Hogyan lett egy topográfus az év fiatal vállalkozója?

2020. december 23. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pedig a „topográfia nem egy olyan szakma, ahol könnyen meg tudod mutatni magad”. A díjazott mesélt arról, hogy milyen módszereket alkalmaz, és hogyan lehet egyúttal a közösség segítségére is.

A többnyire Kovászna megyében aktív Junior Business Club Egyesület 2020-ban is kinevezte az év fiatal vállalkozóit. Az évzáró ünnepség 2020-hoz „illően” elengedte a hagyományos fesztív jellegét, és online, egyfajta élő adásban tartották meg a szervezők. Itt nevezték ki tehát azokat a háromszéki fiatal vállalkozókat, akik 2019-ben kiváló teljesítményt értek el mindamellett, hogy példaértékű munkát folytatnak és a közösségért is dolgoznak.

„2020 mindannyiunk számára izgalmas és nehézségekkel teli év volt. De legyen ez az új kezdet éve, ahol a fiatal vállalkozók előtt új lehetőségek állnak. Ne csüggedjetek el, hanem folytassátok azt a tervet, amit már megálmodtatok” – kezdte évértékelő beszédét Karácsony Zsolt , a JBC elnöke, aki ezután kifejtette, hogy milyen szempontok számítottak a díjazottak értékelésekor.

„Szerintem nagyon fontos, hogy legyenek olyan emberek a környezetünkben, akik nem csak a saját vállalkozásukat építik, hanem segítik önmagában a gazdaságot, és azokat az embereket, akik vállalkoznának. Kellenek az olyan szakemberek, akik összefogják a közösséget, hogy a gazdaság helyes és valóban profitáló legyen, nem csak a javak, hanem a jólét szempontjából. Amikor gazdaságról beszélek, nem csak a vállalkozói közegre, hanem minden lakosra gondolok. Azt tudni kell, hogy Kovászna megyében is rengeteg ember dolgozik vállalkozásoknál. Ha ezek a cégek erősek pénzügyileg és lelkileg is, akkor az segíti a megyét, a családokat, mindenkit, aki itt él. Ezért nagyon fontos feladatot vállaltak, amelyben nekünk is, mint JBC-nek, szerepünk van, hogy egy olyan generáció vegye át a stafétát, amely jobb körülmények között élhet, mint mi” – fejtette ki az elnök.

A JBC három díjat osztott ki az est folyamán, a nyertes vállalkozókról a Kovászna Megyei Kereskedelmi Iparkamara döntött. A jelöltek külön jelentkezhettek, de ajánlások során is be lehetett kerülni a „versenybe”. Karácsony Zsolt elmondása alapján mind a három nyertes vállalkozó ajánlás során került be a szelekcióba. „Ez nagyon jó példa arra, ha jó barátunk, ismerősünk, családtagunk jelöl, hirtelen mi lehetünk az év fiatal vállalkozói. Így megmérettetheti magát az is, aki nem is akarná” – tette hozzá.

III.

A harmadik helyet Horváth Orsolya , a Prosavor KFT tulajdonosa kapta, aki az Orka nevezetű cukrászműhelyt vezeti.

II.

A második helyezett az Agro Electrosistems KFT lett. Karácsony elmondása alapján egy olyan cégről van szó, amelyik villanypásztorokat készít. „Egy igen érdekes piacot építettek ki maguknak, már nemzetközi szinten forgalmazzák termékeiket. Ők kreatív módon leltek egy olyan piaci űrt, amelyet ki is használtak” – mondta el az elnök.

I

. Az első helyet végül Kis Hunor Pál , a Next KHP Topo KFT alapítója kapta, akit a díjátadón egy rögtönzött interjú során ismerhettünk meg.

Kis Hunor Pál az építkezési iparban, topográfusként dolgozik. Elmondása alapján a cége főként családi vállalkozás, édesapjával és feleségével dolgoznak közösen. Maga a vállalkozás 2018-ban kapott működési engedélyt, és már 2019-ben nagyon jó eredményeket értek el. A vállalkozó kitért külön arra is, hogy a koronavírus-járvány kezdetben nehézségeket hozott, hiszen a tavaszi periódusban alig tudtak dolgozni. De mint később kiderült, ezt a kiesést pótolta a következő időszak, sőt, „ez az év talán túlszárnyalta még a 2019-es évet is” – értékelte Kis.

„Az építkezési nem állt le a járvány alatt, Sepsiszentgyörgyön folyamatosan épülnek a tömbházak, rengeteg munka zajlik” – tette hozzá.

Az eddigi tapasztalatai során úgy látja, hogy rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni az ügyfél-orientáltságra, és hogy a bizalmat kiépítsék. A szakmájukban a kliens sokszor csak a végterméket látja, kevesen tudják, hogy milyen bonyodalmakkal jár tulajdonképpen az építkezés. Ezért nagyon fontos, hogy minden törvényes lehetőséget türelemmel és pontossággal kommunikáljanak le. Bár nagyon sok energiát fektet arra, hogy az online és offline térben is jelen legyen és reklámozza magát, a leghasznosabb mégis az, ha az ügyfél elégedett és szájról-szájra terjed a vállalkozás híre – mondta el Kis Hunor, mikor arról faggatták, hogy milyen értékrendek alapján vezeti vállalkozását.

A jövőt tekintve izgatott, nagyon várja a következő évet, hiszen elmondása alapján 2020 után nagy felívelésnek leszünk tanúi. Szerinte az is kecsegtető, hogy sokat fejlődtünk, például a digitalizációs folyamatok terén (elektromos aláírás stb.), ami mindenképp hasznos, hiszen a sok papírmunka külön nehézség és rengeteg energiát szív el.

A Pénzcsinálók a díjátadó után külön megkereste a nyertes vállalkozót, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy:

Miért döntött a hazaköltözés mellett és miért pont Sepsiszentgyörgyön indította el vállalkozását? (A díjátadón említést tett ugyanis arról, hogy Bukarestben tanult, majd Budapesten élt egy ideig.)

„Az elsődleges ok a család volt. A párom is sepsiszentgyörgyi, a szüleink is itt élnek. Mi még annak idején eldöntöttük, hogy itthon szeretnénk családot alapítani, mivel Szentgyörgy számunkra élhető város, tökéletes egy kisgyerekes család számára. Szóval ez volt a fő indok, nem annyira a cégalapítás.

Bukarestben végeztem az egyetemet, majd utána ott vállaltam munkát. Ott nem a szakmámban dolgoztam, mert sokkal jobb lehetőségeket kaptam más szakágakban annak köszönhetően, hogy beszélem a magyar nyelvet és mérnök vagyok. Aztán kimentünk Budapestre, akkor már a román nyelvvel kaptam állást egy nagy banknál” – vázolta fel Kis Hunor.

„A hazatérési szándékunkat való igaz az is erősítette, hogy szerettem volna mégiscsak a szakmámban elhelyezkedni, ebben pedig édesapám is segítségemre volt, hiszen neki is ez a végzettsége és ő ismerte az itthoni terepet. Így döntöttünk tehát amellett, hogy itthon céget alapítunk, amit én írattam be, és akkor édesapám is beszállt. Jelenleg ketten vagyunk, mert a feleségem gyermeknevelésen van” – árulta el a díjazott.

Véleménye szerint miért pont Ön kapta ezt a díjat?

„Ez valóban jó kérdés. Amivel többet nyújtok talán más topográfusokhoz képest, hogy nagyon sokat fordítok a marketingre. Külön figyelmet szentelek ugyanis arra, hogy megjelenjek az újságban, legyenek cikkek rólam, részt vegyek önkéntes tevékenységeken, ahol segíthetek. Például, ha pályát kell építeni egy biciklis felvonulásnál, vagy bármi, én igyekszem kihasználni a lehetőségeket, mindamellett, hogy nagyon szívesen teszem. A topográfia nem egy olyan szakma, ahol könnyen meg tudod mutatni magad, tehát marketing szempontból főként a szájról-szájra módszer működik: ha van egy elégedett ügyfél, beajánl a következőnek stb. Ehhez képest én teljesen másképp indítottam, honlapot készítettem, Facebookon is kommunikálok, szóval ezekre nagyon odafigyelek. Más, konkurens cégeknél nem igazán láttam hasonló kezdeményezéseket, különösebben nem foglalkoznak az online megjelenéssel. Én úgy érzem, hogy ezzel tudtam a piacon megmaradni és olyan ügyfélkört kialakítani, ami plusz lehet hozzájuk képest” – érvelt a vállalkozó.

„Ezen kívül foglalkozom kimondottan online ügyekkel is, amelyre eddig kevés példa volt. Például, ha valaki Németországban él, akkor a különböző közösségi média platformokon keresztül igyekszünk megoldani az itthoni problémáit. Véleményem szerint erre a típusú szolgáltatásra is hatalmas szükség van, ez pedig külön hangsúlyt kapott a pandémia idején. Az ügyfelek pedig rendkívül hálásak tudnak lenni, ha érzékelik, hogy valaki több energiát fektet abba, hogy segítsen rajtuk” – hangsúlyozta.

„Sikerült ezen felül helyi vállalkozókkal egy olyan hálózatot kialakítanom, aminek köszönhetően a munkafázisokat szinte teljes mértékben le tudjuk fedni. Vegyük csak az építkezést: az első a topográfus. Nekem van egy listám arról, hogy ki az a fiatal és megbízható szakember, aki például a további kivitelezési munkákat el tudja végezni. Tehát bármilyen jellegű problémával jelentkezhet az ügyfél, az én bizonyos szintű tudásomon kívül azonnal tudom, hogy kihez lehet fordulni, kihez lehet tovább menni, ezért is nagyon hálásak tudnak lenni az ügyfelek, mert kevesen értik az építkezéssel járó bonyodalmas folyamatokat. Szóval úgy érzem, egy ilyen összetartó csapat is óriási előnyt jelent” – magyarázta továbbá.

„Na, de hogy konkrétan miért rám esett a választás, nem tudom. Egyébként nagyon hálás vagyok, és büszkeséggel tölt el, hogy átvehettem ezt a díjat.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!