Ezek voltak 2020 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

2020. december 30. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatalmas fekete hattyú vetett árnyékot a világra idén, de azért akadtak bőven meghatározó mozzanatok.

Az év szimbóluma: a koronavírus megjelenését jelképező fekete hattyú

A fekete hattyúk kifejezést először Nassim Taleb használta olyan előre megjósolhatatlan, rendkívüli eseményekre, amelyek gyakran katasztrofális következményekkel is járnak. 2020-as év fekete hattyúja egyértelműen az új típusú koronavírus megjelenése volt. A világjárvány példátlan módon sokkolta a gazdaságot, a világnak ezúttal nem egy gazdasági ciklusokkal összefüggő válsággal kellett szembenézni, hanem a járvány terjedését korlátozó intézkedések miatti gyors összeomlást kellett kezelni.

A román gazdaság is példátlan mélyrepülésen van túl, amelynek a mélypontja a tavaszi korlátozások idején, a második negyedévben következett be: április-május-június hónapokban a román GDP negyedéves zuhanása 12,2%-ra volt tehető. A rendszerváltás óta nem mértek ekkora gazdasági összeomlást Romániában.

Az év szava: válságkezelés

Hamar nyilvánvaló lett, hogy egy ilyen méretű gazdasági összemlás idején nincs helye a megszokott, moralizáló gazdasági vitáknak. Miközben minden ország , sőt még az EU is igyekezett korábban elkézpelhetetlennek tűnő válságkezelő programokat indítani, Romániában sem voltunk híján a bátor intézkedéseknek (ezek eredményességét persze még sokáig vitatni fogják). A kormány a hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be, kibővítette a kényszerszabadságot, német mintára meghonosította a kurzarbeit intézményét, állami garanciás hitelekkel próbált löketet adni a vállalati szférának, és még a jegybank is történelmi lépéseket tett annak érdekében, hogy likviditást biztosítson a gazdaság számára.

Az év mondata: Vedd és védd a helyit!

A koronavírus-járvány alatt teljesen felfordult a kis- és középvállakozások, valamint az őstermelők helyzete. A fogyasztók hirtelen eltűntek, kiürültek a városok és a piacok, visszaestek az eladások. Ekkor pedig rögtön cselekedni kellett, és egy teljesen új stratégiát alkalmazni: ebben az évben nem a vásárlók keresték fel őket, hanem ők mentek el a vásárlókhoz. Ennek megfelelően országszerte különböző online értékesítési platformok alakultak ki, az egyik nagyon jó példa éppen a Vedd és védd a helyit , de nagyon felkapottak lettek a helyi közösségekben kialakult termelői Facebook-oldalak. A mozgalom egyébként a politikai retorikában is többször megjelent, magasrangú politikusok biztatták az embereket, hogy helyi termelőktől vásároljanak ebben az időszakban. A gyakorlat ennek ellenére azt mutatta, hogy a vásárlóerő jelentős része továbbra is a bevásárlóközpontokat részesíti előnyben, ahol egy helyen, mindent egyszerre lehet beszerezni.

Az év betűje: a W

Van-e esélyünk egy V-alakú gazdasági kilábalásra? Valószínűleg ez volt a tavaszi korlátozások idején a közgazdászok által leggyakrabban megfogalmazott kérdés. Akkor még abban reménykedtünk, hogy a román és európai gazdaság gyors bezuhanását (amelyet a V első szára mutat) egy ugyanilyen gyors felpattanás (a V második szára) követheti.

Nem a gazdaságpolitikusokon, és az általuk bevetett tűzoltó intézkedéseken múlt, hogy a V-alakú forgatókönyv végül nem válik valóra. A V első szára túl mély, a második szára pedig túl kicsire sikerült, amiben nagy szerepe volt a járvány második hullámának is, így év végére egyre inkább egy W-alakú forgatókönyv megvalósulása látszik a legvalószínűbbnek. Ez nem a legrosszabb, de nem is a legjobb szcenárió, hiszen azt is jelenti, hogy a gazdasági kilábalás még eltart egy darabig. A járványgörbék kedvező alakulása és az oltási kampányok sikere is kell ahhoz, hogy a román gazdaság 2022 közepére újra elérje a járvány előtti teljesítményét.

Az év nagy vesztese: a turizmus és a vendéglátóipar

Ezt nem kell hosszasan magyarázni, elég csak felidézni a nyár eleji hangulatot, vagy néhány statisztikát felsorolni. A legfrisebb (októberi) turisztikai ágazatról szóló adatok szerint a vendégérkezések száma 54,4%-kal, a vendégéjszakák száma 54,8%-kal esett a turizmusban idén. Becslések szerint a hoteleket, éttermeket és kávézókat is magába foglaló HoReCa ágazat üzleti forgalmának 60%-át veszítette el 2020-ban, ami körülbelül 3 milliárd eurónak megfelelő visszaesés. Iparági becslések szerint a szegmensben év végéig körülbelül 100 ezren veszítették el az állásukat.

Az év nyertese: a UiPath és Daniel Dines

Vannak olyanok is, akik hatalmasat durrantottak 2020-ban. A Romániában alapított, digitális robotokat fejlesztő UiPath Kelet-Európa legértékesebb startupja lett, értéke meghaladja már a 10 milliárd dollárt. A digitalizációs és automatizációs bumm közepette a cég sikere nem meglepő, hiszen ők épp olyan megoldásokat nyújtanak nagy vállalatoknak, amelyekkel automatizálni lehet ismétlődő feladatokat: ilyen például az adatok másolása, űrlapok kitöltése, stb. A UiPath alapító-vezérigazgatója, Daniel Dines pedig egyenesen az ország leggazdagabb embere lett, megelőzve a Dedemant alapító Pavăl testvéreket és Ion Țiriacot.

Az év párbaja: a nyugdíjpont emelése körül kialakult zűrzavar

A koronavírus-járvány közepette a parlament plénuma szeptember 22-én újra a nyugdíjpont 40%-os emelése mellett döntött. Bár a PNL kisebbségi kormánya a költségvetési hiány súlyosságát és amúgy a járvány miatt kialakult gazdasági válságot mérlegelve 14%-ra módosította volna ezt az arányt, az akkor még parlamenti többséget élvező szociáldemokraták visszafordították a törvénymódosítást, és így szavazták meg a nyugdíjpont 40%-os emelését.

A nyugdíjak témája folyamatos konfliktusforrás Romániában, hiszen a speciális nyugdíjak keltette társadalmi elégedetlenség egyre nagyobb méreteket ölt. A jelen formájában elfogadott nyugdíjpont-emelés pedig pont azoknak kedvez igazán, akiknek alapvetően nagyon nagy a nyugdíjuk. Erre rátesz, hogy az állam kasszája nem föltétlenül bír meg egy ekkora többletkiadást egy ilyen válságos év után.

Az érem másik oldalát adja, és mélyíti a vitát, hogy a nyugdíjasok többsége valóban nagyon kevés pénzt kap, korábbi felmérések szerint a nyugdíjasok 80%-a alig tudja fedezni az élelmiszerekre szánt kiadásokat. Ilyen tekintetben nem csoda, hogy sokan reménykedve várták a nyugdíjpont emeléséről szóló fejleményeket.

A nyugdíjpont emelése körüli huzavona következő fejezete január 13-án következik, amikor az alkotmánybíróság tárgyalja a parlamentben elfogadott 40%-os emelésről szóló jogszabély alkotmányosságát. Szakértők úgy vélik, a legésszerűbb megoldást az adná, ha a törvényt teljesen elvetnék, és teljesen újragondolt tervezetet állítanának össze, amelyet a járvány után megszavazott parlamenti plénum fogad el.

Az év kényszerleszállása: a légitársaságok

Erősen kapcsolódik a turisztikai szektor soha nem látott nehézségeihez a légiközlekedés vergődése is, ami szintén példa nélküli. A romániai repterek forgalma 85%-kal eshetett , a kolozsvári légikikötőnél például úgy számolnak, hogy az utasforgalom 2024-2025-re érheti újra el a 2019-es 3 milliós szintet.

A légitársaságok is szenvednek, a hazai tulajdonban levő Blue Air kedvezményes állami hitel nélkül aligha élte volna túl ezt az évet, a Romániában piacvezető WizzAir pedig hiába dicsekedett sokáig arról, hogy komoly likviditással rendelkeznek és flottát is bővítenek, a magyar alapítású társaságnál szintén jelentős költségmegtakarítási programot indítottak. Romániát egyelőre elkerülték a légiközlekedés látványos csődjei, ha viszont nemzetközi légterekbe tekintünk, nagyon hosszú a halállista .

Az év legnézhetetlenebb több évados szappanoperája: a gyermekpénz „megduplázása”

A gyermeknevelési pótlék körüli huzavona nem idén kezdődött, viszont a világjárvány kellős közepén sem szűnő politikai csatározások miatt 2020-ban jutott csúcspontra. Vagy éppen mélypontra, nézőpont kérdése. Fontos az előtörténet: még 2019 februárjában, a költségvetés megszavazásakor, az akkor még ellenzékben levő PNL az utolsó pillanatban vitt át a törvényhozáson egy módosítást, amely duplájára emelte a gyermeknevelési pótlékot (84 lejről 150 lejre). Az élet úgy hozta, hogy a PSD bosszújára csak 2019 decemberéig kellett várni, amikor a szociáldemokraták ugyanezzel a húzással vágtak vissza a hatalmas államháztartási hiányt örökbe kapó liberálisoknak (a PSD módosítása miatt 150 lejről 300 lejre kellett volna emelkednie a gyermekpénznek).

2020-ra fordulva igazi állóháború vette kezdetét, sürgősségi kormányrendeletek és a parlamentben elfogadott jogszabályok követték egymást, az ügy főszereplői pedig továbbra sem a gyermekek, hanem inkább az alkotmánybírók voltak. A PNL először azt próbálta bizonygatni a taláros testület bevonásával, hogy a gyermekpénz megduplázására nincs fedezet, a PSD pedig azt, hogy a juttatás emeléséről szóló törvény elhalasztása nem alkotmányos a PNL részéről. Végül úgy tűnik, hogy a liberálisok nyertek: a gyermekpénz 2022 közepéig öt szakaszban kerül megduplázásra, a következő emelésre januárban kerül sor.

Az év ütésálló ágazata: az ingatlanszektor

Válságban az ingatlanárak jellemzően csökkennek, egyrészt ilyenkor megcsappan az emberek jövedelme, nem tudnak lakásvásárlásra költeni, másrészt, egy válság általában rosszul hat a meglévő lakáshitelekre is, fizetési nehézségek lépnek fel, ami előbb vagy utóbb szintén negatívan hat a lakásárakra. Így nem véletlen, hogy a korábbi válságokból származó tapasztalatok alapján az idei egészségügyi és gazdasági válság kirobbanása után is kiemelt témává vált a lakásárak alakulása.

Ez a válság viszont nagyon más, mint a többi, a lakásárak eddig nemhogy csökkentek, hanem még növekedtek is. Az emelkedésnek több lehetséges magyarázata van: az ingatlanárakat fűtik a jegybanki és kormányzati intézkedések, a kijárási korlátozások miatt az otthon szerepe felértékelődött, sőt, az is elképzelhető, hogy a home office előretörése plusz impulzusokat adhat az ingatlanszektornak.

Az év szélmalomharca: a román hatóságok online felületekkel könnyítenék az ügyintézést

Ez az év könnyen szólhatott volna a digitalizációról is, ehelyett két kellemetlen bakiról marad nagyon emlékezetes ezen a téren. Mindkét történet jól szimbolizálja, hogy a román hatóságok még mindig arcpirító nehézségekkel találják szembe magukat akkor, ha online felületekkel akarják megkönnyíteni az állampolgárok dolgát.

Az első kínos történet még az IMM Invest program tavaszi indításához köthető. A vállalkozók regisztrációját bonyolító platform nem sokkal az április 17-ei indulást követően leállt. A háttérben kibernetikai támadást sejtő Florin Cîțu (akkor még) pénzügyminiszter pedig már az első nap magyarázkodásra kényszerült a válság miatt amúgy is meggyötört lelkiállapotban lévő vállalati szféra előtt. A második nagy digitalizációs bukás annyira friss, hogy nem is kell részleteiben felidézni. A háztartási gépek roncsprogramjához létrehozott online regisztrációs felület még az indulásig sem jutott el december közepén, igaz, legalább közel volt hozzá: pár perccel az indulás előtt szintén kiberbiztonsági okokra hivatkozva állították le.

Az év népvándorlása: 5 millió ügyfél, aki a Telekomtól az Orange-hoz kerül át

Már évek óta folytak a találgatások, de a nagy bejelentést novemberre tartogatták: az Orange Románia megvásárolta a Telekom Románia vezetékes üzletágát (tulajdonképpen a volt Romtelecomot). Régen volt Romániában olyan üzleti megállapodás, ami ennyi ügyfelet érintett közvetlenül: 5 millió háztartási és vállalati ügyfél vándorolt át a legnagyobb hazai távközlési vállalathoz, de a szakértők szerint legalább ennyire fontos, hogy 90 ezer kilométernyi, 3 millió háztartást lefedő optikai kábel cserélt gazdát, ami hozzájárul ahhoz, hogy az Orange Románia árbevétele meghaladja a jövőben a 2 milliárd eurót, és kétszer akkora legyen, mint a legközelebbi versenytársa. Nem csoda, hogy az ügyletért a versenytanács sem volt oda.

Az év felvillanyozó híre: a Dacia készíti Európa legolcsóbb elektromos autóját

Az még a világjárvány előtt is teljesen világos volt, hogy az elektromos autóké a jövő, ezt pedig az adatok is tükrözik: míg 2015-ben 720 ezer tisztán elektromos autó volt forgalomba helyezve világszerte, 2019-ben ez a szám elérte a 4,8 milliót. Ehhez a trendhez igazodva a Dacia is beszállt az e-autók piacába, és 2020 októberében bemutatták saját elektromos autójukat, amely a Spring nevet kapta. Egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy nálunk mennyiért lehet majd ilyen autót beszerezni, de a gyártók egyértelművé tették: ez a típus lesz Európa legolcsóbb elektromos autója a piacon, ami nemzetközi szinten is igen nagy szenzációnak számít. Szakértői becslések szerint 15 -16 ezer euróért már elérhető lesz a Spring, de a különböző zöld programok segítségével talán még olcsóbban meg lehet majd vásárolni.

Az év nagy visszatérője: a Bitcoin

Nem sokan fogadtak volna nagy tétben arra, hogy a Bitcoin lufi 2017-es kipukkanása után lesz még esélye a kriptovaluta árfolyamának megdönteni a korábbi rekordjait. A Bitcoin ugyanis az elmúlt években messze nem nyert akkora teret magának a tranzakciók és elfogadottság terén, mint azt korábban jósolták, a funkciói pedig még csak a kanyarban sincsenek a klasszikus fizetőeszközökhöz képest. Több év elteltével is inkább csak spekulatív eszköznek nevezhetjük, amit nem annyira a hasznossága, sokkal inkább a könnyű és gyors nyereség elérése érdekében adnak és vesznek. Most sem értjük igazán: ezzel magyarázható, hogy még a szakértők sem tudnak kielégítő magyarázatot adni a Bitcoin árfolyamának október után bekövetkező szárnyalására. Október első napjaiban a 10 700 dollár körül volt az árfolyam, most pedig a 27 ezer dollárt is meghaladja.

Az év megfilmesítésért kiáltó története: a negatív kőolajár

Különleges időkben különös dolgok történnek, de a negatív kőolajár sztorijában szerintünk akkora a potenciál, hogy még Hollywood fantáziáját is megragadhatja. A forgatókönyvíróknak viszont nem lesz könnyű dolguk. Egy hiteles filmhez először el kell magyarázniuk, hogy a hatalmas túlkínálattal rendelkező kőolajpiacot két vállra fektette, hogy a koronavírus-járvány miatt már senkinek nem kellett a kőolaj, a teljesen megtelt kőolajtárolók miatt pedig tömegesen próbáltak szabadulni a befektetők a fekete aranytól, mert attól féltek, hogy egyszerűen nem lesz hova tenni. A történet csúcspontja az április 20-ai kereskedési nap utolsó 20 perce, amikor elpattantak az idegek, a WTI típusú kőolajra vonatkozó határidős szerződések árfolyama pedig -37 dolláron állt meg.

Az év benyalása: Amerika újítja és építi a cernavodai atomerőművet

A kelet-európai régió országai közül Románia szinte hisztérikus ragaszkodással áll ki az Amerikai Egyesült Államok mellett. Lényegében erről is szólt a cernavodai atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építéséről, valamint a már meglévő részek felújításáról szóló huzavona is, amely egyben a romániai atomenergia fölötti kontrollt, de egyéb politikai befolyást is jelent. A történet ott kezdődött, hogy a cernavodai atomerőműnél történő munkálatokat eredetileg kínai cég kellett volna megvalósítsa (még 2015-ben írtak alá az atomreaktort működtető Nuclearelectrica vállalattal az erről szóló szerződést), ámbár a PNL kormány felbontotta a kínaiakkal való megállapodást, a feladat pedig egyenesen az amerikaiak ölébe hullott. A tengerentúliak üdvözölték a román hatóságok döntését, cserébe jókora befektetésekről szóló memorandumot is hajlandóak voltak aláírni. A román szakvélemény nagyon óvatos az amerikai „ajándékkal” kapcsolatosan, hiszen félő, a hatóságok ezt a lehetőséget is elszalasztják, és nem tudják majd teljesíteni a projektek rájuk eső részét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!