéséhez vezet. A munkanélküliség pedig negatívan hat azokra az intézményekre/cégekre is, akik „túl fontosak, hogy elbukjanak”, az állam pedig kénytelen „elnéző lenni” velük szemben. Ezeknél az intézményeknél/cégeknél fennállhat a közteherviselésben vállalt szerep csökkenése (esetleg elmaradása), ez pedig olyan folyamatot eredményezhet, amikor a magánadósság államadóssággá alakul át. A jelenséget Adair Turner a gazdaság beszennyezésének nevezi, amely a 2008-ban induló világválság egyik alapját adta.

A szerzők szerint érdemes figyelni a munkanélküliségi ráta és az árak változásának összefüggését, ebből pedig egyértelműen a K-alakú kilábalás megnyilvánulását láthatjuk, a helyzetet súlyosbítja, hogy az Európai Unió gazdasági tevékenységének 66,4%-át a KKV-k adják, az Amerikai Egyesül Államokban ez az arány csupán 44%. Arra figyelmeztetnek, hogy a munkanélküliség növekedése és a recesszió együttesen ahhoz vezethetnek, hogy a járvány utáni felépülési görbe nagyon hosszúra nyúlik ki.

No de mi a kilátás Románia esetében?

Erről dr.Szász Leventét , a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar magyar tagozatért felelős dékánhelyettesét, a COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor kutatási projekt vezetőjét kérdeztük.

„A K betű nem fog az összesített gazdasági teljesítménynél, a GDP-ábrán megjelenni. Ez lényegében arról szól, hogy a vállalatok egy része ki tud lábalni a válságból, a másik része sajnos lefele megy, ami esetükben csődeljáráshoz, megszűnéshez vezethet. A gazdasági szereplők tehát két csoportba tömörülnek” – mondta el a szakértő.

„Románia esetében egy asszimetrikus W-alakú kilábalást jelzünk előre a kutatócsoportunkkal, ami számokban így néz ki: 2020 második negyedévében mély esés (-12,2%), a harmadik negyedévben egy elég erőteljes, de nem olyan nagy visszarendeződés (+5,6%), a negyedik negyedévről még nincsenek teljes adatok, de várhatóan -0,4% körül alakul a gazdaság teljesítménye. 2021-ben a W utolsó szárának egy lassabb, elnyújtottabb felívelését vetítjük előre ( lásd fentebb – szerk. megjegyzés ). Valószínű, hogy ebben a lépcsőzetes visszarendeződésben pontosabban fogjuk látni, kik azok, akik vissza tudnak állni a normális működésre, és kik azok, akik nem” – fejtette ki Szász Levente.

A szakértő elmondta: a kritikus pont akkor következik be, amikor a kormányzati segítő programok lejárnak.

„Gyakorlatilag még mindig lélegeztetőgépen vannak tartva a vállalatok, főleg azok, akik esetében még mindig fennáll a kényszermunkanélküliség. A hitelmoratórium érvényes még 2021 elején, rengeteg vállalat van, ahol az alkalmazottak fizetésének 75%-át állja az állam, a hitelek törlesztését pedig lehet késleltetni. Ez a helyzet viszont nem tart örökké. Kulcsfontosságú kérdés, hogy meddig tudja fenntartani a segélycsomagokat az állam. Mindezeknek a megszüntetése után derül ki, hogy kik azok, akik a K betű alsó szárába tartoznak” – magyarázta a szakértő.

Szász Levente kifejtette, a romániai KKV-szektor különösen kitett ennek a helyzetnek, hiszen nagy az aránya az olyan cégeknek, akik semmilyen pénzügyi tartalékkal nem rendelkeztek. Tehát a gazdasági károk akkor lesznek teljes mértékben láthatóak, amikor ezeket az intézkedéseket visszavonják.

„Általánosságában véve azt mondhatjuk, hogy sikeresek voltak a román kormány eddigi intézkedései, hiszen 2020-ban kevesebb cég szűnt meg, mint például 2019-ben” – mondta el érdekességként a szakértő, majd hozzátette: a kormány nem fogja örökre átvállalni sem az alkalmazottak járulékterheit, és nem tudja sokáig halogatni a hiteltörlesztést sem. Ezt az átmeneti időszakot tehát nem lehet a végletekig húzni.

Azt is megkérdeztük tőle, meglátásai szerint mely ipari ágazatok kerülnek a K betű alsó és felső irányába. A dékánhelyettes ebben a tekintetben óvatosan fogalmaz: egyelőre a felívelésnél az IT-szektort, az ingatlan- és építkezési piacot említette, míg a koronavírus-járvány egyértelmű veszteseként a turzimus- és vendéglátóipart látja.

Mint elmondta, sok múlik azon, hogy milyen módon oldja fel a kormány a segítő intézkedéseket. Ha ezt lépcsőzetesen, a gazdasági tevékenységek újraindításával összehangolva teszik, akkor kevésbé lesznek súlyos következmények – összegezte a szakértő.

Nyitókép: iammoose.co.uk

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!