Liberalizálódott a romániai villamosenergia-piac. De mit is jelent ez?

2021. január 5. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki arról beszél, hogy januártól drágulni fog az áram. Elmagyarázzuk, mit kell tudni erről.

Már korábban is beszámoltunk arról, hogy 2021. január 1-jétől teljes mértékben szabadpiaci körülmények uralkodnak a romániai villamosenergia-piacon, tehát a fogyasztók többé már nem „támaszkodhatnak” az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) által meghatározott árakra.

Románia az energiaszektor liberalizációjával az Európai Parlament 2019. június 5-én elfogadott 2019/943-as rendeletének tesz eleget , amely előírja, hogy az árakat a kereslet és kínálat szerint kell alakítani.

Szabadpiaci körülmények még 2021. január elseje előtt is léteztek a hazai villamosenergia-piacon.2018-ban már bevezették az elektromos energiaszolgáltatás lakossági piacának részleges liberalizációját, azonban 14 hónap elteltével, 2019. március 1-jétől kezdődően a kormány visszaállította az árak hatósági szabályozását annak megakadályozására, hogy a szolgáltatók a lakossági fogyasztókra terheljék az energiaszektorra a hírhedt kapzsisági rendelettel kivetett – majd 2020 januárjában eltörölt – különadót.

Az ANRE által meghatározott árak általánosságban alacsonyabbak voltak a korábban fennálló szabadpiaci körülmények teremtette árakhoz képest, de volt olyan eset is, amikor ennek fordítottja volt igaz.

Az Agerpres hírügynökség szerint körülbelül 6 millió fogyasztó zárta a 2020-as évet az ANRE által szabályozott piacon, a liberalizáció életbe lépése tehát őket érinti jelenleg. Ezek a fogyasztók február 1-ig köthetnek olyan szerződéseket a szolgáltatókkal, amelyek január 1-től érvényes feltételek mellett lépnek életbe. A szolgáltatóváltásra február 1. után is sor kerülhet, azok a szerződések viszont már csak a szerződéskötés napján lépnek érvénybe.

Frissítés: A cikkünk megjelenése után az ANRE bejelentette, hogy a szerződéskötések határidejét feburár 1-től március 31-re tolná ki.

Miért mondja mindenki, hogy drágulhat a villamos energia?

A villamosenergia árát rengeteg tényező befolyásolja. Románia igen jól áll a termelés tekintetében, néhol többletet is „felhalmozva”, amelyet gyakran exportál más országoknak. Meglepődnénk azon, hogy milyen hatékonyan hasznosítjuk a megújuló energiát. Az áramot leginkább vízi erőművek ( január 4-én épp a termelés 32,3%-át adja) és szénenergia (23,3%) segítségével termeljük, de jelentős szerepet vállal a szénhidrogének (ilyen például metán) feldolgozása (15,6%), a szélenergia (14,6%), a nukleráis energia (6,9%), a biomassza (6,9%) és napelemek (6,7%) rendszere is. Ez nyilván azért is fontos, mert az áram termelése, ezáltal az árak is jelentős mértékben függenek az időjárástól, a szárazságtól, sok esőtől, a szeles és csendes periódusok váltakozásától.

A jelenlegi helyzetben azonban a legfontosabb drágulási tényező, ha a fogyasztó nem választ szabadpiaci szolgáltatót. Ebben az esetben a kliensek átkerülnek az úgynevezett egyetemes szolgáltatás rendszerébe (serviciul universal), amely egyfajta „biztonsági” hálónak tekinthető. Ezt azért hozták létre, hogy ellássa az olyan fogyasztókat, akiknek nincs energiaszolgáltatója, vagy valamilyen oknál fogva csődöt jelentett a szolgáltatója. A fenti helyzetek fennállása esetén az ügyfél automatikusan átkerül az egyetemes szolgáltatás rendszerébe, ezáltal akadályozzák meg lényegében a hatóságok, hogy a fogyasztók áram nélkül maradjanak.

Azért, hogy szemléltessük a változás lényegét, megnéztük, hogy régiónként milyen árküszöböt hagyott jóvá például az Electrica Furnizare S.A.-nál az ANRE a liberalizáció előtt, és most mennyit kell fizetnie annak, aki az egyetemes szolgáltatásba került.

Dél-Erdélyben (Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Szeben, Fehér megyékben) az Electricához tartozó kliensek 0,45 lej/kWh-t fizettek az energiáért, a szállításért és az elosztásért 2020. július 1. és 2020. december 31-e között. Ez az érték elsejétől 0,54 lej/kWh lett azoknak, akik az egyetemes szolgáltatáshoz tartoznak. A szabadpiaci ár valahol a régi ANRE által szabályozott értékek és az új egyetemes szolgáltatás árai közé esik majd.

Fontos hozzátenni: a végső ár meghatározása ennél sokkal komplexebb,ahhoz ugyanis hozzáadódik a zöld tanúsítvány, a luxusadó és az áfa. A luxusadó egységes minden szolgáltatónál, de a zöld tanúsítvány például a szolgáltatók kínálatától függ. A szolgáltatók árajánlatai közötti különbség felmérésekor tehát téves csak a „csupasz” energiaár mérlegelése, ha új szerződést kívánunk megkötni, akkor a végső értéket és főként a szolgáltatók által kínált lehetőségek arányát kell figyelembe venni.

Honnan tudom, hogy mi számomra a legjobb választás?

Januártól várhatóan erős reklámkampányt indítanak majd az energiaszolgáltatók az ügyfelek meggyőzéséért. A saját magunk érdekében ezért kattintsunk az ANRE oldalán található árszimulátorra , amely a megadott adatok mentén valós felmérést készít az összes szolgáltató kínálata alapján. Fontos, hogy pontos adatokat vigyünk be ekkor, ezért, ha valamit nem értünk, kérdezzük meg azt a szolgáltatót, akinek eddig a villamosenergiáért fizettünk.

Nyitókép: Depositphotos

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!