Akár havi 400 lejjel is támogathatók a távmunkára küldött alkalmazottak. Szakértőt kérdeztünk

2021. január 8. – 23:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új lehetőséget adott az állam a munkaadóknak a munkavállalók támogatására: saját forrásból fedezett, opcionális lehetőségről van szó.

Még az ünnepek előtt, december 21-én tették közzé a Hivatalos Közlönyben azt a jogszabály t, ami azt írja elő, hogy a munkaadók havonta legtöbb 400 lejjel támogathatják a távmunkára küldött alkalmazottakat, hogy azok az otthoni többletköltségeiket, többek között például számláikat fizethessék. A 296/2020-as törvény azt írja elő, hogy a vállalkozások ezt a pénzt bármilyen igazoló dokumentum nélkül felajánlhatják a távmunkában dolgozó munkavállalóknak, a pénz után pedig nem kell adót és társadalombiztosítási járulékot befizetni, és levonható a profitadóból is.

Kiket is érint pontosan ez a jogszabály, kik számítanak távmunkában dolgozóknak?

Ezt a kérdést azért is fontos tisztázni, mivel még a szükségállapot alatt az állam 2500 lejes támogatást folyósított ugyanígy a távmunkában dolgozók számára, de sokan azért estek el ettől az egyszeri támogatástól, mert munkaügyi szempontból helytelenül voltak besorolva.

„A munkaügyi minisztérium által elfogadott rendelet szerint külön kategóriának számít a távmunka (munca în regim de telemuncă) és az alapértelmezett home office, azaz az otthoni munkavégzés (munca la domiciliu). A két munkavégzési forma nagyon hasonlít, de mégis van egy pár kritérium, ami megkülönbözteti őket” – mondta el a Pénzcsinálók megkeresésére Pál-Antal Ildikó , a könyveléssel és adótanácsadással foglalkozó Consulta Carpatica alapítója.

„A két legfontosabb eltérés, hogy a távmunkában dolgozók munkaprogramját a munkaadó szabja meg, míg a home office munkavégzés esetén az alkalmazott saját maga szervezi tevékenységét, ugyanakkor a távmunka esetén az alkalmazott a munkája eredményét elektronikus módon kell továbbítsa munkaadójának, míg a home office esetén nincs semmi ilyen kikötés” – magyarázta a szakértő.

A munkaügyi minisztérium honlapján található útmutató szerint a távmunka ilyen feltételek mellett teljesülhet:

  • a munkavégzés időtartamát (napok és óra) a munkaadó szervezi meg;
  • a munkavégzés helyszínéről a felek közösen állapodnak meg;
  • a munkáltatónak jogában áll ellenőrizni a távmunkában dolgozó tevékenységét, a munkavégzés módját és a munkára szánt időt is;
  • a távmunka során a felek közösen állapodnak meg a munkavédelmi felelősségről;
  • ha szükséges, a munkáltató köteles biztosítani a távmunkához szükséges eszközöket;
  • a munkáltató semmilyen formában nem tehet különbséget az alkalmazottak között, továbbá pedig biztosítania kell a munkavállalók közötti kommunikációt;
  • a munkaadónak informálnia kell az alkalmazottat azokról a feltételekről, amelyek során támogathatja a távmunkával kapcsolatos költségeit.

A home office (otthoni munkavégzés) pedig így van meghatározva:

A vészhelyzeti állapot alatt a hatályban levő rendelkezéseknek megfelelően a munkaadó elrendelheti a munkavállaló otthoni munkavégzését, a következő feltételek mellett:

  • otthoni munkavégzés;
  • meghatározott időre vonatkozó munkavégzési folyamat;
  • a munkaadó ellenőrizheti a munkavállaló tevékenységét;
  • ha szükséges, a munkaadó köteles biztosítani a munkavégzéshez szükséges feltételeket, valamint a végtermék szállításának biztosítását is.

„Tavaly a szükségállapot ideje alatt nagyon sokan otthoni munkavégzést jegyeztek be az elektronikus adatbázisba, a Revisálba, ezért utasítottak el nagyon sok kérelmet a 2500 lejes támogatástól. A jelenlegi, 400 lejes juttatást is csak kimondottan telemunkában dolgozóknak adhatják a munkaadók” – hangsúlyozta a szakember.

Közös megegyezésen alapul, hogy mekkora juttatást biztosít a munkaadó

Az új rendeletbe foglaltak technikai részleteiről is kérdeztük Pál-Antal Ildikót, aki kifejtette: a 400 lejt nem az állam folyósítja a munkaadónak, hogy az majd tovább ossza, hanem a vállalatok saját forrásaikból biztosíthatják ezt a juttatást, ha éppen van rá módjuk.

„Ez az összeg egy havi limit, amelyet a jogszabály értelmében a távmunkában való tevékenységgel részarányosan, közös megegyezés alapján határoz meg a munkaadó és a munkavállaló. Ennek értelmében tehát a munkaadó dönthet úgy is, hogy egy hónapra például 300 lejt ad” – részletezte.

„Ami nagyon fontos: a két fél közötti megegyezést valamilyen módon dokumentálni kell, ez lehet egy munkaszerződés kiegészítés, de rögzíthetik belső szabályzat során is, ami pontosan leírja, hogy a vállalat szintjén hogyan fog ez lezajlani. A belső szabályzat módosítását pedig mindkét fél, a munkaadó és a munkavállaló is tudomásul kell vegye és el kell fogadja” – tette hozzá Pál-Antal Ildikó.

Ilyen téren tehát azt is ki kell emelnünk, hogy a jogszabály nem kötelezi a munkaadót a 400 lej kifizetésére, a munkavállaló pedig nem követelheti, hiszen ezeknek az összegeknek a biztosítására nincs semmilyen külső forrás.

Az állam indirekt módon próbálja segíteni a munkavállalót és a munkaadót egyszerre

„Pont amiatt, mert nincs állami támogatás az alkalmazottak ilyenszerű támogatása mögött, a juttatást nem kell külön könyvelni, adót és társadalombiztosítási járulékot fizetni utána, az alkalmazottak pedig semmilyen dokumentummal nem kell bizonyítsák, hogy mire költötték el ezt az összeget” – mondta el a szakértő, mikor arra kérdeztünk rá, hogy miért ilyen „engedékeny” az állam a támogatással kapcsolatosan.

„A másik dolog, hogy valójában csekély összegről van szó, és minden bizonnyal a vészhelyzeti állapot után nagyon sokan visszatérnek a távmunkából a megszokott kerékvágásba. Ez a támogatás pedig csak a távmunkában töltött periódusra adható, ráadásul nem egy fix összeget határoztak meg” – indokolta a szakértő.

Pál-Antal Ildikó elmondása alapján az állam célja, hogy indirekt módon támogassa a koronavírus-járvány miatt új körülmények közé kényszerülő vállalatokat és az alkalmazottaikat: munkavállalók kaphatnak egy bérkiegészítést, a munkaadókat azonban így nem terheli semmilyen többletkiadás.

„Bár december 21-én lépett érvénybe ez a rendelet, még messze nem késtünk el, ugyanis leghamarabb ebben a hónapban lehet alkalmazni ezt az új lehetőséget, amely véleményem szerint úgy lesz a legegyszerűbben kivitelezhető, ha a támogatás összegét a hónap végén összeszámolt munkanapok arányában határozza meg a munkaadó” – mondta el Pál-Antal Ildikó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!